»Prva okvara te vrste«

Na Airbusovem orjaku odkrili okvaro dela motorja, prizemljili vsa letala letalske družbe

S.R.
3. 9. 2024, 10.06
Posodobljeno: 13. 9. 2024, 08.15
Deli članek:

Hongkonška letalska družba Cathay Pacific je zaradi okvare motorja na enem od letal preventivno prizemljila vsa letala Airbus A350 iz svoje flote.

Profimedia
Skupno je na svetu v uporabi le 88 orjakov Airbus A350-1000.

Na enem od letal družbe Cathay Pacific so namreč včeraj po vzletu zabeležili okvaro dela motorja, ki jih za Airbus izdeluje britanski proizvajalec Rolls-Royce. Letalo se je moralo vrniti na letališče, po navedbah letalske družbe pa je šlo za »prvo okvaro te vrste« na sestavnem delu motorja.

Do okvare je prišlo na letu iz Hongkonga v švicarski Zürich, ki bi moral trajati 12 ur, a se je končal po vsega 75 minutah. Letalo je kmalu po vzletu dvakrat zaokrožilo nad Južnim kitajskim morjem, v ocean izpustilo gorivo in se vrnilo na hongkonško letališče. V letalski družbi niso navedli podrobnosti, na katerem delu motorja so ugotovili okvaro, po poročanju tiskovne agencije Reuters, ki se opira na navedbe vira, seznanjenega s primerom, pa naj bi šlo za šobo za vbrizgavanje goriva v motor.

V letalski družbi zdaj pregledujejo svojih 48 letal Airbus A350, pri čemer so v izjavi za javnost navedli, da so »doslej odkrili že večje število enakih delov motorja, ki jih morajo zamenjati. Rezervni deli so že zagotovljeni, delo pa je v teku.«

»Na vsakem letalu poteka temeljit pregled. Ko bo končan, se bo letalo, ki bo dobilo zeleno luč, vrnilo v uporabo, medtem ko bodo na tistih, na katerih bodo ugotovljene tehnične težave, opravili dodatna popravila in vzdrževalna dela,« je pojasnil glavni inženir pri Cathay Pacific Keith Brown. V letalski družbi so pojasnili še, da v preiskavi sodelujejo s hongkonško upravo za civilno letalstvo in Rolls-Royceom. Iz družbe so pozneje sporočili, da so po pregledu vseh 48 letal ugotovili, da jih 15 potrebuje nove dele motorjev. Tri letala so že uspešno popravili, preostala pa bodo prizemljena toliko časa, da bodo popravljena in odobrena za uporabo. To bo predvidoma trajalo do sobote.

Letalo Airbus A350, ki je namenjeno letom na dolge razdalje, je sicer na voljo v dveh različicah in lahko prevaža od 300 do 480 potnikov. Tako v »manjši« različici A350-900 kot večji različici A350-1000 so nameščeni motorji Rolls-Roycea, pri čemer zaenkrat ni znano, na katerem letalu je prišlo do okvare. Letalska družba Cathay Pacific ima v svoji floti 18 letal A350-1000 in 30 letal A350-900, vse pa so prizemljili. Večje število teh letal imata v svojih flotah še letalski družbi Qatar Airways in British Airways. Skupno je na svetu v uporabi le 88 orjakov A350-1000, ki jih je Airbus izdelal v odgovor na Boeingov 787. Druge letalske družbe zaenkrat še ne poročajo, da bi izvajale kakšne koli preglede oziroma da bi zabeležile podobne okvare. V Evropski agenciji za varnost v letalstvu (EASA), ki ima pooblastila za odreditev pregledov in popravil celotnih flot letal, so medtem navedli, da bodo počakali na izsledke preiskave letalske družbe Cathay Pacific.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste