Na javnih dražbah ponujajo imetje nacionalnega letalskega prevoznika

Žalostna usoda Adrie Airways: celo uniforme razprodajajo

P.K.
24. 7. 2020, 06.56
Deli članek:

Stečaj Adrie, ki ga je zaradi plačilne nesposobnosti predlagalo vodstvo družbe, se je začel konec lanskega leta. Zdaj novega lastnika išče lastnina propadlega letalskega prevoznika, med drugim tudi simulator letenja, kup uniform pilotov in stevardes ter umetniška dela in maketa.

STA
Janez Pustatičnik, stečajni upravitelj

Adria Airways, ki je bila največja slovenska letalska družba in članica združenja letalskih prevoznikov Star Alliance, je bankrotirala. V lasti jo je od leta 2016, ko jo je prodala država, imel nemški finančni sklad 4K.

Družba se je že dalj časa soočala s finančnimi težavami, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja. Nič od tega se ni zgodilo. Prišlo je do najslabšega – stečaja oktobra lani, ko so Nemci na kranjsko okrožno sodišče vložili predlog za stečaj.

adria.si
Za nekaj več kot 3000 evrov si lahko omislite to vozilo iz dražbe.

Trajalo bo

Vodenje stečajnega postopka je sprejel Janez Pustatičnik, ki je dejal, da je prevzel zelo obsežen in zahteven stečajni postopek, in sicer tako z vidika panoge kot z vidika terjatev in ugotavljanja premoženja. Ocenjuje, da bi bil lahko stečaj končan šele do konca leta 2024. »Glavno oviro za zaključek stečajnega postopka bodo glede na znana dejstva predstavljali pravdni postopki, številne izterjave in postopki, ki bodo sproženi v Sloveniji in tujini. Če bodo zaključeni prej kot ocenjeno, bodo tudi vse ostale aktivnosti izvedene v krajših rokih,« je dejal Pustatičnik.

adria.si
Za 50.000 je naprodaj Adriin simulator letenja.

Letalska dovoljenja že prodana

Stečajna masa letalskega prevoznika sicer znaša okoli 6,2 milijona evrov. Več kot polovico obsega stavbna pravica na upravni stavbi na brniškem letališču, med premoženjem pa so še blagovna znamka, simulator letenja, delež v Adriini letalski šoli in drugo. Nekaj od tega je že prodanega, med drugim letalska dovoljenja Adrie Airways, ki jih je za 45.000 evrov kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Zdaj stečajni upravitelj prodaja še ostalo. Med drugim računalniško in podobno opremo, promocijski material in uniforme. Naprodaj je tudi simulator letenja za šolanje in treninge pilotov. Prvi poskus prodaje na javni dražbi ni uspel, zato se mu je cena s 93.000 znižala na 50.000 evrov. Sodišče je določilo izhodiščno ceno na podlagi ocene vrednosti cenitvenega poročila, ki ga je sredi januarja podal sodni cenilec. Ponudbe za nakup simulatorja zbirajo do 1. septembra.

adria.si
Garsonjera na Jamovi cesti na Viču je bila tudi na dražbi. Njena izklicna cena je bila 58.000.

Adriina nepremičnina

Na javni dražbi se je prodajala tudi garsonjera, velika malo manj kot 30 kvadratnih metrov, na Jamovi cesti v Ljubljani. Ponudbe za njen nakup so prenehali zbirati, ni pa še jasno, ali je bila prodana. Njena izklicna cena je znašala 58.000 evrov. Do 6. avgusta sprejemajo ponudbe za nakup vozila znamke Volkswagen, model Caddy, ki je letnik 2007 in ima samo okoli 9000 prevoženih kilometrov. Njegova izklicna cena je 3275 evrov.

adria.si
Skupna vrednost svežnja slik, ki se prodajajo v sklopih, stane skupno 80.000 evrov.

Slikarske umetnije

Zanimivejši del dražbe predstavljajo umetniška dela, ki jih ne prodajajo posamezno, ampak po sklopih. Cene posameznih sklopov, vseh skupaj je šest, se gibljejo od 75 do 4500 evrov. Med njimi so tudi dela priznanih slovenskih ustvarjalcev. Ponudbe zbirajo do 10. avgusta. Skupna vrednost umetnin, ki so naprodaj, je okoli 80.000 evrov.

Na javni dražbi bodo prodajali tudi izdelke za katering, tudi po sklopih, katerih skupna vrednost znaša za skoraj 26.500 evrov. Gre za kozarce, pladnje, krožnike in podoben servis, ki se uporablja za streženje hrane. Za 1500 evrov se prodaja tudi maketa Adriinega letala na stojalu.

adria.si
Tako so videti pilotske uniforme, ki so tudi na dražbi.

adria.si
Uniforme stevardes v turkizni in temno modri barvi se tudi prodajajo.

Ene najlepših uniform

V ponedeljek pa se je iztekel rok za oddajo ponudb za nakup moških in ženskih uniform ter drugih oblačil letalskih posadk po izhodiščni ceni 20.000 evrov. Med njimi najdemo uniforme pilotov in stevardes. Uniforme slovenskih stevardes in stevardov so pred leti pristale na seznamu najlepših letalskih uniform. Gre za fine in elegantne obleke, ki imajo pridih 70. in jih posadka nosi že od leta 2008. So v turkizni in temno modri barvi, s pripadajočim klobučkom in rokavicami, medtem ko imajo piloti uniformo v temno modrem odtenku. Ustvarila jih je priznana slovenska oblikovalka Jelena Proković, izdelalo pa jih je podjetje Labod.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov