© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

5 razlogov, zakaj bi morali jeseni jesti več tega dostopnega živila


Uredništvo
19. 10. 2025, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Hokaido buča je jesenska buča z nežno, sladkasto aromo in užitno lupino, bogata z vitamini, vlakninami in beta karotenom.

hokaido buča, buča, jesen.jpg
Shutterstock
Hokaido buča je zelo priljubljena jesenska jed.

Buče lahko tehtajo tudi do 50 kilogramov! Oranžna buča hokaido je z enim do dvema kilogramoma prav peresno lahka - naravnost idealna za majhne družine. Za razliko od njenih sorodnic je ni treba lupiti.

Vsestranska

Buča hokaido ima blag okus, zato jo lahko obilno začinimo. Primerna je za kuhanje, dušenje, cvrenje, za narastke in za vlaganje. Pretlačena je sijajna v juhah, omakah in sladicah. Slastna so tudi semena: pražena in slana ali pa karamelizirana s sladkorjem.

Dolg rok uporabnosti

Celo bučo lahko hranite tudi nekaj mesecev, prerezano pa nekaj dni v hladilniku. Meso buče lahko tudi zamrznete.

Zdrava kombinacija vitaminov in mineralov

Preberite še

Zaradi kombinacije vitaminov in mineralov so buče izjemno koristne za zdravje. Vsebujejo kar 90 odstotkov vode, preostalo predstavljajo beljakovine, ogljikovi hidrati, vitamini in minerali. So bogat vir vitamina C, riboflavina, kalija, bakra in mangana. Vsebujejo tudi manjše, vendar pomembne količine vitamina E, tiamina, niacina, vitamina B6, folne kisline, železa, magnezija in fosforja.

buča
profimedia, dreamstime, unsplash
Celo bučo lahko hranite tudi nekaj mesecev, prerezano pa nekaj dni v hladilniku.

Vsebujejo malo kalorij, zato jih lahko pogosto uživamo, tudi med hujšanjem. Pri tem nam bodo celo pomagale, saj vsebujejo veliko vlaknin, vode ter malo sladkorjev in malo kalorij. Študije so dokazale, da so buče tudi izvrstna hrana za diabetike ter za preventivo proti debelosti in sladkorni bolezni.

Karotenoidi so pomembni antioksidanti

Živila, bogata s karotenoidi, so pomembni antioksidanti, ki ugodno učinkujejo na zdravje: predvsem ščitijo pred rakom debelega črevesa, pljuč, mehurja, materničnega vratu, dojk in kože. Pomagajo tudi preprečevati nastanek očesne mrene in degeneracijo rumene pege.

Bučni pomfrit s pomako

Za 4 osebe:

meso buče (približno 1 kg) zrežite na paličice in jih nekaj minut marinirajte (na primer v olivnem olju s soljo, poprom in karijem ali v čiliju). Da bodo paličice lepo hrustljave, jih povaljajte v jedilnem škrobu in ga nato malo otresite.

V vročem olju jih po porcijah cvrite 3-4 minute. Zraven tekne pomaka iz kisle smetane z nastrgano limonino lupinico, soljo, poprom in česnom.

profimedia-0529046018.jpg
profimedia
Pomfrit iz buče

Pečena buča

Meso buče zrežite na krhlje in jih porazdelite po papirju za peko, premazanem z oljem. Nakapajte z olivnim oljem in začinite po okusu (na primer z rožmarinom, soljo, kajenskim poprom). Obložite s slanino in 15 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj. Zraven tekne liptovski namaz.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.