Pomoč Zahoda

Zelenski potrdil, ameriška bojna letala F-16 so "realnost na ukrajinskem nebu"

J.V./STA
4. 8. 2024, 19.11
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je danes potrdil, da je Ukrajina od Zahoda prejela prva ameriška bojna letala F-16, na katera je čakala že več kot dve leti. Ob tem je na slovesnosti ob dnevu zračnih sil na kraju, ki ga iz varnostnih razlogov niso razkrili, letala pokazal novinarjem in dejal, da jih že uporabljajo v operacijah v državi.

Profimedia
Da je Ukrajina prejela prva letala F-16, je že v četrtek poročala agencija Bloomberg, ki je navedla neimenovanega ameriškega predstavnika.

"Zdaj je to realnost, realnost na našem nebu. Letala F-16 so v Ukrajini," je v letalskem oporišču izjavil Zelenski, ki ni razkril števila letal, ki jih je prejel Kijev. Dejal je le, da jih ni dovolj in da čakajo na dodatne dobave.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni razkril, koliko ukrajinskih pilotov se je na Zahodu usposobilo za upravljanje in vzdrževanje teh letal. Povedal ni niti, kdaj so letala prispela v Ukrajino in katere zahodne države so jih poslale.

"Pozitivno je, da pričakujemo dodatna letala F-16" in da se "veliko naših fantov usposablja", je še dejal Zelenski in povedal, da so ukrajinski piloti z njimi že začeli leteti na operacijah v Ukrajini, poroča agencija Reuters.

Novinarji AFP so med slovesnostjo opazili vsaj dve letali F-16, ki sta leteli nad prizoriščem. Na tleh za Zelenskim pa sta bili še dve sivi letali, podobni F-16, ki sta bili delno pokriti z maskirno mrežo, na njunih repih pa je bil ukrajinski grb.

Da je Ukrajina prejela prva letala F-16, je že v četrtek poročala agencija Bloomberg, ki je navedla neimenovanega ameriškega predstavnika. Takrat tega uradno ni potrdil nihče.

Ukrajina že od začetka ruske invazije na Ukrajino prosi zahodne zaveznice za bojna letala F-16 ameriške izdelave v upanju, da ji bodo zagotovila boljšo zaščito pred ruskim bombardiranjem. Sedaj ima namreč šibko floto zastarelih letal MiG-29 iz sovjetskega obdobja in reaktivnih letal suhoj, za katera med drugim tudi težko dobi rezervne dele. Letala F-16 pa se že desetletja ponašajo s svojo natančnostjo, hitrostjo in dosegom.

Ameriški predsednik Joe Biden je avgusta lani zavezniškim državam dal zeleno luč za dobavo v ZDA izdelanih letal Ukrajini. Več članic Nata jih je obljubilo Ukrajini, medtem ko zanje urijo ukrajinske pilote.

V času silovitih ruskih zračnih napadov na Ukrajino v zadnjih mesecih je Zelenski v pogovorih z zavezniki  je sicer v pogovoru za AFP povedal, da potrebujejo okoli 130 letal F-16, da bi lahko parirali ruskim zračnim silam. Zaveznice pa so Kijevu obljubile manj kot sto teh letal, ki jih bodo večino verjetno dostavile v nekaj letih in po obsežnem usposabljanju ukrajinskih pilotov.

Moskva je sicer že napovedala, da bo vsa letala F-16 sestrelila in ocenila, da ne bodo imela vpliva na dogajanje na bojišču.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste