Kalvarija delavcev

Almir Kadirić že dva meseca sedi doma in čaka, medtem si ga podajajo med sabo

Jana Krebelj
10. 9. 2024, 18.27
Posodobljeno: 10. 9. 2024, 20.46
Deli članek:

Almir Kadirić si je konec junija na delovnem mestu poškodoval ramo. Od takrat je v bolniškem staležu, zdaj pa vse bolj obupuje, saj bi moral na vsak specialistični pregled in poseg v sistemu javnega zdravstva čakati po več mesecev.

Jana Krebelj
Na mizi Almirja Kadirića iz Tominj je zdravstvena dokumentacija, pa tudi računi za samoplačniške storitve, brez katerih bi še vedno čakal na osnovne informacije, za kaj gre pri njegovi poškodbi.

»Pri plači plačujem za javno zdravstvo, zdaj pa moram na samoplačniške preglede, če hočem priti na vrsto v razumnem času,« svojo izkušnjo z dostopnostjo javnih zdravstvenih storitev opisuje Almir Kadirić iz Tominj v Brkinih. »Kljub temu da ne morem premikati leve roke, imam hude bolečine in si želim čim prej nazaj na delo, moram na vsak pregled ali preiskavo čakati po več tednov, mesecev,« je ogorčen nad delovanjem javnega zdravstva.

»Razočaran sem nad javnim zdravstvom«

Kadiriću se je življenje obrnilo na glavo 23. junija, ko si je na delovnem mestu izpahnil ramo. Po dveh tednih počitka se je pokazalo, da je poškodba resnejša, in dobil je napotnico za fizioterapijo. Temu je sledila prva hladna prha: »Žal so bili vsi fizioterapevti zasedeni vse do novembra, kar je bilo zame nesprejemljivo, ker sem želel čim prej okrevati in se vrniti na delo.«

Prost termin je dobil v Ajdovščini, kjer pa so kmalu ugotovili, da gre za obširnejšo poškodbo. Da mu na ultrazvok ramena ne bi bilo treba čakati mesec dni, je storitev opravil samoplačniško. Potrdilo se je, da ima v ramenu več poškodb, zato mu je osebni zdravnik takoj izdal napotnici za pregled pri ortopedu in CT slikanje s stopnjo nujnosti »zelo hitro«.

Pri ortopedu v javni zdravstveni mreži bi z napotnico »zelo hitro« prišel na vrsto šele decembra. »Ali je to normalno?« je ogorčen Almir Kadirić. Ni mu ostalo drugega, kot da si tudi ta pregled plača sam. Opravil ga je te dni in izvedel, da bi morala njegovi poškodbi slediti takojšnja operacija. »Če ne bi šel na samoplačniške preglede, bi na izvid, da moram takoj na operacijo, čakal še nekaj let. Jaz sem nesposoben za delo. Koliko časa bom zdaj še čakal na operacijo?« se sprašuje. Čaka ga še CT, prihodnji teden pa spet samoplačniški pregled pri ortopedu. »Razočaran sem nad javnim zdravstvom. Dva meseca že sedim doma in čakam, samo podajajo si me med sabo.«

Živel in delal je tudi v Angliji. Tudi tam se je poškodoval pri delu. »Poškodoval sem si desno ramo in v enem mesecu je bilo rešeno vse, specialistični pregledi in operacija, takoj je bila opravljena še rehabilitacija in nato sem šel nazaj delat. Pri nas je popolnoma drugače.«

Težava je splošna

Kadirićeva osebna zgodba opisuje splošno težavo in kalvarijo, ki jo doživljajo številni delavci pri nas, pritrjuje Goran Lukić iz Delavske svetovalnice. Srečujejo se z delavci, ki po poškodbi pri delu obtičijo v čakalnih vrstah za preglede. V času covida, ko je obstalo vse, so spremljali primer delavca, ki je po opravljenih posegih še leto dni čakal na fizioterapijo, vmes pa se mu je zdravstveno stanje slabšalo. Ukvarjajo se z delavcem iz Bolgarije, ki je zaradi hitrejših postopkov posege opravil v svoji državi, zdaj pa ima težave z izmenjavo dokumentacije za uveljavljanje bolniške.

V Kadirićevem primeru je vsaj odnos z delodajalcem korektno urejen. Lukić opozarja, da ni vedno tako in da se soočajo s številnimi primeri, ko delodajalec ne prijavi poškodbe pri delu, zato delavec, ki na bolniški čaka, da se bo kolesje javnega zdravstva obrnilo, ne prejema stoodstotnega nadomestila plače.

Bobo
Goran Lukić opozarja, da se soočajo s številnimi primeri, ko delodajalec ne prijavi poškodbe pri delu, kar delavcu povzroči številne preglavice.

Vpliv čakalnih dob je manjši, kot se zdi

Kaj priporočajo ljudem, ki so se znašli v podobnih zgodbah kot Almir Kadirić, smo vprašali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer razpolagajo z denarjem v javni zdravstveni blagajni, pa tudi s številnimi podatki, kaj se dogaja z bolniškimi staleži in čakalnimi vrstami. So za ljudi, ki bi se radi čim prej pozdravili in vrnili na delo, edina alternativa samoplačniške storitve? »Zavarovanim osebam priporočamo, da preverjajo čakalne dobe pri različnih izvajalcih zdravstvenih storitev v Sloveniji ter se naročajo pri izvajalcih z najkrajšimi čakalnimi dobami v Sloveniji, saj se lahko čakalne dobe za isto zdravstveno storitev med izvajalci precej razlikujejo,« se bere njihovo priporočilo.

Tega, da dolge čakalne vrste za preglede, posege in rehabilitacijo predstavljajo dodatno tveganje za daljše trajanje bolniškega staleža, ne zanikajo, ugotavljajo pa, da to ni glavni razlog za dolgotrajne bolniške. Razlogov zanje je več: od visoke zaposlenosti in staranja delovne sile, čemur ne sledijo ukrepi za krepitev zdravja in prilagoditev delovnih mest, do sistema, ki trajanja bolniške sploh ne omejuje, tako da najdaljši bolniški stalež pri nas traja že več kot 13 let.

To so glavni sistemski izzivi, vpliv čakalnih dob na dolgotrajne bolniške staleže pa je manjši, kot se morda zdi na prvi pogled, pojasnjujejo na ZZZS. To jim je potrdila tudi raziskava, ki jo je NIJZ opravil prejšnji mesec. V analizo so vključili 2826 oseb z dolgotrajno bolniško odsotnostjo zaradi bolezni in poškodb hrbta, sklepov, kolena, gležnja, kolka in rame. Ugotovili so, da se 88 odstotkom pacientov bolniška odsotnost zaradi čakalnih dob ne bi skrajšala oziroma ne bi občutno skrajšala. »Na podlagi naših analiz lahko trdimo, da bi le manjši delež pacientov imel krajše bolniške odsotnosti, če bi bile čakalne dobe dopustno dolge,« so ugotovili raziskovalci.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste