Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najnovejše

  • 21. maj 2018

  • 21:29
    1526920258_kz_ptuj.jpg

    Ptujska kmetijska Zadruga opušča prodajne programe

    V začetku leta je ptujska kmetijska zadruga v maloprodajalni v Miklavžu pri Ormožu ukinila prodajo kmetijskega in gradbenega programa, kar je vznejevolilo nekatere okoliške kmete. Lani so se podobnega ukrepa lotili tudi v Žetalah, medtem ko so trgovino v Dvorjanah za vedno zaprli.

    21:10
    Liev Schreiber

    Mislite, da o zvezdnikih veste vse? Motite se!

    Čeprav se zdi, da uspe medijem o znanih obrazih izbrskati čisto vse, pa znajo ti občasno še vedno presenetiti. Ste na primer vedeli, da je Nolan Gould, ki v humoristični seriji Moderna družina igra ne ravno bistrega najmlajšega člana družine Dunphy, Luka, v resnici čisto nasprotje svojega lika? Je namreč član Mense z IQ 150, pri zgolj 14 letih pa se je vpisal na fakulteto.

    21:00
    d74bf5fc4170c60a767f62f04bce9d78.jpeg
    vestnik · Promet

    Bolje je podariti trening varne vožnje

    Nekdo je v pokrajini ob reki Muri pred dnevi izmaknil prometni znak, so poročali pomurski policisti. Zakaj, bo zelo težko ugotoviti. Na policiji ne vodijo posebne statistike, koliko prometnih znakov »izgine« vsako leto. Iz policijskih evidenc je namreč, tako policija, težko razbrati, koliko kraj prometnih znakov so policisti obravnavali, kajti ti podatki so zajeti med tatvine manjših vrednosti.

    18:40
    Robert-Franz.jpg

    Pet temeljev zdravja

    Robert Franz, neustrašni bojevnik za naravno zdravljenje. S svojo podobo vsekakor pritegne pozornost in redko koga pusti ravnodušnega. Bosonog, s kodri razmršenih vijoličastih las, s prekipevajočo energijo in neutrudnim pozivanjem k zdravju, uporabi naravnih zdravil in zdravilnih rastlin na svojih predavanjih po Evropi polni dvorane.

    17:01
    IMG_20180507_115253.jpg

    Poskočni muzikanti dobili Dejana nazaj

    Poskočni muzikanti so v teh dneh spet v polni zasedbi. Njihov pevec Dejan Krajnc je namreč po treh zelo uspešnih mesecih izpadel iz šova Zvezde plešejo in te dni že pridno predstavlja svoj novi projekt, imenovan Moja mala.

    16:23
    1526919822_cg_festival_predizbor_1.jpg
    tednik · Glasba

    Predizbor za 49. Festival NZG Ptuj 2018: Tekmovalne viže predstavilo osem ansamblov

    Zaključni del 29. razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki prehaja v jubilejno 30. leto, tako kot bo kmalu vstopil v 50. jubilejno leto tudi ptujski festival narodno-zabavne glasbe, je obarvala narodno-zabavna glasba, predizbor 49. Festivala narodno-zabavne glasbe Slovenije – Ptuj 2018. Oba jubilejna dogodka bosta še posebej praznična v letu 2019, ko mesto Ptuj praznuje 1950-letnico svoje prve pisne omembe.

    16:18
    1526919629_cg_gasilci_kongres_5.jpg

    Lepo bi bilo živeti v državi, kjer bi vsi ljudje imeli lastnosti prostovoljnih gasilcev

    Slovenski gasilci so 18. in 19. maja zborovali na Ptuju. Zbrali so se že na svojem XVII. kongresu, na katerem so pregledali delo v preteklem obdobju ter sprejeli smernice za prihodnje delovanje. Pri tem so imeli pozornost številnih gostov iz domovine in tujine. Vsi po vrsti so jim izrekli priznanje za njihovo izjemno zahtevno in pomembno delo. Samo lani so prostovoljna gasilska društva opravila 16.959 intervencij. Gasilstvo je najmnožičnejša civilno-družbena organizacija in pomemben člen pri zagotavljanju nacionalne varnosti. Pomembno je tudi delo, ki ga gasilci opravijo na preventivnem in tekmovalnem področju. Gasilstvo pa je znano tudi po kulturi in domoljubju.

    15:49
    6cc660e63588d09fcd8a5f3d977ac7f4.jpeg
    vestnik · Šport

    Hokej na travi: Lipovci na tretjem mestu

    V Lipovcih se je končalo evropsko klubsko prvenstvo kakovostnega razreda Challenge II v hokeju na travi. Domači hokejski klub si je razdelil tretje mesto z gibraltarskim moštvom Grammarians.

    14:06
    6c5483e0d8ef875b816599925451e3af.jpeg
    vestnik · Kronika

    Slavili so PGD Črenšovci in PGD Žižki

    Na Dolnji Bistrici je v soboto potekalo tradicionalno 24. gasilsko tekmovanje za memorial Daniela Kreslina. Prostovoljno gasilsko društvo Dolnja Bistrica se s tekmovanjem vsako leto spomni na svojega rojaka, velikega gasilca in vzornika mladim gasilcem Daniela Kreslina, ki je postavil temelje tamkajšnjega gasilskega društva.

    13:27
    7a466816ad03748478dfb239dd1c00a1.jpeg

    Četudi cenejša, je uvožena hrana dražja 

    S projektom Pot do lokalne hrane želijo mladim približati pomen domače hrane. Pobudo za projekt Pot do lokalne hrane je dala Skupina vrtovi Panonski, ki že vrsto let trži lokalne izdelke in pridelke v trgovini Zelena točka v BTC v Murski Soboti. 

    13:01
    muha na hrani
    Dom

    Preprosti in naravni ukrepi za dom brez brenčanja

    So tudi vas v teh muhastih dneh v izdatnem številu obiskale muhe? Če na balkonskih vratih in oknih nimate komarnikov pa tudi niste prav navdušeni nad razpršilci, imamo za vas nekaj napotkov, kako se muh znebiti na naraven način.

    12:34
    4bd80354dbb1eff3923fd656bae9dbe9.jpeg

    Obeležujemo svetovni dan Nature 2000

    Danes obeležujemo dan Nature 2000, jutri bo mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki bo posvečen 25-letnici konvencije o biotski raznovrstnosti, v četrtek pa bo evropski dan parkov, ki je letos posvečen kulturni dediščini. Leto 2018 je tudi evropsko leto kulturne dediščine. Ta oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje. Obkroža nas v mestih, naravnih krajinah in arheoloških najdiščih.  

    11:26
    reporter 3
    Politika · Oglas

    Reporter že deset let dviguje pritisk

    Pred desetimi leti, 19. maja 2008, je izšla prva številka tedenskega magazina Reporter. V ponedeljek, 21. maja, je izšla jubilejna, že 523 številka revije v povečanem obsegu na 100 straneh.

    10:13
    33fc4fb834b7aae87a565bd85ecf2cea.jpeg
    vestnik · Kultura

    O kulturni dediščini Pomurja 

    Da bi o bogastvu in raznolikosti kulturne dediščine Pomurja seznanili čim širši krog ljudi, je Pomurski muzej Murska Sobota pripravil razstavo Kulturna dediščina Pomurja. Na ogled je v murskosoboškem trgovskem centru Maximus.  

    09:19
    shutterstock_188072324.jpg
    Zaposlitev · Oglas

    Vajeništvo – zanesljiva pot do poklica in zaposlitve

    Slovenija je po zgledu nekaterih uspešnih evropskih držav v letu 2017 začela uvajati programe vajeništva. Dijak vajenec polovico izobraževanja preživi v podjetju, kjer se uči z delom, iz prve roke spoznava svoj izbrani poklic ter postane usposobljen in zaželen kader, ki ga delodajalci iščejo. Vajenec vsak mesec prejme tudi denarno nagrado.

