5 razlogov, zakaj bi morali jeseni jesti več tega dostopnega živila
Hokaido buča je jesenska buča z nežno, sladkasto aromo in užitno lupino, bogata z vitamini, vlakninami in beta karotenom.

Buče lahko tehtajo tudi do 50 kilogramov! Oranžna buča hokaido je z enim do dvema kilogramoma prav peresno lahka - naravnost idealna za majhne družine. Za razliko od njenih sorodnic je ni treba lupiti.
Vsestranska
Buča hokaido ima blag okus, zato jo lahko obilno začinimo. Primerna je za kuhanje, dušenje, cvrenje, za narastke in za vlaganje. Pretlačena je sijajna v juhah, omakah in sladicah. Slastna so tudi semena: pražena in slana ali pa karamelizirana s sladkorjem.
Dolg rok uporabnosti
Celo bučo lahko hranite tudi nekaj mesecev, prerezano pa nekaj dni v hladilniku. Meso buče lahko tudi zamrznete.
Zdrava kombinacija vitaminov in mineralov
Zaradi kombinacije vitaminov in mineralov so buče izjemno koristne za zdravje. Vsebujejo kar 90 odstotkov vode, preostalo predstavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. So bogat vir vitamina C, riboflavina, kalija, bakra in mangana. Vsebujejo tudi manjše, vendar pomembne količine vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kisline, železa, magnezija in fosforja.

Vsebujejo malo kalorij, zato jih lahko pogosto uživamo, tudi med hujšanjem. Pri tem nam bodo celo pomagale, saj vsebujejo veliko vlaknin, vode ter malo sladkorjev in malo kalorij. Študije so dokazale, da so buče tudi izvrstna hrana za diabetike ter za preventivo proti debelosti in sladkorni bolezni.
Karotenoidi so pomembni antioksidanti
Živila, bogata s karotenoidi, so pomembni antioksidanti, ki ugodno učinkujejo na zdravje: predvsem ščitijo pred rakom debelega črevesa, pljuč, mehurja, materničnega vratu, dojk in kože. Pomagajo tudi preprečevati nastanek očesne mrene in degeneracijo rumene pege.
Bučni pomfrit s pomako
Za 4 osebe:
meso buče (približno 1 kg) zrežite na paličice in jih nekaj minut marinirajte (na primer v olivnem olju s soljo, poprom in karijem ali v čiliju). Da bodo paličice lepo hrustljave, jih povaljajte v jedilnem škrobu in ga nato malo otresite.
V vročem olju jih po porcijah cvrite 3-4 minute. Zraven tekne pomaka iz kisle smetane z nastrgano limonino lupinico, soljo, poprom in česnom.

Pečena buča
Meso buče zrežite na krhlje in jih porazdelite po papirju za peko, premazanem z oljem. Nakapajte z olivnim oljem in začinite po okusu (na primer z rožmarinom, soljo, kajenskim poprom). Obložite s slanino in 15 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Zraven tekne liptovski namaz.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se