Prvi korak je higiena

Ukrepi, s katerimi se boste rešili neprijetnih vonjav

Mare Koren
14. 9. 2024, 17.00
Deli članek:

Ne glede na to, kako veliko je naše stanovanje in kako razkošno živimo, bo hitro delovalo neprivlačno in odbijajoče, če bo razmetano ali, še huje, umazano in zaradi tega neprijetnega vonja. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj načinov, kako boste vonjave hitro odstranili.

Dreamstime
Zagotovite svojemu domu sprotno čiščenje.

Zaradi nerednega pospravljanja in čiščenja se lahko v stanovanju začnejo širiti neprijetne vonjave, za katere se pogosto zdi, da jih ni enostavno odstraniti. Prvi korak k boljšemu bivanju in vonju naj bo zato skrb za red in snago stanovanja. Za neprijetne vonjave pa ni zmeraj kriva slaba higiena in slabo vzdrževanje, temveč so vzroki tudi drugje. Preverite, kakšna je vlaga, kako delujejo odtoki in kako je s prezračevalnim sistemom. V kolikor je vse tako, kot mora biti, smo za vas pripravili še nekaj koristnih trikov, ki vam bodo olajšali spopadanje s smradom v vašem domu.

Kuhinja

V kuhinji se neprijetne vonjave hitro pojavijo. Prihajajo lahko iz hladilnika, pomivalnega korita, pomivalnega stroja, košev za smeti, zaradi nepomite posode in še bi lahko naštevali. Večino težav boste rešili z rednim čiščenjem. Posodo redno pomivajte, smeti in staro hrano odstranjujte s pulta. Hladilnik preglejte in iz njega odstranite vse, kar lahko pušča in povzroča neprijetne vonjave, redno čiščenje pa mu privoščite vsaj enkrat na tri mesece. Če neprijetne vonjave prihajajo iz pomivalnega korita, je to lahko posledica ostankov hrane. V odtoke zato občasno zlijte nekaj čistila za odtoke ali pripravite naravno mešanico iz sode bikarbone in alkoholnega kisa. Ta bo koristila pri čiščenju pomivalnega stroja ali pečice pa tudi pri čiščenju štedilnika. Sodo bikarbono lahko daste tudi v hladilnik, da posrka neprijeten vonj, kis pa bo poskrbel za naravno dezinfekcijo.

Dreamstime
Nad neprijetne vonjave se lahko podate tudi z uporabo eteričnih olj.

Kopalnica

V kopalnici poskrbite, da se v odtokih ne bo nabirala umazanija, predvsem lasje, ki so odlična past za lovljenje umazanije in glavni krivec za neprijeten vonj. Redno skrbite za čistočo na stranišču, po vsakem splakovanju očistite morebitne ostanke in stranišče za seboj zmeraj zaprite z desko. Kopalnico temeljito očistite vsaj enkrat na teden. K prijetnim vonjavam bodo prispevala tudi eterična olja in razpršila. Redno skrbite, da so brisače, ki jih uporabljate za tuširanje in brisanje rok, sveže.

Dreamstime
Sproti čistite stranišče in morebitne madeže.

Spalnica

Spalnica je prostor, v katerem preživimo šest do osem ur svojega življenja na dan. Med spanjem se pogosto potimo in v posteljo odlagamo odmrle celice, lase in še bi lahko naštevali. Ob nerednem čiščenju in skrbi za higieno postelja hitro postane prostor neprijetnega vonja. Zato vzglavnike in odeje vsaj dvakrat na leto operite pri visoki temperaturi in jih redno zračite. Ne pozabite tudi na redno čiščenje vzmetnice. Neprijetnih vonjav se lahko rešite tudi tako, da jo potresete s sodo bikarbono, pustite vsaj dve uri, nato po dobro posesate z globinskim sesalnikom. Ne pozabite tudi na garderobne omare, ki so prostor oblačil iz različnih materialov. Za neprijeten vonj lahko uporabite posušeno sivko, ki jo shranite v vrečke, koristne so tudi svečke in eterična olja, ki bodo dodala piko na i.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste