Aktiven dopust

Del vladne ekipe na olimpijske igre že zdaj, Mesec v Pariz šele konec avgusta

S.R./STA
26. 7. 2024, 15.06
Posodobljeno: 26. 7. 2024, 15.06
Deli članek:

Današnjo redno sejo vlade je vodil podpredsednik vlade Matej Arčon, saj je premier Robert Golob že v Parizu. A Golob ne bo edini predstavnik vlade na olimpijskih igrah, saj nekateri ministri kljub tritedenskem poletnem odmoru ostajajo aktivni.

Robert Balen
Premier Golob je že v Parizu, ministrica za kulturo Asta Vrečko tja šele odhaja.

Vlada se je danes sestala na 114. redni seji v svojem mandatu, to je 29. redna seja v letošnjem koledarskem letu. Ob tem so letos opravili tudi 71 dopisnih sej.

Današnja seja vlade, na kateri so potrdili Tomaža Vesela za komisarskega kandidata, je trajala vsega nekaj minut, toliko, da so "spili kavo," je potrdil Arčon. Naslednja redna seja vlade je po besedah Arčona predvidena za okoli 20. avgusta. Poudaril pa je, da na dopust ne gre cela vlada, saj nekateri ministri ostajajo aktivni, med njimi tudi sam, saj je na dopustu že bil. Del vladne ekipe se bo udeležil tudi olimpijskih iger, ki se v Parizu začenjajo z današnjo slovesnostjo ob odprtju. Poleg predsednice države Nataše Pirc Musar je v Parizu tako trenutno tudi predsednik vlade Robert Golob. Arčon je izpostavil, da so olimpijske igre priložnost za krepitev vloge Slovenije v Evropi in svetu.

Slovenska hiša

Tja se prav tako po doslej prejetih odgovorih večine ministrstev odpravlja minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Kot so pojasnili na njegovem ministrstvu, se bo "poleg izjemne športne reprezentance Slovenija predstavila tudi z največjo izvedbo Slovenske hiše". "Olimpijske igre in projekt Slovenska hiša sta odlična priložnost za krepitev mednarodnih povezav in celostne predstavitve Slovenije z nacionalno znamko I feel Slovenia v mednarodni skupnosti in v Franciji, ki je pomemben strateški partner Slovenije," so navedli.

Arčon bo v Slovenski hiši gostil sprejem za v Franciji živeče Slovence, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa bo denimo sodelovala na okrogli mizi o sinergijah kulture, športa in turizma v Slovenski hiši, v njej bodo med drugim predstavili del uradnega programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica ter pripravili druge kulturne dogodke.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, ki je pristojen tudi za področje invalidov, pa predvideva pot v Pariz konec avgusta, ko bi izkazal podporo tekmovalcem na paralimpijskih igrah, a potovanje še ni potrjeno.

Na vprašanje, zakaj je pomembna udeležba politikov na tovrstnih dogodkih, je Arčon danes odgovoril, da gre za "odnos in ponos do svoje države".

"Kot veste, je Slovenija kar nekaj sredstev namenila za Slovensko hišo, ki je namenjena promociji Slovenije, in različne dogodke, ki se bodo v tem času tudi odvili," je dodal.

Omenil je svojo izkušnjo s tekme med Slovenijo in Dansko na nedavnem evropskem nogometnem prvenstvu v Stuttgartu, kjer se je srečal s tam živečimi Slovenci. Izpostavil je številčno dansko delegacijo, v kateri so bili tudi predsednik parlamenta in ministri.

"Resne in odgovorne države dajo velik poudarek na to, da so politiki in predstavniki države prisotni na tovrstnih dogodkih in olimpijske igre so nedvomno izjemno pomemben dogodek, kjer se skoncentrira dejansko cel svet na enem območju. In tokrat so tukaj v Evropi in velja izkoristiti vsak dogodek za vzpostavitev določenih vezi in krepiti vlogo Slovenije v Evropi in v svetu," je prepričan podpredsednik vlade.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!