Slovenija

Protipravno do denarja

Polona Krušec
17. 6. 2015, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Postavljen sum na storitve več kaznivih dejanj v Ajdovščini dobiva epilog. Novogoriški kriminalisti so predstavili izsledke obsežne preiskave in sporočili, da so podali kazensko ovadbo zoper enega osumljenca in dva pomočnika.

Arhiv Svet24

Preiskava je začela teči marca, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije prejela pisno prijavo zoper sporna dejanja. Osumljeni naj bi obšli »protikorupcijsko klavzulo«, ki jo določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki funkcionarju ali njegovemu družinskemu članu prepoveduje poslovanje z organom, pri katerem slednji opravlja funkcijo.

Pristojni so v marčni preiskavi obravnavali več osumljencev. V akciji so v skladu z določili zakona o kazenskem postopku trem osumljencem zaradi utemeljenih razlogov odvzeli prostost in jih pridržali, po zaslišanju pa so jih izpustili. »Kriminalisti so opravili razgovore z več osebami in zasegli določeno dokumentacijo,« je sporočil Dean Božnik z oddelka za odnose z javnostjo novogoriške policije. Marčno dogajanje je na površje porinilo tudi imena, ki naj bi bila vpletena v sporno zadevo. Šlo naj bi za pogodbo med občino in podjetjem RF Marketing. Omenjalo se je nekdanjega župana občine Ajdovščina Marjana Poljšaka in takratnega občinskega svetnika ter solastnika in direktorja medijske hiše Nova Nova Mitjo Tripkovića, ki je danes podžupan in svetnik na občini.

Arhiv Svet24

Kaj je predmet ovadbe

Nova Nova, ki si je takrat lastila radio in časopis, naj bi s podjetjem RF Marketing sklenila podizvajalsko pogodbo in mu tako v najem oddala frekvence ter druge storitveKriminaliste je zanimalo, ali je Tripković sodeloval pri prijavi podjetja RF Marketing na občinski razpis, s katerim so za izvajanje informativnih oddaj pridobili občinska sredstva, ali kako vplival na odločitev občine.

»Zoper enega osumljenca in dva pomočnika je bila podana kazenska ovadba, saj obstaja utemeljen sum, da je osumljenec s pomočjo dveh oseb zaobšel protikorupcijsko klavzulo in tako protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov premoženjske koristi, za kar je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora,« še obrazloži Božnik.

Arhiv Svet24

Pri preiskavi omenjenega kaznivega dejanja so kriminalisti v tej zvezi ugotovili tudi, da je ena osumljena oseba izpeljala kaznivi dejanji oškodovanje javnih sredstev, potem ko je pri upravljanju oziroma razpolaganju z javnimi sredstvi zavestno kršila predpise zakona o javnih financah, ki opredeljuje zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi, in tako omogočila nenamensko uporabo javnih sredstev, s čimer je nastala materialna škoda v višini 25.000 evrov. Za tako dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen od nekaj mesecev do petih let, so še sporočili s Policijske uprave Nova Gorica.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste