Brez zaupanja svetnikov

Martić obupal in odstopil z mesta predsednika uprave RTVS

J.V./STA
28. 5. 2024, 20.00
Posodobljeno: 28. 5. 2024, 21.10
Deli članek:

Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je potrdil za STA. Do odstopa je prišlo po številnih kritikah na njegov račun na današnji izredni seja sveta RTVS. Martić je v odstopni izjavi zapisal, da je po seji jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS.

Primož Lavre
Do odstopa je prišlo po številnih kritikah na njegov račun na današnji izredni seja sveta RTVS.

"Že dlje časa ugotavljam, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS. Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom je po današnji izredni seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS. Ker je bil moj edini razlog pri kandidaturi za predsednika uprave delo v korist RTVS, v takšnih razmerah svojega dela ne morem nadaljevati in zato odstopam s funkcije predsednika uprave," je zapisal v izjavi, ki jo je posredoval svetu RTVS in tudi STA.

Martić je zapisal še, da so razmere na RTVS zaradi nezadostnega financiranja s strani ustanovitelja še vedno izredno težke. "Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTVS uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTVS je likvidna, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTVS v javnosti se dviga," je prepričan Martić.

V odstopni izjavi je dodal, da je dosegati solidne ali celo dobre rezultate v tako zahtevnih razmerah težko in zahteva mnoge nepriljubljene poteze in ukrepe, na drugi strani pa tudi odrekanje od mnogih zaposlenih sodelavk in sodelavcev. "Razumljivo je, da prihaja do nezadovoljstva, tudi frustracij, in razumljivo je, da se le te nekam usmerjajo," je še zapisal.

Člani sveta RTVS bi morali na današnji izredni seji odločati o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, a je ta prijavo na razpis umaknila, predlog imenovanja pa je Martić zato umaknil. Na seji sveta so kljub temu opravili razpravo.

Martić je pojasnil, da sta na javni razpis prispeli dve prijavi, ena nepopolna in neveljavna, druga pa je izpolnjevala vse zakonsko zahtevane pogoje. "Kot predlagatelj nisem imel nobene zakonske osnove, da to prijavo zavrnem. Znan je primer, da je kandidat, ki se je na dosedanje razpise za predsednika ali člane uprave neuspešno prijavil, že vložil tožbo," je povedal. Danes pa je po elektronski pošti prejel njeno izjavo, da umika prijavo, zato je predlog umakni.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je v razpravi poudaril, da zakon ne nalaga javnega razpisa, kakor tudi ne, da predsednik uprave mora predlagati kandidata ali kandidatko, ki izpolnjuje pogoje. Tudi po mnenju članice sveta Gaje Brecelj je bila kandidatka popolnoma neprimerna za to funkcijo, zato Martić predloga sploh nebi smel posredovati svetu.

Član sveta Aleš Novak je dejal, da ne verjame, da bi bilo mogoče upravo izpopolniti z javnim razpisom, če ob temu ne poteka aktivno iskanje kandidatov. Martić pa je odgovoril, da je aktivno iskal novega člana uprave in govoril z več kot 20 kandidati, a da vodilna delovna mesta na RTVS niso privlačna. Nov razpis za člana uprave pa bodo po njegovih besedah objavili takoj.

Da je uprava RTVS nepopolna že pet mesecev, je opozorilo več svetnikov, Martićeva dolžnost in naloga pa je, da zapolni prazno mesto. Zato je dobro, da se o tem pogovarjajo in zahtevajo odgovore, do kdaj bo mesto v upravi še prazno.

Nekateri svetniki so dejali, da Martić več ne uživa njihovega zaupanja. "Mislim da bomo mi prej našli novega predsednika ali predsednico uprave, kot se bo ta uprava pod tem predsednikom popolnila," je dejal član sveta Igor Prassel. "Predsednika uprave bi vprašal, ali je samokritično začutil, da je po enem letu minil ta čas, da je obul prevelike čevlje in da se naj sam umakne. Drugače bom podal predlog sklepa za naslednjo sejo, kjer bomo morda glasovali, da bi želeli zamenjati predsednika uprave," je nadaljeval.

Martić pa je odgovoril, da so razlogi za razrešitev predsednika uprave zakonsko predpisani. "Po tistih alinejah ne vidim nobenega razloga, da bi jaz bil razrešen, kaj šele, da bi sam odstopal," je povedal na seji.

Članica sveta Ilinka Todorovski pa je opozorila, da svet RTVS z ničemer ni zadovoljen in da člani sveta večkrat niso konstruktivni. Temu so nasprotovali nekateri svetniki in povedali, da večino sklepov zavrnejo, ker so slabi.

Svetnik Gregor Drnovšek pa je svetu predlagal, naj predlagajo sklep in glasujejo o zaupnici predsedniku uprave ter tako prevzamejo odgovornost, če niso zadovoljni s predsednikom uprave. Takega sklepa nato ni predlagal nihče.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTVS vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTVS. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Estrada

saša-lendero-in-miha-hercog
Prijatelja za vedno

Saša Lendero o odnosu po ločitvi: »Kadar sva bila skupaj v prostoru, skoraj nisva mogla dihati!«

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?