V nekaterih mestih protesti

Uradno: Zmagovalec volitev je Maduro

S.R./STA
29. 7. 2024, 21.24
Posodobljeno: 29. 7. 2024, 21.24
Deli članek:

V nekaterih venezuelskih mestih so po objavi rezultatov, da je zmagovalec predsedniških volitev trenutni predsednik Nicolas Maduro, izbruhnili protesti. Medtem so oblasti Madura za zmagovalca razglasile tudi uradno.

Profimedia
Nicolas Maduro ostaja na predsedniškem položaju.

Venezuelsko ljudstvo je z večino ponovno izvolilo Madura za predsednika za obdobje 2025-2031, je danes naznanil Elvisa Amorosa iz režimu zvestega nacionalnega volilnega sveta (CNE). Glede na izide volilnega sveta je Maduro prejel 51,2 odstotka glasov, opozicijski kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia pa 44,2 odstotka. Predvolilne ankete so sicer kazale na poraz Madura, mnogi pa ne verjamejo v poštenost volitev. Maduro bo tako januarja prihodnje leto nastopil svoj tretji šestletni predsedniški mandat. Levičarski predsednik, ki je na oblasti od leta 2013, je danes obsodil poskus "vsiljevanja državnega udara" v Venezueli, medtem ko opozicija ne priznava izidov in trdi, da je zmagal njen kandidat.

V nekaterih delih prestolnice Caracas in v več drugih mestih po državi so danes izbruhnili protesti proti sporni zmagi Madura. Protestniki so odšli na ulice ter udarjali z lonci in ponvami. V eni od sosesk v Caracasu so protestniki pozivali k padcu vlade.

Venezuelski državni tožilec Tarek William Saab, ki velja za Madurovega zaveznika, pa je danes obtožil voditeljico opozicije Mario Corino Machado, da je vpletena v poskus vdora v državni volilni sistem.

Kot je novinarjem povedal Saab, je njegov urad sprožil preiskavo o domnevnem kibernetskem napadu. Glavni osumljenec naj bi bil aktivist Lester Toledo, pri čemer naj bi bili vpleteni tudi drugi, vključno z opozicijskima voditeljema Mario Machado in Leopoldom Lopezom.

Mešani odzivi

Volitve v Venezueli so sicer v mednarodni javnosti sprožile različne odzive. Več latinskoameriških držav je bilo kritičnih do volitev in je podvomilo v izide, ki so zmago pripisali Maduru.

Devet latinskoameriških držav je tako danes v skupni izjavi pozvalo k ponovnemu pregledu izidov volitev. Panama, ki se je pridružila izjavi, pa je celo napovedala, da bo po sporni zmagi Madura umaknila svoje diplomate iz Venezuele in prekinila diplomatske stike, dokler ne bo opravljen popoln pregled postopka štetja glasov.

K preglednosti so venezuelske volilne oblasti pozvali tudi EU in Združeni narodi. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem še pozval, naj se vsi volilni spori rešujejo na miren način, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste