Bruselj

Članice EU podprle zmanjšanje zaščite volka

J.V./STA
25. 9. 2024, 12.55
Posodobljeno: 25. 9. 2024, 14.42
Deli članek:

Države članice EU so danes podprle zmanjšanje zaščite volka, ki ga je decembra predlagala Evropska komisija, so danes potrdili v Bruslju. Pred spremembo ustrezne zakonodaje bo moral zmanjšanje zaščite iz strogo zaščitenega v zaščitenega potrditi stalni odbor bernske konvencije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Status zaščite volka izhaja iz mednarodne bernske konvencije o varstvu prosto živečega evropskega rastlinstva in živalstva ter naravnih habitatov, katere pogodbenice so tudi EU in njene članice. Po konvenciji je bil status zaščite določen na podlagi razpoložljivih znanstvenih podatkov iz leta 1979.

Evropska komisija je septembra lani napovedala zbiranje novih podatkov, na podlagi katerih se je decembra odločila, da predlaga spremembo statusa zaščite iz strogo zaščitenega v zaščitenega. Ob tem so poudarili, da gre za pomemben korak k prožnosti zakonodaje, ki lahko zaščiti tako biotsko raznovrstnost kot preživetje podeželja.

Danes so predstavniki držav članic s t. i. kvalificirano večino podprli zmanjšanje zaščite, so potrdili na Evropski komisiji. Pred spremembo ustrezne evropske zakonodaje bo sicer moral status zaščite volkov znižati stalni odbor bernske konvencije.

Na komisiji so odločitev Sveta EU, ki jo bodo v četrtek predvidoma uradno potrdili ministri, pristojni za konkurenčnost, pozdravili. "Po našem mnenju bo prilagoditev statusa zaščite pomemben korak pri naslovitvi izzivov, ki jih predstavljajo naraščajoče populacije volkov, in ohranjanja vrst hkrati," je povedal njen tiskovni predstavnik Adalbert Jahnz.

Pojasnil je, da bo po uradni odločitvi Sveta EU komisija stalnemu odboru bernske konvencije, ki se bo naslednjič sestal v začetku decembra, podala predlog za spremembo statusa zaščite volka. Sprememba konvencije je namreč predpogoj za spremembo zakonodaje EU. Če bo stalni odbor potrdil spremembo konvencije, bo nato komisija predlagala tudi spremembo statusa v evropski direktivi o habitatih.

Več kot 300 organizacij za zaščito okolja in živali, med njimi tudi več slovenskih, je pretekli teden ob 45. obletnici bernske konvencije pozvalo članice, naj zavrnejo predlog Evropske komisije o znižanju zaščite volkov. Države članice bi morale zaščito volkov okrepiti, ne pa oslabiti, so prepričane organizacije.

Estrada

Michael Douglas Catherine Zeta-Jones
Catherine Zeta-Jones

(Foto) Povsem gola čestitala Michaelu Douglasu za 80. rojstni dan: "Zmanjkuje mi idej"

Elizabeth Taylor
Serija v treh delih

Novo vrednotenje filmske dive: Uporniška zvezdnica Elizabeth Taylor v novem dokumentarcu

zala smolnikar - sr
Prisega na stik v živo

Pianistka Zala odšla na zmenek kar z madežem na beli obleki

001-CURE
Alone

The Cure s prvo novo skladbo po letu 2008

Screenshot_9
Podobe norcev

Lady Gaga je pripravljena na Jokerja: nov album in video za Louvre sta zunaj

lima-len
Na tekmo v Stožice

Istran Lima Len: "Špricarja v življenju nisem pokusil!"

Zanimivosti

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?

80 kv objekt Laško RTP 1924
Zanimivosti

Stoletje razvoja elektrifikacije Slovenije

mirela smajić
Nepričakovani trenutki jasnosti

Lucidnost pred smrtjo: vrnitev jaza pred smrtjo

Mitja Podpečan Špela Ajdišek Jure Planinšek (00000002)
Zanimivosti

Na katere roke morajo paziti podjetja, ki uporabljajo umetno inteligenco?

SPAR_StartajSlovenija-Svet24-uvodna
Zanimivosti

Razvajajte se z novimi izdelki Štartaj Slovenija in podprite slovensko podeželje

les
Zanimivosti

Bivanje z lesom je zdravo, okolju prijazno in energetsko učinkovito