Zamenjava

Spartan bo po potrebi lahko zamenjal nezanesljivega falcona

A.S./STA
17. 7. 2024, 15.23
Posodobljeno: 17. 7. 2024, 15.37
Deli članek:

Vlada je na današnji seji dopolnila sklep o uporabi vladnega letala falcon tako, da lahko upravičenci za njegovo uporabo pod enakimi pogoji v času neplovnosti falcona izjemoma uporabljajo tudi novo letalo Slovenske vojske C-27J Spartan, če ga Slovenska vojska v tem času ne potrebuje za opravljanje nalog.

www.gov.si / Borut Podgoršek
Letalo spartan bodo po potrebi lahko uporabili kot nadomestilo falconu.

Z zadnjo spremembo omenjenega sklepa leta 2021 je bila za protokolarne prevoze že omogočena uporaba letala Slovenske vojske Turbolet L-410. Z nakupom in vključitvijo letala spartana v letalsko floto Slovenske vojske pa je mogoča tudi omejena uporaba tega letala, kadar falcon zaradi neplovnosti ni na voljo, so zapisali v sporočilo po seji vlade. "S predlagano rešitvijo bo ob upoštevanju vseh omejitev zapolnjena vrzel, ki nastane med neplovnostjo letala falcon," v sporočilu zatrjujejo na ministrstvu za obrambo.

Cena za prevoze s spartanom je določena pri 6063,23 evra z vključenim DDV. Za primerjavo: ura poleta s falconom stane 4914,76 evra, ura poleta s turboletom pa 1888,56 evra, so za STA pojasnili na ministrstvu. Taktično transportno letalo C-27J Spartan, prvo izmed dveh tovrstnih letal, ki ju je naročilo ministrstvo za obrambo, je prvič uradno poletelo 24. junija, ko je z njim ob dnevu državnosti k slovenskim vojakom na Kosovu poletel zdaj že bivši obrambni minister Marjan Šarec. Šarec je po obisku povedal, da gre za prelomni trenutek, saj je transportno letalo tisto, kar je vojska že dolgo pričakovala. "S tem postajamo neodvisni in polno operativni, kar se tiče zračnega transporta," je dejal.

Medtem je falcon slovenske državnike že večkrat pustil na cedilu. Nazadnje je do manjše tehnične težave prišlo junija med poletom predsednika vlade Roberta Goloba v Bruselj. Golob je tako moral iz Bruslja v Pariz s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, od tam v München z redno letalsko linijo, nato pa v Slovenijo s službenim avtomobilom. Na falconu so sicer letos opravili šest popravil, vključno z zadnjo tehnično težavo, so takrat sporočili za STA.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!