Osnovnošolci v Prlekiji

Še vedno lovijo črtice na mobilnikih, rešujejo jih stacionarni telefoni

Senka Dreu
26. 9. 2023, 22.12
Deli članek:

Se še spomnite časov, ko zlasti podeželje še ni bilo dovolj pokrito z mobilnim omrežjem in smo z mobitelom v rokah hodili sem in tja ter čakali na signal, ki bo omogočal sprejem klica ali sporočila? Žal to povsod še zdaleč ni preteklost. V okolici podružničnih osnovnih šol na Kogu in v Podgorcih se namreč s črticami na mobilnikih še vedno borijo, saj je uporaba naprav mobilne tehnologije motena, na čase povsem nemogoča.

arhiv šole
Mobilni signal v okolici podružnične osnovne šole na Kogu motijo signali hrvaških operaterjev, kar znižuje kakovost storitve, ugotavljajo na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve.

»Signala preprosto ni, tu in tam nam uspe uloviti kakšno črtico. V šoli in vrtcu imamo na srečo še stacionarne telefonske linije, tako da nismo odrezani od sveta, seveda pa se starši upravičeno pritožujejo. Pomanjkanje mobilnega signala še večjo težavo predstavlja našim prostovoljnim gasilcem, ki imajo svoj dom v neposredni bližini, saj je nemotena komunikacija ključna za požarno varnost. Resnično upamo, da se stanje slednjič izboljša,« razlaga Irena Bezjak, vodja podružnične šole Podgorci, ki spada pod OŠ Velika Nedelja.

Nesprejemljivo za digitalno dobo

Obe lokalni skupnosti sta že večkrat pozvali Telekom Slovenije, da signal izboljša, a se to doslej še ni zgodilo. Zato je na pomoč krajanom priskočil poslanec Andrej Kosi in se s pisno poslansko pobudo obrnil na ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. »Na omenjenih lokacijah je mobilni signal zelo slab ali ga celo ni. V današnjem času so storitve mobilne tehnologije vse pomembnejše, saj postajamo digitalna družba. Od mobilne tehnologije je tako odvisno kakovostno opravljanje storitev, med drugim tudi izobraževalnega procesa. Zato je nujno, da se na območju omenjenih šol čimprej odpravijo težave glede mobilnega signala z njegovo okrepitvijo ali kakršnokoli drugo tehnično rešitvijo, ki bo omogočila uporabo mobilnega omrežja in z njim povezanih naprav v stavbah osnovne šole,« je med drugim zapisal.

MH
Na naslovu podružnične šole v Podgorcih je zgrajen in nepriključen optični priključek, ki bi lahko omogočil ustrezno internetno povezljivost za izvajanje izobraževanja.

Preden mu je ministrica za digitalno preobrazbo odgovorila, je od Agencije za komunikacijska omrežja in storitve pridobila rezultate meritev na obeh lokacijah in delovanja mobilnih storitev javnega mobilnega omrežja (JMO) operaterjev A1, Telekom Slovenije in Telemach.

Krivi hribovit teren in hrvaški signali

»Rezultati so potrdili težave s signalom. Agencija ugotavlja, da je lokacija v Podgorcih zelo slabo pokrita s signalom JMO, ker je na območju, ki je zelo zaklonjeno z bližnjimi vzpetinami in zato ni omogočen dovolj visok nivo signala z bližnjih baznih postaj: dva kilometra oddaljenih Telekomovih in Telemachovih na Zamušanskem Vrhu, 2,7 kilometra oddaljeni postaji A1 v Zamušanih ter tri oziroma 3,5 kilometra oddaljenih postajah A1, Telekoma in Telemacha proti Veliki Nedelji. Po drugi strani pa je lokacija šole na Kogu sicer pokrita z dovolj visokim signalom z 2,3 kilometra oddaljene Telekomove in Telemachove postaje v Miklavž pri Ormožu pa tudi s signalom z dobrih osem kilometrov oddaljene postaje A1 v Ivanjkovcih, vendar te signale na izpostavljeni legi, na grebenu vzpetine, pogosto motijo signali tujih, zlasti hrvaških operaterjev, kar znižuje kakovost storitve. Agencija je preverila tudi podatke o omrežnih priključnih točkah in ugotovila, da je na naslovu podružnične šole v Podgorcih zgrajen in nepriključen optični priključek, ki bi lahko z ustreznimi tehničnimi rešitvami omogočil ustrezno internetno povezljivost za izvajanje izobraževanja.«

Rešitev je nadgradnja omrežja

Odpravljanje digitalne izključenosti je eno izmed temeljnih poslanstev Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP), poudarja Emilija Stojmenova Duh, pri tem pa je treba izpostaviti posebno vlogo univerzalne storitve na področju elektronskih komunikacij. Gre za najmanjši nabor storitev določene kakovosti, ki je dostopen vsem končnim uporabnikom v državi po dostopni ceni ne glede na njihovo geografsko lego.

V skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah ima vsak končni uporabnik pravico do priključitve na javno komunikacijsko omrežje na fiksni lokaciji, ki mu zagotavlja tako dostop do govorne komunikacijske storitve kot tudi do ustreznega širokopasovnega dostopa do interneta s prenosno hitrostjo, ki jo s splošnim aktom določi Agencija in trenutno znaša 10/1 MB/s. Če uporabniku takšne storitve ne zagotovi nobeden izmed ponudnikov na tržni osnovi, mu jo mora ne glede na njegovo geografsko lokacijo zagotoviti družba Telekom Slovenije, ki je trenutno imenovani izvajalec univerzalne storitve. Omenjeni lokaciji na Kogu in v Podgorcih, dodaja, pa sicer ne sodita v okvir univerzalne storitve.

Kaj torej lahko storita obe lokalni skupnosti, da rešita težave s slabim mobilnim signalom? Ne preostane jima drugega, kot da se še naprej obračata na mobilne operaterje in enega od njih prepričata o izboljšanju pokritosti oziroma o ustrezni nadgradnji mobilnega omrežja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste