Blejski strateški forum

Foto: Ana Kučan na Bledu pokazala, kdo ima krvave roke

S.R./STA
2. 9. 2024, 14.42
Posodobljeno: 2. 9. 2024, 14.43
Deli članek:

Še pred odprtjem Blejskega strateškega foruma ob 14. uri so za protest poskrbeli aktivisti iz Gibanja za pravice Palestincev in drugih organizacij.

Primož Lavre
Protestirala je tudi Ana Kučan.

Protestniki za Palestino so Blejski strateški forum pričakali ob vsakodnevnih zvokih bombardiranja Gaze. Zbodla jih je predvsem udeležba nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni, proti čemur so v zadnjih dnevih ostro in glasno nasprotovali. Nič drugače ni bilo danes. Znova so opozorili na zločine Izraela nad palestinskim ljudstvom v Gazi in na Zahodnem bregu, pri čemer so dobili podporo tudi prisotnega nekdanjega predsednika Slovenije Danila Türka. "V Gazi se dogaja genocid. Dobro je, da so protestniki tukaj," je ob prihodu izjavil Türk. Protestniki so izpostavili dvoličnost, ki da jo z vabilom nekdanje izraelske zunanje ministrice Livni na Bled izkazuje slovenska vlada. Nazorno sporočilo oblastem in prisotnim je na protestu poslala tudi Ana Kučan, hčerka nekdanjega predsednika Milana Kučana. Videti je bilo tudi velikega borca za javno zdravstvo in dežurnega aktivista Jašo Jenulla.

Primož Lavre
Protestira tudi Jaša Jenull.

 "Solidarnost na eni strani in trgovanje na drugi - to so vzporednosti, ki gredo političnim voditeljem zlahka iz ust, ampak kar pade na tla, niso več besede, ampak so bombe, so streli in je smrt. Tisoči mrtvih, genocid, v katerega nihče ne poseže, to so posledice," je dejala Nataša Posel iz Amnesty International Slovenije.

"Naše sporočilo državam EU ter vse udeležencem foruma je, da so vsi pozivi EU k prekinitvi nasilja prazni, dokler ni konkretnih ukrepov," je poudarila Posel in zahtevala takojšnji embargo na trgovanje z orožjem z Izraelom, prepoved trgovine z izraelskimi naselbinami na zasedenih palestinskih ozemljih in ukrepanje v ZN, da se izraelska okupacija Palestine konča.

Primož Lavre
Protestirala je tudi Ana Kučan.

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev je zbranim voditeljem očitala, da govorijo o demokraciji in pravičnosti, a da obenem z gospodarskim, vojaškim in političnim sodelovanjem nagrajujejo izraelsko politiko kolonizacije in apartheida.

"Govorite o miru, a Izraelu za izvajanje genocida v Gazi pošiljate milijarde. Govorite o človekovih pravicah, a 40.000 pobitih Palestincev in Palestink vidite kot kolateralno škodo ohranjanja varnosti Izraela. Govorite o otrokovih pravicah, a medtem ko Izrael bombardira novorojenčke in strada otroke, govorite o izraelski pravici do samoobrambe. Govorite o novinarski svobodi, a izraelskemu pobijanju palestinskih novinarjev in izganjanju mednarodnih medijskih hiš iz Izraela ne dajete pozornosti. Govorite o mednarodnem pravu, a se na odločitve Meddržavnega sodišča, ki se je jasno izreklo glede izraelskih hudodelstev in s tem tudi zavezalo države k odgovornosti, požvižgate," je dodala.

Primož Lavre
Protest pred začetkom Blejskega strateškega foruma.

Predstavnica študentov, ki so v solidarnosti s Palestinci letos začasno zasedli ljubljansko Fakulteto za družbene vede, je tako kot Pretnar slovenski vladi očitala dvoličnost, ki da jo izkazuje s tem, ko je na Bled povabila nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Livni, ki je med drugim bila članica vlade v času izraelskih napadov na Gazo v letih 2008 in 2009.

"Naš zunanjepolitični vrh se z vabljenjem visokih izraelskih predstavnikov, soodgovornih za smrti več desetih tisočih palestinskih civilistov, odmika od poti, ki si jo je Slovenija zastavila s priznanjem palestinske države, ter od sankcij zoper genocidni Izrael, ki si sankcije tako kot vsaka druga genocidna sila zasluži," so študenti sporočili v izjavi.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že pred BSF zavrnila pozive k umiku vabila Livni, rekoč da je forum platforma, ki naj bi združevala različna mnenja. V nasprotju s prvotnim načrtom Livni in Fajon sicer ne bosta sodelovali na istem panelu, v sklopu programa prvega dne bo namesto tega z Livni potekal krajši individualni pogovor.

Letošnji BSF poteka v času, ko Izrael agresivne politike iz razdejane Gaze, širi še na zasedeni Zahodni breg, kjer lokalnemu palestinskemu prebivalstvu še bolj kot sicer grozi uničenje in prisilno razseljevanje.

Primož Lavre
Protestirala je tudi Ana Kučan.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste