Obsedno stanje na Dunaju in v Ternizu

Teroristična grožnja: Osumljenec vse priznal, na radarju kriminalistov štirje najstniki

S.R.
8. 8. 2024, 09.36
Posodobljeno: 8. 8. 2024, 13.04
Deli članek:

Na Dunaju danes po odpovedi vseh treh koncertov ameriške zvezdnice Taylor Swift vlada malodane obsedno stanje. Po ulicah patruljirajo številni policisti, v javnost pa prihaja vse več informacij, povezanih s teroristično grožnjo.

Profimedia
Forenzični izvedenci na domu enega od osumljencev v Ternizu.

Na Dunaju se bi morali od četrtka do sobote odviti trije koncerti mega zvezdnice Taylor Swift, a je organizator Barracuda Music včeraj na presenečenje vseh naznanil, da so koncerti zaradi varnostne grožnje odpovedani. V zvezi z načrtovanjem terorističnega napada so v sredo že aretirali dve osebi, a je avstrijski kancler Karl Nehammer potrdil, da je preiskava še v teku. Kancler je poudaril še, da gre za resno grožnjo, a da so jo na srečo po zaslugi sodelovanja avstrijskih in tujih služb prepoznali v zgodnji fazi in preprečili morebitno tragedijo. Preiskave so še v teku. Kot smo že poročali, so avstrijski organi pregona v sredo prijeli domnevna načrtovalca napadov, enega na Dunaju, drugega v mestu Ternitz južno od prestolnice. V povezavi z grožnjo domnevno iščejo še tri ljudi.

Profimedia
V Ternizu je včeraj in danes čutiti močno prisotnost policije.

Kemikalije ukradel v službi

Avstrijski časnik Kronenzeitung poroča, da je avstrijska policija aretirala 19-letnega moškega, ki je želel v pripravi na napad izdelati eksplozivno napravo. Kot je za časnik povedal vir, blizu preiskave, tarča napada ni bila Taylor Swift, temveč njeni oboževalci. Cilj teroristov naj bi bil torej povzročiti čim več škode, poskrbeti za čim več smrtnih žrtev. 19-letnik naj bi za izdelavo eksplozivne naprave že ukradel kemikalije, in sicer v kovinskopredelovalnem podjetju v Ternitzu, kjer je bil zaposlen. Ni sicer še znano, ali je imel dovolj znanja, da sam izdela eksploziv. Policija je že potrdila, da so na njegovem domu zasegli kemikalije in tudi druge pripomočke, ki se uporabljajo za izdelavo eksplozivnih naprav.

Mladenič naj bi se sicer radikaliziral na spletu, pred nekaj tedni pa naj bi prisegel zvestobo džihadistični skupini islamska država. Policija informacij o njegovi identiteti ne razkriva. Včeraj so obenem aretirali nekega njegovega znanca, 17-letnika, s katerim je bil v stiku prek storitve Facebook Messenger. Časnik še poroča, da policija zdaj išče še tretjega osumljenca, ki naj bi bil povezan z obema osebama.

Profimedia
Forenzični izvedenci na domu enega od osumljencev v Ternizu.

Kaj je znano o osumljencih

Po poročanju avstrijskih časnikov Heute in Die Presse je zdaj že jasno, da je glavni osumljenec 19-letnik, ki je avstrijski državljan, a imajo njegovi starši korenine v Severni Makedoniji. To je za radijsko postajo Ö1 potrdil tudi Franz Ruf, prvi mož avstrijskega generalnega direktorata za javno varnost. Po navedbah Rufa je imel 17-letnik »specifično nalogo,« medtem ko je glavni osumljenec 19-letnik. Ruf je dejal še, da je avstrijski državljan tudi 17-letnik, Avstrijka pa je tudi njegova mama. Tudi 17-letnik naj bi pred nekaj tedni prisegel zvestobo islamski državi. Po informacijah Heute naj bi sicer avstrijski organi pregona v okviru preiskave iskali še tri osumljence. Na ulicah tako Dunaja kot Ternitza so tudi danes številni policisti.

19-letnik priznal

Ruf in Omar Haijawi-Pirchner, vodja direktorata za državno varnost in obveščevalne dejavnosti, sta na poznejši novinarski konferenci pojasnila še, da je najstnik načrtovanje napad priznal. Kot poroča STA, je Haijawi-Pirchner pojasnil, da je 19-letnik želel z eksplozivom ter orožjem z ostrim rezilom ubiti sebe in večje število ljudi. Dejal je še, da je načrtoval, da bi ubil ljudi pred stadionom, na katerem so bili predvideni koncerti ameriške pop zvezdnice, napad pa naj bi izvedel danes ali v soboto. Osumljenca za načrtovanje napadov po njegovih besedah nista imela vstopnic za koncerte.

Drugega osumljenca, 17-letnika, so v sredo popoldne aretirali pred stadionom. Po besedah Haijawi-Pirchnerja je imel pri sebi material skrajne skupine Islamska država in teroristične mreže Al Kaida. Zaposlen je bil v podjetju, ki naj bi v četrtek zvečer opravljalo storitve na stadionu. Dunajčan zavrača pričanje, še poroča STA.

Medtem je Kronenzeitung postregel z novimi informacijami. Po njihovih podatkih se kriminalisti osredotočajo na štiri osumljence. Poleg zgoraj omenjenih je na njihovem radarju še 17-letni fant s hrvaškimi in turškimi koreninami. Ta naj bi bil policiji že znan iz preteklosti. Vpleten je tudi 15-letni fant turških korenin.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste