Priprava testa za pico je podobna pripravi testa za kruh, a vendar je razlik kar precej. Ne toliko v sestavinah, kot v razmerjih med njimi, fermentaciji, tehniki raztegovanja in seveda v peki. Pica denimo med drugim zahteva bistveno višje temperature v peči in mehkejše, bolj vlažno testo. A vendar bi bilo škoda, če mojstri priprave kruha ne bi poskusili pripraviti še odlične pice.
Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala kruh, ki se je sklenil v soboto, 9. novembra, v CateringLabu na Kavčičevi ulici v Ljubljani, je zato uvedel novost: delavnico priprave pice. Vodil jo je legendarni mojster Aleš Rekar, predsednik Sekcije picopekov Slovenije, ki je poleg podpisanega zaslužen tudi za kampanjo Špizza – Naj picerija Slovenije. Delavnice so se lahko udeležili vsi udeleženci natečaja Naj Fala kruh 2024 in obiskovalci. Na delavnici so se udeleženci, ki so tudi aktivno sodelovali, naučili osnov priprave testa, različnih nadevov in odkrivali skrivnosti uspešne peke pice.
Pic, ki so nastale na delavnici, strokovna komisija seveda ni ocenjevala, je pa zato izbrala in nagradila najboljše primerke kruha v 3 kategorijah: pšenični in mešani kruh, kruh posebne vrste in fokača. Svojega favorita so izbirali tudi obiskovalci, ki so bili deležni tudi kakšnega kosa pice.