Odgovorna raba zaslonov

Starši pri uporabi sodobnih tehnologij najlažje vzgajamo z zgledom

Petra Znoj
16. 8. 2024, 20.11
Deli članek:

V sodobnem digitalnem svetu so zasloni postali del našega vsakdana. Pametni telefoni, tablice, računalniki in televizija so orodja, ki jih uporabljamo za pridobivanje informacij, zabavo in komunikacijo. Pomembno pa je, da se starši zavedamo, kako naš način uporabe tehnologije vpliva na naše otroke in družinske odnose.

Dreamstime
Bodite pazljivi pri puščanju otroka samega pred televizorjem.

Starši pogosto omejujemo čas, ki ga otroci preživijo pred zasloni, in odvzemamo tehnologijo kot kazen. Redko pa se vprašamo, ali smo sami dober zgled pri zmerni uporabi tehnologije. Če preživljamo preveč časa z očmi na svojih napravah, to lahko negativno vpliva na naše odnose z otroki.

Pretiravanje s tehnologijo kvari družinske odnose

Na Telekomu Slovenije so zapisali, da ko starši preveč časa preživimo ob različnih napravah, to pri otrocih vzbuja občutke nepomembnosti, zmanjša se kakovost interakcije, izgubljamo trenutke z njimi in hkrati vpeljujemo slaba vzorčna vedenja. Otroci namreč potrebujejo pozornost, spodbudo in čustveno povezavo s starši, predvsem pa, da smo aktivno prisotni v njihovih življenjih. Če neprestano gledamo v telefon, se z njimi manj pogovarjamo, vzpostavljamo manj očesnega stika in se jim ne posvetimo. To lahko vpliva na njihovo samopodobo in razvoj socialnih veščin, dejstvo pa je tudi, da otroci ves čas posnemajo svoje starše, kar pomeni, da lahko opazovanje staršev, ki imajo ves čas v roki naprave, vodi v otrokovo odvisnost od naprav in zmanjšano sposobnost vzpostavljanja pristnih odnosov v prihodnosti.

»Vsak zaslon, ki ga uporabljamo v času, ko smo v bližini otroka, prekinja stik z njim. Stik se vzpostavlja prek dotika, nege in seveda očesnega kontakta. S stikom omogočimo, da se otrok na starša varno naveže, kar je nujna osnova za kasnejši zdrav odnos z otrokom. Varno navezani otrok se bo brez težav tudi v prihodnje vračal k stiku s starši, tudi v primeru stiske,« pravijo na Logoutu, Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta.

Profimedia
Od šestega do devetega leta starosti naj bi veljala omejitev največ ena ura televizije ali računalnika na dan.

Otrokom bodimo dober zgled

Kako torej uporabljati tehnologijo kot zgledni starši? Določite omejitve: nastavite časovni okvir, v katerem namenoma pospravite ali izklopite telefone, na primer med obroki ali igralnim časom, ter se osredotočite izključno na interakcijo z otroki. Spodbujajte drugačne aktivnosti: ko otroci postanejo starejši, za zmanjšanje uporabe tehnologije v celotni družini postavite na mizo družabne igre ali knjige, pri vratih pa pustite žogo ali frizbi. Tako bodo igrače bolj dostopne, kar spodbuja otroke (in starše), da raje posežejo po njih namesto po tehnologiji. Bodite prisotni: pomembno je, da smo starši resnično prisotni, ko smo z otroki, jim posvetimo popolno pozornost, sodelujemo v igri in pogovoru ter vzpostavimo čustveno povezavo. Uvajanje družinskih ritualov dodatno krepi odnos in ustvarja trajne spomine. Uporabljajte tehnologijo skupaj: tehnologijo je najbolje z otroki uporabljati skupaj, se o vsebini pogovarjati in deliti mnenja. Na primer: »Na telefonu bom preveril vremensko napoved, potem pa se ti popolnoma posvetim. Vidiš, tukaj kaže, da bo sončno.«

Izbirajmo kakovostne vsebine

Slovenski pediatri so pripravili smernice, koliko časa lahko otroci preživijo pred zasloni glede na starost. Svetujejo, da otroci do drugega leta starosti zaslonom niso izpostavljeni, saj se v tem obdobju otroci učijo, razvijajo odnos z drugimi in raziskujejo svoje okolje, torej tehnologija negativno vpliva na ta razvoj. Med drugim in petim letom je priporočljivo čas pred zaslonom omejiti na manj kot uro na dan – pomembno je, da mu tudi, ko je pred zaslonom, zagotovimo primerne in kakovostne vsebine, ki bodo pripomogle k njegovemu razvoju. Od šestega do devetega leta naj bi bilo to omejeno na največ uro na dan, od desetega do dvanajstega leta na uro in pol ter od trinajstega do osemnajstega leta na največ dve uri na dan.

»Če se morate stuširati in bo otrok medtem 20 minut gledal televizijo, je to čisto v redu. Ni dokazov, da bi to kakorkoli škodilo njegovemu razvoju. Toda če želite, da je to izobraževalna izkušnja, morate skupaj z otrokom gledati v zaslon in spraševati globlja, večplastna vprašanja, da se resnično vključite v medijsko izkušnjo,« pravi dr. Sarah Lytle, direktorica ozaveščanja in izobraževanja na Inštitutu za možganske znanosti Univerze v Washingtonu.

Preveč časa pred zaslonom ima lahko negativne posledice na otrokov razvoj, med drugim manjša empatijo, ima vpliv na njegove kognitivne sposobnosti, jezikovni razvoj, pozornost, socialne interakcije in motorične spretnosti. Starši smo svojim otrokom največji zgled. Pomembno je, da se zavedamo vpliva, ki ga ima naša uporaba zaslonov na otroke, in da aktivno skrbimo za kakovostne in čustveno bogate interakcije z njimi. S tem ne le krepimo vezi s svojimi otroki, temveč jih tudi učimo, kako odgovorno in zmerno uporabljati tehnologijo.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste