Kakšen bo odgovor Hamasa?

Izrael je podprl ameriški predlog za premirje v Gazi

A.S./STA
19. 8. 2024, 21.59
Posodobljeno: 19. 8. 2024, 22.02
Deli članek:

Izrael je podprl premostitveni ameriški predlog za prekinitev ognja v Gazi, je po današnjem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem v Jeruzalemu sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken. Kot je dejal, mora predlog zdaj podpreti še palestinsko islamistično gibanje Hamas, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Danes sta se v Jeruzalemu srečala Antony Blinken in Benjamin Netanjahu. Slednji je podprl ameriški predlog za prekinitev ognja v Gazi.

"Na današnjem zelo konstruktivnem srečanju mi je predsednik vlade Netanjahu potrdil, da Izrael sprejema premostitveni predlog," je novinarjem v Tel Avivu povedal Blinken in poudaril, da mora, "če mu je resnično mar za palestinsko ljudstvo", predlog zdaj sprejeti še Hamas. "Najhitrejši, najboljši in najučinkovitejši način za lajšanje strašnega trpljenja Palestincev, ki ga je sprožil Hamasov napad 7. oktobra in vojna, ki je sledila, je dokončanje tega sporazuma," je ocenil Blinken.

Premostitveni predlog so posredniki v pogajanjih - ZDA, Egipt in Katar - Izraelu in Hamasu posredovali v petek, ko so pogovori brez udeležbe predstavnikov gibanja potekali v katarski Dohi. Kot so takrat sporočili predstavniki Hamasa, sami ostajajo zavezani trifaznemu načrtu, ki ga je konec maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Izraelski premier je danes ameriškemu državnemu sekretarju obljubil, da se bo izraelska delegacija udeležila novega kroga pogajanj, ki naj bi bil na sporedu še ta teden. Netanjahu se je strinjal tudi z načrtom cepljenja otrok v Gazi proti otroški paralizi. Združeni narodi so namreč minuli teden zaprosili za prekinitev spopadov, da bi več kot 640.000 otrok cepili proti tej bolezni, potem ko so na območju v odpadnih vodah odkrili virus, ki jo povzroča.

Blinken je Netanjahuja pozval tudi, naj ukrepa proti nasilju izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je bilo od začetka vojne v Gazi ubitih že več kot 600 Palestincev. Medtem se je pred hotelom, v katerem se je Blinken sestal s sorodniki izraelskih talcev, zbralo veš sto protestnikov, ki so prvega moža ameriške diplomacije pozvali, naj pritisne na Netanjahujevo vlado, da ta sklene dogovor s Hamasom o izpustitvi talcev.

Iz Izraela, kjer se mudi že devetič od začetka vojne v Gazi, bo Blinken predvidoma v torek odpotoval v Egipt in Katar. Kot je dejal, se nadeja, da bo od predstavnikov teh dveh držav dobil najnovejše informacije o stališčih Hamasa.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste