»Modri zaslon smrti«

Uroš Svete: Prizadete finančne, zdravstvene, letalske storitve, »vikend bo za IT vzdrževalce kar zelo pester«

S.R.
19. 7. 2024, 09.51
Posodobljeno: 19. 7. 2024, 13.37
Deli članek:

Svet se je danes znašel v primežu kibernetskih težav, obsežnega izpada, s katerim se srečujejo številni uporabniki Windowsa. O težavah poročajo tudi z ljubljanskega letališča.

Profimedia
Težave na mednarodnem letališču v San Franciscu.

Številne uporabnike operacijskega sistema Windows je danes ob prižigu računalnika pričakal tako imenovan »modri zaslon smrti,« zlovešče obvestilo, ko se sistem Windows zruši, »sesuje.« S težavami se srečujejo številna podjetja po vsem svetu, pa tudi banke in letališča, v Avstraliji, kjer so o težavah poročali prvi, so celo prenehali oddajati nekateri večji mediji, vključno z avstralsko državno radiotelevizijo ABC in britansko Sky News. Dogajanje naj bi bilo po prvih ugotovitvah povezano z Microsoftovimi storitvami Azure in 365 ter posodobitvijo antivirusnega programa ameriškega podjetja CrowdStrike.

Iz Avstralije, kjer so posledice med najhujšimi, denimo poročajo o težavah kibernetske narave, ki so doletele medije, banke in telekomunikacijska podjetja. Avstralsko ministrstvo za notranje zadeve je že potrdilo, da je dogajanje najverjetneje povezano z navedeno posodobitvijo, ki je bila pomanjkljiva. Tiskovna agencija Reuters medtem poroča, da še ni povsem jasno, ali so vse težave, s katerimi se danes srečujejo družbe širom sveta, povezane s posodobitvijo Crowdstrike.

S težavami se je srečala tudi londonska borza, ki po poročanju britanske BBC zdaj že obratuje normalno. V Združenem kraljestvu imajo težave tudi v železniškem prometu. O kalvariji poročajo številna letališča in letalske družbe po svetu. Glavne ameriške letalske družbe, kot so Delta, United in American Airlines, so zaradi težav v komunikacijskih sistemih začasno prizemljile vse lete, je sporočila ameriška Zvezna uprava za letalstvo. Pozneje so po več urah z leti znova nadaljevali, poroča CNN. S težavami se srečuje tudi RyanAir, do zamud med drugim prihaja na letališču Brandenburg v Berlinu, londonskih letališčih Gatwick in Stansted, o »incidentih« poročajo tudi španska letališča. Skupno je bilo odpovedanih več kot tisoč letov.

Profimedia
Tudi na amsterdamskem letališču Schiphol imajo težave z informacijskim sistemom.

Letališče Ljubljana

Z informacijskimi sistemi imajo težave tudi ljubljanskem letališču. Po poročanju STA imajo težave s sistemi za prijavo na let, zato trenutno prihaja do manjših zamud v odhodih letal. Zaenkrat s strani letalskih prevoznikov še nimajo informacij o odpovedih letov. Potnikom priporočajo, da status svojih letov preverijo na spletni strani ali neposredno pri prevozniku. Če let ni prestavljen ali odpovedan priporočajo, da se na letališče odpravijo prej kot običajno.

Da se soočajo s tehničnimi težavami, so medtem potrdili tudi v Krki. »S težavami v Windows okolju, s katerimi se danes srečuje dobršen del sveta, se soočamo tudi v Krki. Sodelavci informacijske tehnologije intenzivno odpravljajo težave in stanje se stabilizira. Vpliva na poslovanje ne pričakujemo,« so v službi za odnose z javnostmi pojasnili za STA.

Iz podjetja CrowdStrike so po poročanju STA sporočili, da so ugotovili težavo in razveljavili pomanjkljivo posodobitev, vendar naj to ne bi pomagalo računalnikom, ki so že bili prizadeti. Ameriški tehnološki velikan Microsoft je medtem sporočil, da je že sprejel »ukrepe za ublažitev posledic«. V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT navajajo, da glede na javno dostopne podatke ne gre za kibernetski napad, temveč za izpad zaradi tehnične napake. Uporabnikom, ki imajo težave, svetujejo, da se obrnejo na tehnično pomoč CrowdStrike.

Slovenija se je najhujšemu izognila, a je prizadetih kar nekaj storitev

O dogajanju je na novinarski konferenci spregovoril direktor vladnega urada za informacijsko varnost Uroš Svete, ki je med drugim naznanil, da bo odpravljanje vseh težav trajalo kar nekaj časa. Svete je pojasnil, da gre za globalen izpad IT storitev, pri čemer so prizadeti zelo različni servisi in storitve, tudi v Sloveniji. Da zaenkrat vse kaže, da ne gre za kibernetski napad, temveč napako v enem od sistemov za kibernetsko varnost, je še potrdil. Težave so doletele izključno računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows. Kakšne so posledice na delovanje storitev? Po navedbah Sveteta je vse odvisno od tega, kaj so imeli posamezni ponudniki storitev na teh sistemih naloženo. Gre za splošno, generalno težavo, ki prizadene vse.

Svete je opozoril še, da po njegovih informacijah težave še niso odpravljene. Ocenjuje, da bo glede na število prizadetih sistemov odpravljanje težav trajalo kar nekaj časa. »Vikend bo za IT vzdrževalce kar zelo pester.«

Kar zadeva podjetja, ki so prizadeta v Sloveniji, Svete ni želel operirati z imeni, saj gre za napako s področja kibernetske varnosti, kar posledično lahko pomeni tudi različna tveganja. Potrdil je sicer, da je prizadet pester nabor servisov tako v finančnem kot zdravstvenem sektorju, pa tudi v letalskem prometu. Slovenija se je kot kaže najhujšemu vendarle izognila, saj se v številnih drugih državah srečujejo s še precej bolj resnimi težavami. Prav tako zaenkrat nimajo informacij, da bi izpad vplival na delovanje državne uprave, je še potrdil Svete, ki meni, da bo preiskava samega dogodka, da se natančneje ugotovi, kaj je šlo narobe, zagotovo izjemno obsežna.

Profimedia
Težave na mednarodnem letališču v San Franciscu.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!