V Gadovi peči so dobra vina


Ob koncu lanskega leta ustanovljeno Društvo vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč se je takoj lotilo uresničevanja svojega delovnega programa. V društvo se je medtem včlanilo že 140 vinogradnikov, zato ne preseneča, da so na svoje prvo ocenjevanje poslali kar 115 vinskih vzorcev. Prevladoval je seveda cviček z 80 vzorci, a je strokovna komisija lahko ugotovila, da se okrog Gadove peči marljivi vinogradniki lahko ponašajo tudi z drugimi odličnimi vini.
Najvišjo oceno 18,43 sploh je za chardonay-izbor prejel Anton Jarkovič, z najboljšim cvičkom, ki je prejel oceno 16,03, se ponaša Franci Kvartuh, najboljše dolenjsko rdeče je pridelal Branko Sikošek, modro frankinjo Robert Jarkovič, dolenjsko belo Jože Pečelin, rumeni muškat Alfonz Komatar, polsuhi kerner Martin Unetič, laški rizling Ivan Oštir, beli pinot Boris Molan, chardonay Miha Komatar in sauvignon Vinko Kuntarič. Dve strogi strokovni komisiji, ki sta ju vodila Katarina Merlin in Zdravko Mastnak, sta zaradi oksidacije in ocetnih primesi izločili kar 28 vzorcev ali skoraj četrtino vseh, napake pa med drugim pripisali topli jeseni. Sta pa oba strokovnjaka v zaključni besedi pohvalila pogum vinogradnikov ter se spraševala, kje so bili s svojimi odličnimi vini doslej. Skupno štiri velike zlate medalje, 14 zlatih in 41srebrnih namreč pričajo, da je zibelka cvička obenem območje, kjer se lahko pridelajo tudi druga vina. Merlinova in Mastnak sta namreč poudarila, da je bilo med ponujenimi vzorci nekaj lepih cvičkov z značilnim sadnim okusom ter več vrst sortnih vin, ki se jih ne bi sramovali niti profesionalni kletarji.
Društvo vinogradnic in vinogradnikov Gadova peč bo uradne rezultate svojega prvega ocenjevanja vin ob bogatem programu razglasilo na posebni prireditvi, ki jo načrtujejo v začetku aprila.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se