Popoldanske

V prvi rundi neviht toča ponekod na Gorenjskem, Dolenjskem in tudi v Ljubljani

S.R.
1. 8. 2024, 14.47
Posodobljeno: 1. 8. 2024, 17.37
Deli članek:

Nevihtno dogajanje se je v skladu s pričakovanji začelo na severozahodu države, a tega, kaj nas čaka v naslednjih urah, zlasti zvečer, ni mogoče natančno napovedati. Koristno je spremljati radarsko sliko padavin in poslušati pristojne.

Janez Novak / Facebook
Na območju Kočevja je padala toča.

Meteorologi Agencije RS za okolje (Arso) so napovedali, da nas danes čaka burno vremensko dogajanje, saj bodo na vreme pri nas vplivale višinske motnje v kombinaciji z zelo razgretim ozračjem in dotokom bolj vlažnega zraka. Recept za neurja! Včeraj natančnih lokacij močnejših neviht še ni bilo mogoče napovedati. Pri Arsu so pojasnili, da je možnosti več. Te segajo vse od nastanka posameznih obsežnejših močnejših neviht pa vse do vzpostavitve nevihtne linije, ki bi prešla večji del države. Razvoj prvih nevihtnih celic je bil predviden v Avstriji in Italiji, nato vse skupaj prihaja k nam.

Arso
Verjetnost toče ob 14.45 uri.

Toča na Gorenjskem

Na portalu Neurje.si, s katerim upravljajo ljubiteljski vremenarji, so ob približno 14. uri sporočili, da se predfrontalna aktivnost že začenja. Sodeč po radarski sliki se je nevihtna celica pričakovano razvila na Gorenjskem. Kot nam je potrdil prebivalec z Bohinjskega, so močnejše neurje zabeležili na območju Soteske (med Bledom in Bohinjem), kjer je klestila tudi toča. Sam prihaja iz kraja ob Bohinjskem jezeru, kjer pa jih je nevihta zgrešila. Na žalost, pravi, saj "vrtičkarji v Bohinju nestrpno pogledujejo v nebo in upajo, da bo prineslo nekaj kapljic." Dodal je, da je "le nekaj kapljic padlo v Bohinjski Bistrici, do jezera pa si nevihta ni upala." Če bohinjski vrtičkarji upajo na dež, pa v nekaterih drugih delih države, ki so bili nedavno deležni novih poplav in s tem povezanih težav, trepetajo pred tem, kaj jih utegne doleteti znova.

Arso
Radarska slika ob 14. uri.

"Močnejša nevihtna celica se je v tem trenutku razvila v okolici Bleda in se počasi pomika proti vzhodu. V prihodnjih urah se bodo plohe in nevihte začele postopno pojavljati tudi drugod," pa so potrdili tudi meteorologi Arsa. In res so se. Nekaj pred 15. uro je krepkejša nevihta dosegla območje Kočevja. Bralec nam je poslal posnetek, ki kaže, da je v padala tudi toča. Močneje je padalo tudi drugod na Dolenjskem in na severnem predelu Ljubljane, vse do Medvod. Sledile so močnejše nevihte v okolici Ljubljane, na območju med Grosupljem in Ivančno Gorico ter v okolici Trebnjega in Mokronoga.

Ti najbolj burno vremensko dogajanje pričakujejo med 20. in 1. uro zjutraj, ko bo od zahoda Slovenijo prešel večji nevihtni sistem. Ob morju takrat pričakujejo močne sunke vetra zahodne do severne smeri. Nevihte z močnim vetrom bodo predvidoma zajele tudi Istro ter Kvarner.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste