Zanimivosti

Bliža se prihod PlayStation 5 Pro: Kaj vse vemo o novi konzoli?

Ivan Valtl
25. 7. 2024, 14.21
Posodobljeno: 25. 7. 2024, 15.15
Deli članek:

Govorice o prihajajoči konzoli PlayStation 5 Pro (PS5 Pro) so v zadnjem času preplavile splet. November je pogosto najbolj zaželjen mesec za predstavitev novih konzol, zato ni presenetljivo, da se pričakuje, da bo Sony prav takrat razkril svojo novo konzolo.

PS
PlayStation 5 Pro

PS5 Pro naj bi predstavljal osvežitev srednje generacije med PS5 in njegovim naslednikom, verjetno imenovanim PS6. Podobno kot PS4 Pro, ki je bila nadgrajena različica PS4, naj bi tudi PS5 Pro prinesel izboljšane zmogljivosti ob ohranitvi obstoječih funkcij, kot je krmilnik DualSense.

PS
PlayStation 5 Pro


Zmogljivosti in specifikacije


Najnovejše poročilo Insider Gaming kaže, da bo PS5 Pro izšel leta 2024, verjetno novembra. Konzola naj bi se ponašala s kar 227-odstotno nadgradnjo teraflopsov grafičnega procesorja, kar bi omogočilo igre, ki se izvajajo do 50 % hitreje. Razvijalci že imajo dostop do kompletov strojne opreme konzole, kar potrjuje verodostojnost teh navedb.

Glede na podatke, ki jih je razkril YouTuber Moore's Law is Dead in potrdila portala Insider Gaming ter IGN, naj bi se PS5 Pro ponašal s 67 teraflopi računske moči, kar bi konzolo uvrstilo med najzmogljivejše igralne naprave na trgu. Sistemskega pomnilnika bo več, in sicer 576 GB, procesor pa bo deloval s frekvenco 3,5 GHz.

PS
PlayStation 5 Pro



Izboljšave v grafiki in zmogljivosti


PS5 Pro naj bi prinesel tudi precejšnje izboljšave na področju grafike. Govori se o podpori za 8K in ray tracing, ki bi omogočila bolj realistične vizualne učinke. Tehnologija supervzorčenja, imenovana PSSR, bi lahko znatno povečala število sličic na sekundo s pomočjo strojnega učenja.

PS
PlayStation 5 Pro


Cena in dostopnost


Cena PS5 Pro je še vedno neznanka. Glede na zgodovino bi lahko stala okoli 499 dolarjev, vendar ni izključeno, da bi cena dosegla celo 599 dolarjev. Sony je že z novo konzolo PSVR 2 pokazal, da je pripravljen zaračunati več za napredno strojno opremo.

PS
PlayStation 5 Pro


Čeprav je PS5 šele praznoval četrti rojstni dan, se zdi, da se generacija konzol šele začenja. PS5 Pro bo verjetno predstavil večjo moč in zmogljivost, kar bi razvijalcem omogočilo bolj tehnično zahtevne igre. Kljub temu bo običajna PS5 ostala glavna konzola, PS5 Pro pa bo namenjen predvsem najbolj navdušenim igralcem.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg

Zanimivosti

james-howells
"Zlato" na smetišču

Že več kot deset let išče milijone na smetišču

ren_2
Meja

Ren in njegov 2000-letni vpliv na Evropo

pomivalni stroj, kozarci, posoda
Zlata pravila pomivanja posode

To so najpogostejše napake pri pomivanju v pomivalnem stroju

rowenta, sesalnik, rowenta-x-force-flex-13
Zanimivosti

Pripravite svoj dom na jesensko razvajanje

stela-in-nikola
Brez pomoči staršev jima ne bi uspelo

Najstniška starša Stela in Nikola iskreno o veliki odgovornosti

strukturna-baterija-chalmers
Strukturne baterije

Inovacija, ki bi lahko drastično izboljšala svet