V Milanu se je zbrala svetovna smetana mojstrov in zanesenjakov iz sveta pice. Potekale so vznemirljive predstavitve in delavnice, vrhunec pa je bila podelitev nagrad najboljšim picopekom oziroma picerijam na svetu.
Četrta podelitev nagrad je potekala pod okriljem znamke The Best Chef s podporo pridelovalca moke Molini Pizzuti. Moto celotnega dogodka je bila prihodnost pice, in to v smislu, kako lahko tehnološke inovacije in trajnostne prakse oblikujejo prihodnost te priljubljene jedi. Glavni poudarek torej ni bila le dolga tradicija pice, temveč tudi njena prilagodljivost različnim kulturam in kulinaričnim slogom po vsem svetu.
V katero smer bo zavila pica
Antonio Ruotolo, direktor projekta The Best Pizza, je ob tem dejal: »Ponosni smo, da lahko s tem projektom na mednarodni ravni predstavljamo razvoj pice. Z vrhunskimi kuharji smo govorili o prihodnosti pice in pridobili dragocene vpoglede v njen nadaljnji razvoj.«
Posebno zanimivi so bili pogovori o pici, na katerih so priznani mojstri Albert Adrià (Enigma, Barcelona), Franco Pepe (Pepe in Grani, Caiazzo) in drugi strokovnjaki, govorili o spregi inovacij in tradicije. Organizirali so tudi štiri delavnice, na katerih so bili predstavljeni različni slogi pic – od klasičnih do inovativnih. Obiskovalci so lahko uživali ob stvaritvah picopekov, kot sta Antonio Cavoto in Salvatore Miele.
Vrhunec večera je bila seveda podelitev nagrad The Best Pizza 2024, kjer so v različnih kategorijah počastili izjemne picopeke in njihove stvaritve. Od najboljše margerite do najbolj ustvarjalne interpretacije ocvrte pice. Sledila je večerja s – kajpak – picami, na kateri so prisotni uživali ob spremljavi ekskluzivnih koktajlov.
Za stotimi najboljšimi picami na svetu stojijo picopeki iz 72 krajev v 29 državah, ocenjevalci pa so picopeki in drugi strokovnjaki iz sveta kulinarike.
Najboljši slavil že četrtič
Nagrado za najboljšo pico je že četrto leto zapored odnesel očitno nepremagljivi Franco Pepe iz slovite picerije Pepe in Grani v Caiazzu v južni italijanski pokrajini Kampanja. Na drugo mesto sta se uvrstila Rafa Panatieri in Jorge Sastre iz picerije Sartoria Panatieri v Barceloni, na tretje mesto pa se je zavihtela picerija I Tigli iz San Bonifacia pri Veroni, ki jo vodi sloviti Simone Padoan.
Pri tem je treba še enkrat poudariti, da se mojstri niso izkazali le s klasikami, ampak so v nekaterih kategorijah osnovno filozofijo pice kot enostavne, a kljub temu izjemne specialitete nadgradili z vrhunsko kulinariko.
Prvouvrščeni Franco Pepe je na neki način poskrbel za preobrat v svetu pice, saj se v njegovo picerijo zgrinjajo sladokusci z vsega sveta, s tem pa nekoč zaspano območje Alto Casertana postaja vse bolj priljubljena izbira kulinaričnih poznavalcev. S svojim premišljenim pristopom je med drugim dokazal, da je lahko pica kot svojevrstna zastavonoša italijanske gastronomske kulture del povsem uravnovešene prehrane in hkrati zadovolji najzahtevnejše okuse. V njegovi piceriji najdemo pice napolitanskega sloga v treh kategorijah: klasične, izvirne in sezonske. Najcenejša med njimi (le oljčno olje, sol in origano) stane 4 evre, najdražja 15. Margerito ponujajo za 7 evrov, marinaro za 6.
Rafa Panatieri in Jorge Sastre sta se zadeve lotila trajnostno, po načelu »z njive v picerijo« s poudarkom na najboljših lokalnih ekoloških sestavinah. V svet pic sta vnesla mednarodno visoko kuhinjo in v Španijo prinesla povsem svež veter na področju pice. Cene v njuni piceriji so nekoliko višje: od 12,5 za margerito do 21,10 evra.
Simone Padoan je razmeroma blizu nas pred nekaj leti zablestel s picerijo I Tigli. Kot pionir združevanja pice z vrhunsko kulinariko je to priljubljeno preprosto jed pretvoril v baje izjemno kulinarično doživetje. Pice iz različnih vrst vnaprej pečenega testa – kar utegne precej zmotiti ljubitelje klasične pice – oblaga s sicer prav domiselnimi kombinacijami nadevov. Cene so precej astronomske: od 24 za margerito do kar 30 evrov!
