Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?

M.G.
3. 10. 2024, 17.18
Posodobljeno: 3. 10. 2024, 17.20
Deli članek:

Mnogi ljudje, ki so poskusili hrano v McDonaldsih v ZDA in nato še v Evropi ali obratno, so ugotovili, da hrana nima istega okusa. Pravijo, da je boljša v Evropi, kar so potrdili tudi znanstveniki, ki so ugotovili, zakaj.

Profimedia
Big Mac v ZDA nima istega okusa kot v Evropi.

Najbolj priljubljena franšiza hitre hrane na svetu ima svoje poslovalnice pravzaprav v vseh kotičkih sveta in v vseh ponujajo bolj ali manj isto hrano, vendar ta nima vsepovsod istega okusa. Veliko ljudi, ki pogosto potujejo med Evropo in ZDA in občasno zavijejo v McDonalds, se čudi, da popularni Big Mac ali McChicken nimata čisto istega okusa v Evropi kot v ZDA. Le zakaj je temu tako?

Bistvena razlika: sladkor in olje

Znanstveniki so z nekaj raziskav hitro prišli do odgovorov. Ugotovili so, da bi naj največja razlika v okusih bila posledica uporabe različnih sladkorjev. Ameriške verige McDonaldsov namreč uporabljajo koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, ki je bolj sladek od trsnega sladkorja, ki ga večinoma uporabljajo McDonaldsi v glavnini Evrope. Uporaba različnega sladkorja tako vpliva na okus številnih bistvenih izdelkov v McDonaldsovih obrokih (kokakola, omake za Burgerje, začimbe, itd). 

V Ameriki uporabljajo koruzni sirup iz preprostega razloga: subvencioniran je s strani vlade, zato je tudi cenejši od drugih sladkorjev. Nutricionistka Renee Exelbert je razložila, da imajo v ZDA tudi drugačne zakone, kar tudi dodatno vpliva na okus. Povedala je: "Združene države dovoljujejo uporabo aditivov in konzervansov v hrani, ki jih mogoče druge države ne dovoljujejo in te snovi naredijo drugačen okus hrani."

hipno-diploma, hipnoza

Zanimivosti

Priložnost: V štirih dneh brezplačno do hipno diplome - delavnica, ki vas bo navdušila!

Bistvena razlika je tudi v uporabi različnega olja. McDonaldsi v Evropi pri globokem cvrtju (krompirčka) uporabljajo olje oljne ogrščice, ki daje hrani rahlo dimljen in oreščkov okus, v primerjavi z ZDA, kjer uporabljajo olje oljne repice, kar naredi bolj sladek okus hrani. V Evropi denimo za pripravo ocvrtega krompirčka uporabljajo samo tri sestavine: olje, sol in krompir, v Ameriki pa dodajo še četrto: dekstrozo - vrsto sladkorja iz koruze ali pšenice, ki se uporablja kot sladilo.

Nekdanji McDonaldsov kuhar Mike Haracz tudi razkriva, da je v Ameriki dosti težje obvladovati celotno dobavno verigo, kot pa v Evropi. Pravi, da so zaradi tega izdelki v Evropi večinoma bolj sveži, saj dobavna veriga deluje efektivneje in predvsem hitreje. To je tudi razlog, da McDonalds v Evropi ponuja nekatere izdelke, ki vsebujejo lokalne sestavine, ki niso na voljo v poslovalnicah v ZDA.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost