Revija Jana

Ljubljančan, ki prestaja 4,5-letno kazen: 'V zaporu vsi lažejo, zaposleni pa še najbolj'

P. S.
7. 11. 2024, 07.42
Deli članek:

Verjetno ste se kdaj vprašali, kako je v resnici v zaporu. O tem je iz prve roke govoril petintridesetletni Ljubljančan, ki je bil zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb obsojen na štiri leta in pol zapora.

Bobo
Zapor na Dobu.

Ali so zaporniki bolj nevarni kot pazniki? Je notri več drog kot zunaj? Kakšna je hrana, vzmetnica, higiena? O vsem tem so se pri reviji Jana pogovarjali z Ljubljančanom, poimenovali so ga Gregor, ki bo kmalu spet na prostosti. Za zapahi je preživel 40 mesecev, od tega sedemnajst mesecev pripora na Povšetovi, enajst mesecev na zaprtem oddelku na Dobu, tri mesece polodprtega režima v zaprtem oddelku na Dobu in devet mesecev na odprtem oddelku Puščava, preostanek kazni pa je pogojne.

Tretjino svoje kazni je odslužil v priporu, ker je sojenje tako dolgo trajalo. Grega pravi, da v resnici večina pripornikov ni nevarnih, seveda pa to ne pomeni, da ni provokacij. Sam jih je bil deležen že zato, ker je Slovenec, saj so ti v zaporu v manjšini. "V obtožnici so me predstavili kot najhujšega divjaka, kar jih je videl svet. To sem izkoristil tako, da sem obtožnico enkrat 'pozabil' na hodniku, da so jo vsi prebrali, saj nisem želel konfliktov. To je bil najboljši način, da jih že vnaprej zaustavim. In treba je jasno pokazati, da nisi naslov za provociranje, če želiš mir."

V zaporu namreč ni prostora za umik pred drugimi. Časa je toliko, da te ves čas kdo opazuje, zato nobena stvar ne ostane skrita, pripoveduje Gregor. "Vsi vedo vse – tudi to, kakšno prebavo imaš. Prav zato sem spoznal, da ne smem soditi knjige po platnici in da nikomur več ne verjamem na prvo žogo. Ker vsi lažejo, zaposleni pa še najbolj," je povedal Gregor in se za revijo Jana razgovoril o tem, kaj je zelo donosna valuta za zapahi, kako je z uporabo žiletk, kakšna je higiena, o stiskah, odnosu s pazniki in še veliko zanimivega o tem, kaj se dogaja za zaprtimi stenami.

Več podobnih zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Jana