Kras na udaru

Kronologija večjih požarov v naravi v Sloveniji v zadnjih desetletjih

J.V./STA
18. 7. 2024, 13.39
Deli članek:

Slovenijo poleti pogosto pestijo požari v naravi. Posebej jim je izpostavljeno suho in vetrovno kraško območje, kjer je ogenj pogoltnil že na tisoče hektarjev površin. Tudi doslej najhujši tovrsten požar je leta 2022 prizadel prav to območje, znova pa je zagorelo danes. Sledi kronologija večjih požarov v naravi v Sloveniji v zadnjih desetletjih.

Bobo
Posledice požara na Krasu leta 2022.

julij 1994 - V velikem gozdnem požaru, ki je zajel območje nad Renčami, pri Opatjem selu in Kostanjevici na Krasu, je zgorelo 630 hektarjev gozda.

avgust 2000 - Zaradi suše je zlasti na Primorskem pustošilo več požarov v naravi.

avgust 2001 - Zaradi suše so po državi izbruhnili številni požari; zabeležili so jih skoraj 400. Največji je bil konec avgusta pri Komnu, kjer je zgorelo približno 200 hektarjev grmičevja, podrasti in borovega gozda. Ognjeni zublji so se tudi nevarno približali vasi Rubije in zaselku Jablanec, zato so za nekaj ur evakuirali tamkajšnje prebivalce.

29. julij 2003 - Iz Italije se je razširil velik gozdni požar, ki je zajel širše območje Sel na Krasu in Vojščice. Zgorelo je kar 1050 hektarjev površin, od tega 748 hektarjev gozda. Požar so gasili deset dni.

julij 2006 - V velikem gozdnem požaru na Krasu je na območju Šumka-Železna vrata-Trstelj pogorelo okoli 950 hektarjev površin, od tega 460 hektarjev gozdov. Ob pomoči gasilcev iz vse Slovenije so ga uspeli pogasiti šele po dobrem tednu dni.

avgust 2012 - V velikem požaru na območju Brkinov in Kraškega roba je pogorelo približno 460 hektarjev pretežno gozdnate površine. Pri gašenju je sodelovalo 1443 gasilcev s 379 vozili. Pogoreli sta tudi stanovanjska hiša in farma.

avgust 2013 - Požar je zajel območje Trstelja, kjer je zgorelo okoli 50 hektarjev površin. Več kot 250 gasilcem sta pri gašenju pomagala helikopterja. Pri Velikem Rogatcu pa je zgorelo okoli 20 hektarjev smrekovega gozda. S požarom, ki ga je zanetila strela, nato pa se je širil zaradi močnega vetra, so se gasilci ob pomoči helikopterjev borili več dni. Velik gozdni požar je avgusta zajel tudi območje pod Andrejevim domom na Slemenu pri Šoštanju.

julij 2016 - Strela je zanetila požar na pobočju Svete gore nad Novo Gorico. Pogorelo je okoli 20 hektarjev površin. Ogenj je s pomočjo helikopterjev gasilo več gasilcev, ki so jih pri delu ogrožala neeksplodirana ubojna sredstva iz 1. svetovne vojne. Dan pozneje je požar izbruhnil še nad Mirnom pri Novi Gorici; pogorelo je okoli 15 hektarjev površin.

avgust 2019 - Zagorelo je v oklici pomnika miru na Cerju na Goriškem Krasu. Zaradi burje in suhega podrastja se je požar hitro širil. Zapreti so morali dovozne poti tako iz smeri Lokvice in Opatjega sela. Gasilcem so na pomoč priskočili helikopterji, posredovali pa so tudi pripadniki državne enote za varstvo pred nevarnimi ubojnimi sredstvi, saj so na območju številni ostanki iz prve svetovne vojne. Zgorelo je okoli 100 hektarjev podrasti ter borovega in listnatega gozda, spomenik in vas Lokvica pa so uspeli ubraniti pred ognjem.

april 2020 - Na območju med krajema Kastelec in Petrinje nad Kraškim robom je izbruhnil požar, ki je zajel okoli 35 hektarjev površin. Zaradi širjenja ognja so zaprli tudi okoliške ceste. Požar je gasilo okoli 160 gasilcev.

marec 2022 - Gozd nad vasjo Potoče v bližini Preddvora je prizadel obsežen požar. Ognjeni zublji so zajeli kar 700 hektarjev veliko območje, z njimi pa se je tri dni spopadalo okoli 1100 gasilcev. Iz helikopterjev Slovenske vojske so na požarišče odvrgli 400.000 litrov vode, na koncu je na pomoč priskočil še dež. Preiskava je pokazala, da je najverjetneje prišlo do vžiga podrasti zaradi vremenskih razmer.

julij 2022 - Po dolgem sušnem obdobju je 15. julija na območju goriškega Krasa izbruhnil silovit požar. Gasilci so s pomočjo helikopterjev in letal uspeli obvladati razmere ob cesti Miren-Opatje selo, gorelo je tudi na območju Renškega vrha nad Renčami. Ko so se razmere umirile na enem koncu, je ogenj izbruhnil drugje. Tako se je 20. julija požar z italijanske strani meje razširil na slovensko in ogrozil tudi hiše, iz več vasi so morali evakuirati prebivalce. Razmere so še poslabšala neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne in močna burja. Skupaj je doslej največji požar v Sloveniji opustošil kar 3700 hektarjev površin, od tega od tega 2900 hektarjev gozdnih.

julij 2024 - Skoraj natanko dve leti po katastrofalnem požaru na goriškem Krasu je v neposredni bližini izbruhnil nov velik požar. Zagorelo je v okolici vasi Škrbina, ogenj pa se je ob močni burji razširil na hrib Trstelj. Poleg 45 gasilskih enot so za gašenje aktivirali državno enoto za gašenje iz zraka, tudi letali air tractor, ki jih je po stihiji iz leta 2023 kupila država.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!