Sto najboljših po izboru žirije v svetu pice 2024:
- Franco Pepe - Pepe in Grani (Caiazzo, Italija)
- Rafa Panatieri & Jorge Sastre - Sartoria Panatieri (Barcelona, Španija)
- Simone Padoan - I Tigli (San Bonifacio, Italija)
- Gabriele Bonci - Pizzarium (Rim, Italija)
- Francesco Martucci - I Masanielli (Caserta, Italija)
- Jacopo Mercuro - 180Grammi Pizzeria Romana (Rim, Italija)
- Daniele Cason - The Pizza Bar on 38th (Tokio, Japonska)
- Roberto Davanzo - Bob Alchimia a Spicchi (Montepaone, Italija)
- Tsubasa Tamaki - Pizza Studio Tamaki (Tokio, Japonska)
- Amalia Costantini - Mater (Fiano Romano, Italija)
- Francesco Capece - Confine (Milano, Italija)
- Mark Iacono - Lucali (New York, ZDA)
- Christian Puglisi - Bæst (Köbenhavn, Danska)
- Yuki Motokura - Pizza Marumo (Tokio, Japonska)
- Francesco Calò - Via Toledo Enopizzeria (Dunaj, Avstrija)
- Dan Richer - Razza Pizza Artigianale (Jersey City, ZDA)
- Renato Bosco - Renato Bosco Pizzeria (San Martino Buon Albergo VR, Italija)
- Pier Daniele Seu - Seu Pizza Illuminati/Tac - Thin and Crunchy (Rim, Italija)
- Enzo Coccia - La Notizia (Neapelj, Italija)
- Sarah Minnick - Lovely's Fifty Fifty (Portland, ZDA)
- Tony Felix Gemignani - Tony's Pizza Napoletana (San Francisco, ZDA)
- Ito Yuichi - Crosta/Bianca Omakase (Manila, Filipini)
- Massimiliano Prete - Sestogusto (Torino, Italija)
- Wylie Dufresne - Stretch Pizza (New York, ZDA)
- Luca Pezzetta - Clementina (Fiumicino, Italija)
- Vincenzo Onnembo - nNea (Amsterdam, Nizozemska)
- Ciro Salvo - 50 Kalò (Neapelj, Italija)
- Anthony Mangieri - Una Pizza Napoletana (New York, ZDA)
- Ciccio Vitiello – Cambia-menti (Caserta, Italija)
- Carl McCluskey - Crisp Pizza W6 (London, VB)
- Roberta Esposito - La Contrada (Aversa, Italija)
- Ryan Baddeley - Pizzeria Badiali (Toronto, Kanada)
- Ciro Oliva - Concettina ai Tre Santi (Neapelj, Italija)
- Massimo Laveglia - L’industrie Pizzeria (New York, ZDA)
- Diego Vitagliano - Diego Vitagliano Pizzeria (Bagnoli, Italija)
- Raffaele Bonetta - Raf Bonetta Pizzeria (Neapelj, Italija)
- Francesco Salvo & Salvatore Salvo - Pizzeria Salvo (Neapelj, Italija)
- Ivano Veccia - Lisola (Ischia, Italija)
- Lorenzo Sirabella – Dry Milano (Milano, Italija)
- Tommaso Vatti - La Pergola Di Radicondoli (Radicondoli, Italija)
- Sasà Martucci - I Masanielli (Caserta, Italija)
- Fellipe Zanuto - A Pizza da Mooca (São Paulo, Brazilija)
- Alessio Rovetta - DaV (Milano, Italija)
- Antonio Cavoto - Mangia Pizza (Amsterdam, Nizozemska)
- Adriana Lerma - Pizza Félix (Mexico City, Mehika)
- Danilo Brunetti - Giolina (Milano, Italija)
- Vince Krone - Ken's Artisan Pizza (Portland, ZDA)
- William Sang Woo Joo - Pizzeria Sei (Los Angeles, ZDA)
- Gioel Demaio - Demaio (Bilbao, Španija)
- Isabella De Cham - Isabella De Cham Pizza Fritta (Neapelj, Italija)
- Justin De Leon - Apollonia's Pizzeria (Los Angeles, ZDA)
- Alejandro Diaz & Jose Maria Cardenas & Santiago Huen - Miami Slice (Miami, ZDA)
- Denis Lovatel - Pizzeria da Ezio/Denis Pizza di montagna (Belluno/Milano, Italija)
- Salvatore Lioniello – Pizzeria Da Lioniello (Succivo, Italija)
- Gianni Di Lella - Pizzeria La Bufala (Maranello, Italija)
- Matheus Ramos - QT Pizza Bar (São Paulo, Brazilija)
- Andrea Godi - 400 Gradi (Lecce, Italija)
- DaisVBe Nakamura - Bacar (Okinava, Japonska)
- Ciro Tutino - Bro. Ciro e Antonio Tutino (Neapelj, Italija)
- Juan Gabriel Perez - Posto (Boston, ZDA)
- Sandro Cubeddu - Re|Mi (Sassari, Italija)
- Pete Ternes – Middle Brow (Čikago, ZDA)
- Davide Di Chio - Alterego Pizza Boutique (Andria, Italija)
- Salvatore Carlino - Lucia (New York, ZDA)
- Antonio Pappalardo - Inedito/Cascina dei Sapori (Brescia/Rezzato, Italija)
- Eloi Torrent - Pizzeria Gasparic (Can Blanc - Girona, Španija)
- Daniele Uditi - Pizzana (Los Angeles, ZDA)
- Francesco Granata - Napul'è Italian Comfort Food & Wine (Vari, Grčija)
- Takaaki Yoshikawa - Pizza 4P’s (Hanoj, Vietnam)
- Francesco De Maria & Federico De Maria - Pizzeria I Vesuviani (Castello di Cisterna, Italija)
- Mario Markušić & Fran Župić - Franko’s Pizza & Bar (Zagreb, Hrvaška)
- Dani Branca - Soffio Pizzeria (São Paulo, Brazilija)
- Daniele Campana - Campana Pizza in Teglia/Campana 12 (Corigliano Calabro, Italija)
- Sami El Sabawi - A Rota Pizzeria Romanesca (Rim, Italija)
- Nils Saubes - L'Aperó Pizza (Guatemala City, Gvatemala)
- Vincenzo Abbate – Vincenzo Abbate Pizzeria Contemporanea (Aversa, Italija)
- Ted Thanwa - Peppina (Bangkok, Tajska)
- Marco Carboni - Pizzería della Madonna (Mexico City, Mehika)
- Pedro Siqueira - Ella Pizzaria (Rio De Janeiro, Brazilija)
- Antonio Miscellaneo - La Bottega (Singapur)
- Giovanni Senese - PIZZERIA SENESE Napoletana in Evoluzione (Sanremo, Italija)
- Paolo Salvo & Daniele Salvo - Bottega (Šanghaj, Kitajska)
- Marisol Doyle - Leña Pizza+Bagels (Cleveland, ZDA)
- Giorgia Caporuscio - Don Antonio (New York, ZDA)
- Mohamad Orfali - ORFALI BROS (Dubaj, Združeni arabski emirati)
- Giuseppe Oliva - Surt (Köbenhavn, Danska)
- Fortunato Amatruda - Anima Romita (Crema, Italija)
- Roberta De Sario - Motorino/Falcone (Hongkong, Kitajska)
- Eric Ayala - Il figlio di Emiliano (Sabadell, Španija)
- Jonathan Redoblado & Erick Marron - a mano (Manila, Filipini)
- Javiera Contardo - Dou Pizza (Santiago, Čile)
- Giorgio Sorce & Filippo Sorce - Sitari (Agrigento, Italija)
- Michele Volpicella - Winther Aker Brygge (Oslo, Norveška)
- Dejan Parun - Tramontana (Novi Sad, Srbija)
- Kamil Sohajko & Jacek Pleciński - Olio (Gliwice, Poljska)
- Andrea Ena - Sapori Italiani U Taliana (Bratislava, Slovaška)
- Andrea Dalla Chiara - Andrea Style (Tajpej, Tajvan)
- Sebastian Diego Gallucci – Seba’s (Uvita, Kostarika)
- Jofli Abu Bakar Jofliam - Pizza Wagyu (Kuala Lumpur, Malezija)
- Gunes Ozturk - Mozz. (Ankara, Turčija)
V Milanu so podelili še posebne nagrade:
Za znanstveni pristop: Raffaele Bonetta iz Raf Bonetta Pizzeria (Pozzuoli, Italija).
Pica kot umetnost: Amalia Costantini iz picerije Mater (Fiano Romano, Italija).
Mladi talent: Ito Yuichi iz pierij Crosta in Bianca Omakase (Makati, Filipini).
Pica kot sladica: Jacopo Mercuro iz 180 Grammi Pizzeria Romana (Rim, Italija).
Najboljša ocvrta pica: Isabella De Cham iz Isabella De Cham Pizza Fritta (Neapelj, Italija).
Najboljša izkušnja: Tsubasa Tamaki iz Pizza Studio Tamaki (Tokio, Japonska).
Najboljša margerita: Rafa Panatieri in Jorge Sastre of Sartoria Panatieri (Barcelona, Španija).
Najboljša identiteta: Cristian Santomauro iz picerije L'Ammaccata – Antica Pizza Cilentana (Casal Velino, Italija).