»Naša družina je tradicionalno povezana s pravim kefirjem. Moj oče Branko ga je, ko sem imela komajda nekaj let, pripravljal za vso družino. Tako rekoč sem odrasla s kefirjem. Moje navdušenje nad tem eliksirjem življenja je z leti še raslo in zorelo. Podkrepila ga je legenda o stoletnikih s Kavkaza, ljudeh, ki so ob vsakodnevnem pitju kefirja zdravi in vitalni dočakali več kot sto let. Vsakodnevno ga uživam še danes, seveda pravega, tradicionalno narejenega s kefirnimi zrni,« pravi Sandra Turnšek. To ni le zgodba o uspehu, temveč tudi o pogumu in neizmerni predanosti temu, kar počnejo.
Sprva ni bilo preprosto.
»V letih po osamosvojitvi Slovenije je usahnila dobava tradicionalnega kefirja iz nekdanjih držav Jugoslavije. Predvsem je bil znan kefir, ki ga je v sedemdesetih in osemdesetih letih proizvajala sarajevska mlekarna in ga je kupovala tudi naša družina. Med vojno v Bosni so bombardirali tudi sarajevsko mlekarno in s tem uničili vsa kefirna zrna. V naši družini smo pravi kefir tako zelo pogrešali, da sta se starša odločila za tvegano potezo in v devetdesetih letih prodala vse svoje imetje ter kupila propadajoči obrat v Lazah pri Logatcu. Iz založniških voda sta se z nakupom zadružne sirarne, ki se je znašla v težavah, podala na občutljivo področje proizvodnje hrane. Nabavila sta fermentacijski tank in majhno polnilno linijo za lončke, se odpravila v države nekdanje Sovjetske zveze po kavkaška kefirna zrna in začela izdelovati pravi kefir. Z zelo skromnimi sredstvi in učenjem o izdelavi kefija so takrat postavili temelje proizvodnje Mlekarne Krepko. Tako zelo so oziroma smo že takrat verjeli v ta za zdravje neprecenljivi mlečni napitek, narejen iz kefirnih zrn.«
Edini v EU s kefirjem iz kefirnega zrna.
Sandra Turnšek s svojimi zaposlenimi nadaljuje pot mlekarne z enako vizijo, kot sta jo pred dvema desetletjema in pol začrtala njena starša. »Proizvajamo take izdelke, ki bi si jih tudi sami želeli kupit. To iskrenost so prepoznali tudi ljudje in skupaj z našimi kupci smo razvili uspešno ter zaupanja vredno blagovno znamko Krepko. Skrivnost uspeha je vedno pogojena s pogumom, da izstopiš iz ustaljenih vzorcev, ki jih narekuje potrošniška družba. V proizvodnji smo vedno izbirali težje poti. Na primer tradicionalne postopke predelave, ki so garancija za odličen okus, proizvodnjo le svežih izdelkov s kratkimi roki trajanja in tako naprej. Najlepši primer tega je naš tradicionalni kefir, ki ga še vedno edini v EU izdelujemo po starem postopku iz kefirjevega zrna. To je težji način, vendar edini pravi.«
Pravega prepoznaš po okusu!
Marsikdo sploh ne ve, da je edini pravi kefir tisti, ki je narejen s kefirnimi zrni. »To, kar danes ponujajo trgovine, s pravim kefirjem nima veliko skupnega, z izjemo našega tradicionalnega kefirja Krepkega suhca. Proces proizvodnje našega pravega kefirja je namreč zelo zamuden in dolgotrajen, medtem ko se druge mlekarne večinoma odločajo za izdelavo kefirja iz instantnega pripravka, kar je škoda. Kateri je pravi, je jasno takoj, ko ga poskusiš. Poleg tega ima le pravi kefir vse opevane blagodejne učinke na zdravje. Sama kefir, ki ga imamo poleg ekoloških živil vedno v domačem hladilniku, pijem zvečer. To je moj zadnji obrok pred spanjem, saj mi čez noč odpusti vse pregrehe, ki sem jih delala pri hrani. Vitalizira me, razstrupi in zjutraj se zbudim spočita. Živi organizmi, ki so v živem zrnu, v telesu podpirajo dobre bakterije, odpravljajo slabe, uredijo naš prebavni trakt, iz katerega izvira zdravje vsega našega telesa.«
Prva mlekarna z ekološko predelavo mleka.
Za Mlekarno Krepko je bil poseben mejnik leto 2007, ko so pridobili ekološki certifikat. »To še danes velja za pionirsko in vizionarsko potezo. Tisto leto sem se v podjetje aktivno vključila tudi sama. Prvi v Sloveniji smo pridobili ekološki certifikat za predelavo mleka. Pred tem smo morali, seveda prav tako pionirsko, organizirati kmete, da so tudi oni prešli na pridelavo ekološkega mleka, in sočasno organizirati odkup celotno pridelanega ekološkega slovenskega mleka. Ko smo stopili na to pot, smo bili nemalokrat tarča posmeha, saj je bilo tedaj pri nas to nekaj povsem novega. Še danes mi veliko pomeni, da sem tedaj uspela v prehrano vrtcev in šol vpeljati tudi ekološke mlečne izdelke. Takrat še ni bilo toliko zavedanja o tem, kaj ekološki izdelki pomenijo za naše zdravje.«
Pravo živo mleko je le ekološko.
Družinsko mlekarno so vseskozi gradili na naravni, zdravju prijazni proizvodnji. »Naše vodilo je dati kupcu mlečni izdelek s čim manj predelave ter čim več hranili, vitamini in minerali. Zato v naši mlekarni mleko le pasteriziramo, na najnižji predpisani temperaturi za kratek čas, da uničimo patogene organizme v njem. Tako lahko zagotovimo neoporečen mlečni izdelek z vidika varnosti, obenem pa s čim več ohranjenimi koristnimi snovmi.« Želi si, da bi vsi poznali resnico o mleku, zlasti iz ekološke pridelave. »Zdi se mi škoda, da je danes mleko na zatožni klopi. Res pa je pomembno, kako je pridelano. Edino ekološko mleko ne vsebuje ostankov umetnih gnojil, pesticidov in zdravil. Je torej edino pravo, živo mleko, ki ne bo puščalo neželenih ostankov v našem telesu. Le iz dobrega ekološkega mleka namreč lahko nastane dober ekološki mlečni izdelek. Vsakomur tudi povem, da mu dva decilitra ekološkega mleka ne bosta škodila, ob tudi sicer zdravi, polnovredni prehrani.«
»Slovenija nam s svojimi naravnimi danostmi ponuja dobro priložnost za ekološko kmetovanje. Zato bi morala biti vsa ekološka! Naša država je samooskrbna z mlekom, jajci in govejim mesom. Če bi bil slovenski kupec dovolj ozaveščen in bi odgovorno premišljal o prihodnosti, ne bi nikoli posegal po uvoženih izdelkih. Vedno rečem, če je domačih izdelkov dovolj, uvoženi nimajo kaj delati na trgovskih policah! Slovenec bi s premišljeno izbiro tako sam rešil slovensko kmetijstvo!«
Stranski učinek – čistejše okolje.
Za njihovo mlekarno je izredno pomembno, da že vrsto let uspešno sodelujejo z domačimi ekološkimi kmeti. »Slovenci se premalokrat zavedajo prednosti naše male Slovenije. Poti od slovenskega kmeta do naše mlekarne so kratke, vse mleko je pridelano v krogu 80 kilometrov od nas. Za domačega kupca je to zlata vredno, saj mleko v eni uri pripeljejo k nam in že v roku od ene do dveh ur ga predelamo v visoko kakovostne mlečne izdelke. Poleg tega pri ekološki pridelavi mleka ne smemo pozabiti na visoke standarde, saj so krave na prosti paši, nikoli privezane, na pašnikih brez umetnih gnojil, hranijo jih z ekološko krmo, kar je zelo pomembno. Stranski učinek je čistejše okolje in ohranjanje čiste podtalnice.«
Odpirajo se jim vrata v tujino.
Njihove izdelke je mogoče kupiti v vseh naših trgovskih verigah, a dober glas o njih seže tudi preko meja. »Avstrijci kot veliki domoljubi so se pred dvema letoma odločili, da bodo v Sparu Austria ponudili naš tradicionalni kefir. Brez skrivanja, da je slovenski izdelek. S podobnimi zahtevami in željami se nam oglašajo tudi iz drugih držav Evropske unije, ker spoštujejo visoko ozaveščenost svojih kupcev. Tem je treba ponuditi pravo stvar. Iskrenost in tradicionalna kakovost nam odpirata vrata tudi na tuje trge.« Ponosni so tudi na to, da jim je vodilni mednarodni Inštitut za okus in kakovost v letu 2016 že drugič za kefir Krepko, pa tudi njihov kajmak, podelil visoko priznanje taste award 2016.
Izdelke dostavijo tudi na dom.
Skrivnost njihovega uspeha? »Blagovna znamka Krepko nosi v sebi zelo pozitivno energijo,« odgovarja direktorica, nedvomno pa je del njihovega uspeha tudi v iznajdljivosti in prilagodljivosti domačim potrošnikom, saj so eni redkih, ki kupcem svoje izdelke pripeljejo na dom! V prihodnost se podajajo pogumno. »Želimo zgraditi blagovno znamko, ki bo združila moč tradicije in narave v sodelovanju z znanjem in vrhunsko tehnologijo – v korist človeku. Načrtujemo, da bomo v prihodnosti z našim kefirjem še bolj prodrli na tuje trge. Izdelujemo namreč mlečni izdelek, ki ga oni ne znajo. Vse drugo je stvar ozaveščanja o tem in potrpljenja, da bodo to dojeli. Počasi, z majhnimi koraki, gremo naprej.«
Nedvomno je Mlekarna Krepko dober zgled, da ekološka naravnanost in trdno delo prinašata dobre rezultate. Slovenski kupci namreč vse bolj iščejo kakovostne ekološke mlečne izdelke. Še zlasti če so narejeni pri nas, iz slovenskega mleka.
Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.