Olimpijske igre v Parizu

V mestu ljubezni žarometi usmerjeni v Janjo Garnbret

D.K./STA
23. 7. 2024, 14.23
Posodobljeno: 23. 7. 2024, 14.23
Deli članek:

Mesto ljubezni bo v prihodnjih dneh postalo mesto športa, saj se bodo v Parizu na olimpijskih igrah zbrali najboljši športniki sveta. Nekateri že kot zvezdniki odhajajo na igre, nekateri bodo ta sloves pridobili med igrami. Med prvimi so zagotovo tudi Simone Biles, Shelly-Ann Fraser-Pryce, Teddy Riner, Novak Đoković in Janja Garnbret.

Profimedia
Letos bodo v športnem plezanju razdelili dva kompleta odličij, na kombinacijski tekmi težavnost/balvani bo Korošica nesporna favoritinja za novo slavje.

Zvezdnica gimnastike Simone Biles je letos na ameriškem prvenstvu v Fort Worthu v Teksasu osvojila rekordni deveti naslov v mnogoboju. Štirikratna olimpijska prvakinja je navduševala v pripravah na letošnje olimpijske igre, potem ko se je pobrala po psihičnih težavah, ki jih je imela med olimpijskimi igrami v Tokiu.

V soju žarometov bo tudi ameriška plavalka Katie Ledecky. Če bo Američanka osvojila tri zlata odličja, bo postala najuspešnejša olimpijka v zgodovini. Na zadnjih treh igrah - London 2012, Rio 2016 in Tokio 2020 - si je priplavala sedem olimpijskih naslovov, z desetimi bi presegla tudi sovjetsko telovadko Lariso Latinino. Enako priložnost ima tudi nemška tekmovalka v konjeništvu, Isabell Werth, ki je doslej na šestih OI osvojila 12 kolajn, od tega sedem zlatih.

Ameriška košarkarska reprezentanca bo z zvezdniki, kot sta LeBron James in Stephen Curry, znova glavna kandidatka za zlato medaljo. ZDA imajo z olimpijskih košarkarskih turnirjev skupno 19 medalj, od tega 16 zlatih.

Med zvezniki košarkarskega turnirja bo tudi Nikola Jokić. Srb, ki ima en naslov prvaka severnoameriške košarkarske lige NBA in tri naslove najkoristnejšega igralca lige, se bo srbskim navijačem skušal odkupiti, potem ko si je lansko poletje vzel prosto in ni nastopil na svetovnem prvenstvu.

Teniški boji bodo potekali na peščenih igriščih Roland Garrosa, na njem pa se bodo merili največji zvezdniki tega športa. V Parizu bodo med drugim tako prvi igralec sveta Italijan Jannik Sinner, zmagovalec letošnjega OP Francije in Wimbledona Španec Carlos Alcaraz in branilec naslova Nemec Alexander Zverev. Visoko motivirana bosta tudi Srb Novak Đoković, saj je olimpijska zlata medalja ena redkih lovorik, ki mu še manjka, in Španec Rafael Nadal, ki zadnja leta ni več na najvišji ravni, a ga v njegovi "dnevni sobi", kjer je slavil 14 zmag, ne gre vnaprej odpisati.

Jamajška atletinja Shelly-Ann Fraser-Pryce, ki velja za najboljšo sprinterko vseh časov, ima v svoji zbirki tri zlate, štiri srebrne in eno bronasto olimpijsko odličje. Sedemintridesetletnica, ki se je uspešno vrnila po rojstvu sina leta 2017, je osvojila tudi deset naslovov svetovne prvakinje, letošnje igre pa bodo, kot je napovedala pred časom, njene zadnje.

V skoku s palico bo letos poskušal nepremagan ostati Šved Armand Duplantis, sicer tudi lastnik svetovnega rekorda.

Ameriški sprinter Noah Lyles, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Budimpešti osvojil naslov najboljšega na 100 in 200 metrov ter v štafeti 4 x 100 metrov, bo doseženo skušal nadgraditi v Parizu še z zlatom v štafeti 4 x 400 metrov.

Kenijka Faith Kipyegon bo v Parizu poskušala doseči "hat-trick" olimpijskih zmag na 1500 metrov, potem ko je bila najboljša že v Rio de Janeiru in Tokiu. Vprašanje je, ali jo bo katera atletinja lahko ustavila, saj je Kipyegon v pripravah na igre dosegla svetovna rekorda v teku na 1500 in 5000 metrov.

Golf se je v olimpijsko druščino vrnil leta 2016, kar so športniki z veseljem pozdravili. Eden izmed igralcev, na katerega bo javnost najbolj pozorna, je Severni Irec Rory McIlroy.

Med domačimi zvezdniki iger ne gre spregledati judoista Teddyja Rinerja, ki bo napadal tretje posamično zlato v odprti konkurenci. Petintridesetletni 11-kratni svetovni prvak ima v vitrinah sicer že pet kolajn z OI. Veliko pa si gostitelji iger obetajo od plavalca Leona Marchanda, petkratnega svetovnega prvaka, ki je pred letom dni izboljšal svetovni rekord legendarnega Američana Michaela Phelpsa na 400 metrov mešano.

Tudi slovenska ekipa v Parizu premore nekaj zvezdnikov svetovnega kova. Tako si bo v plezalni steni konkurenco vnovič skušala pokoriti prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju in zvezdnica tega športa s 45 zmagami v svetovnem pokalu Janja Garnbret. Letos bodo v športnem plezanju razdelili dva kompleta odličij, na kombinacijski tekmi težavnost/balvani bo Korošica nesporna favoritinja za novo slavje.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste