Odpirajo se svetu

Severna Koreja po petih letih odpira vrata turistom

M.G.
15. 8. 2024, 10.18
Posodobljeno: 15. 8. 2024, 10.25
Deli članek:

Severna Koreja bo letošnjega decembra po skoraj petih letih zaprtja mej zaradi pandemije Covid ponovno odprla vsaj eno mesto za tuje turiste.

Profimedia
Kim Jong Un med pregledom načrtov za obnovo Samjiyona. (fotografija je iz leta 2017)

Vsaj dve turistični agenciji s sedežem na Kitajskem sta napovedali, da bo turistom kmalu dovoljen obisk goratega mesta Samjiyon, ki leži na severu države. Mesto se nahaja  blizu gore Paektu, ki je pomembna v severnokorejski mitologiji. Samotarska Severna Koreja se je zaprla na začetku pandemije v začetku leta 2020. Omejitve je začela zmanjševati šele sredi lanskega leta. Zaprtje meja je tudi prekinilo uvoz osnovnih dobrin, kar je povzročilo pomanjkanje hrane, ki so ga mednarodne sankcije zaradi jedrskega programa države še poslabšale.

"Zaenkrat je bil uradno potrjen samo Samjiyon, vendar mislimo, da se bodo odprli tudi Pjongjang in drugi kraji," so zapisali v sredo na Facebook strani turistične agencije Shenyangov KTG Tours. Iz pekinške agencija Koryo Tour pa so dejali, da bi lahko turisti decembra potencialno obiskali tudi druge dele Severne Koreje. "Po več kot štirih letih čakanja smo pri Koryo Tours zelo navdušeni nad ponovnim odprtjem severnokorejskega turizma," so zapisali na svoji spletni strani.

Samjiyon leži ob vznožju najvišje severnokorejske gore Paektu, ki sega med kitajsko-severnokorejsko mejo. Znana je po zimskih znamenitostih. Propaganda Pjongjanga pravi, da je gora Paektu kraj, kjer se je ustanovitelj Severne Koreje Kim Il Sung (dedek sedanjega predsednika Kim Džong Una) boril z japonskimi okupacijskimi silami in sprožil revolucijo. Prav tako trdi, da je Paektu kraj, kjer se je rodil oče sedanjega predsednika Kim Jong Il.

Samjiyon je bil v zadnjih letih podvržen veliki prenovi, po poročanju državnih medijev pa je Kim julija razkril načrte za obnovo letališča, preoblikovanje vojaške smučarske baze v letovišče ter gradnjo novih železnic in hotelov za tuje turiste. Kim Džong Un pravi, da so načrti za "oživitev mednarodnega turizma" namenjeni samo obiskovalcem iz "prijateljskih" držav. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA pa je pred časom poročala, da je območje gore Paektu-Samjiyon predvideno kot "gorsko turistično območje s štirimi letnimi časi, ki bo zadovoljilo kulturne in čustvene potrebe ljudi na najvišji ravni in oživilo mednarodni turizem."

Severna Koreja sicer ruskim turistom dovoli vstop v državo le od začetka leta 2024, saj so se odnosi med državama občutno otoplili. Ni pa povsem jasno, ali se ponovno odprtje meja Severne Koreje nanaša na turiste iz vseh držav ali samo tistih držav, ki jih imajo za "prijateljske".

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste