Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Rižota s kozicami, koriandrom in žafranom


Zvonka Labornik, Ženska
15. 6. 2017, 15.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rižota z rakci (kozicami ali škampi) je okusna jed, primerna za lahko kosilo.

rizota s kozicami.jpg

Za spremembo tole rižoto pripravimo s koriandrom, žafranom in kurkumo, ki jedi dajo privlačen rdeče rumen videz.

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 drobno sesekljani šalotki,
  • 2 strta stroka česna,
  • 3 žlice surovega masla,
  • 400 g izluščenih repkov kozic,
  • 1 žlička žafrana,
  • 2 žlici sesekljanih listkov koriandra,
  • 300 g opranega in osušenega riža,
  • ¼ žličke soli,
  • ¼ žličke zmletega črnega popra,
  • 1 žlička zmlete kurkume,
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove,
  • 4 žlice nastrganega parmezana.

Priprava:

  1. Na dveh žlicah masla prepražimo čebulo in česen, nato pa dodamo kozice in jih pražimo 3 minute.
  2. Dodamo žafran in koriander ter pečemo še 2 minuti. Primešamo riž, ga 2 minuti pražimo, nato pa solimo, začinimo s poprom in kurkumo ter zalijemo z dvema zajemalkama jušne osnove.
  3. Rižoto kuhamo 25 minut in postopoma zalivamo s preostalo jušno osnovo.
  4. Kuhani rižoti primešamo surovo maslo in parmezana ter ponudimo.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.