    06:00
    757e28466d65e0c374606251b370ed3b.jpeg
    vestnik · Kronika

    Odprtje nove mrliške vežice v Apačah 

    V Apačah so včeraj slovesno odprli in v uporabo predali novo mrliško vežico. Ob tej priložnosti je slavnostne besede spregovoril župan občine Apače Franc Pižmoht , za blagoslov nove pridobitve pa sta poskrbela evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip in  katoliški duhovnik Janez Ferencek.

    00:00
    bine-volcic_1115x560_acf_cropped.jpg

    Bine Volčič

    Bine Volčič je že pri devetih letih vedel, da bo kuhar. Začel si je postavljati cilje in jih ob upoštevanju načela, da kjer je volja, je tudi pot, drugega za drugim dosegal. Po končani gostinski šoli na Bledu je francosko kulinariko spoznal v kuhinji restavracije Chez Eric, izkušnje je nabiral tudi v protokolarni kuhinji na Brdu, trdne temelje svojega kuharskega znanja, ki jih zdaj le še nadgrajuje, pa je zgradil predvsem v Parizu na eni najbolj znanih kuharski šol, šoli Le Cordon Bleu. Kot enega najboljših od desetih diplomantov so ga poslali na prakso v priznano pariško restavracijo Apicius z dvema Michelinovima zvezdicama. Po vrnitvi v Slovenijo je prevzel oblikovanje in vodenje kulinarične ponudbe v Hotelu Livada Prestige v Moravskih Toplicah ter v želji prenašanja najnovejšega znanja in promocije kuharskega poklica ustanovil kulinarični atelje Kitch’n’art, zasnovan kot epicenter sodobnih gastronomskih trendov. Čeprav je kuhanje trdo delo, velikokrat tudi garaško, tridesetletni Bine Volčič v njem neizmerno uživa in ga doživlja kot umetnost izražanja samega sebe. Lani je enomesečno izpopolnjevanje opravil pri »kuharju stoletja« Joëlu Robuchonu, z junijem pa svojo pot nadaljuje v restavraciji Promenada na Bledu. Vodenje take restavracije mu pomeni pravi profesionalni izziv, saj je Promenado zastavil Andrej Kuhar, edini slovenski kuhar z Michelinovo zvezdico.

    00:00
    vinske-steklenice_1115x560_acf_cropped.jpg

    Vinske steklenice

    Večini steklenic je skupen samo volumen 1 liter in 0,75 litra, po obliki pa so lahko zelo različne. Določene oblike večinoma razkrivajo geografsko poreklo vina in lahko napovedujejo tudi njegov slog. Osnovna naloga steklenice je zaščititi vino pred vplivi okolja – svetlobo (zato je večina steklenic iz temnega stekla), zrakom (skrbno oblikovano grlo steklenice, v […]

    00:00
    le-cordon-bleu-sola-A_1115x560_acf_cropped.jpg

    Le Cordon Bleu

    Svetovna slava francoske kuhinje temelji na trdni strukturi gostinskih šol, ki znanje in tradicijo »de haute cuisine« skrbno prenašajo na mlajše generacije. Slovenija se z njimi ne more primerjati, saj ima že zaradi brezplačnega študija na voljo bistveno manj sredstev. Motivacija in nadarjenost pri nas seveda obstajata, a študentje niso dovolj obveščeni o možnostih šolanja, ko dosežejo slovensko diplomo. Zato za okus predstavljamo eno izmed najelitnejših svetovnih šol in Bineta Volčiča, njenega prvega (ter za zdaj edinega) slovenskega diplomanta, kuharja, ki se je z navdušenjem podal na pot v neznano.

    00:00
    towfiqu-barbhuiya-uNi4M3sHqOo-unsplash-scaled_1115x560_acf_cropped.jpg

    Čokolada

    Čokolado in čokoladne izdelke lahko delimo na dva svetova, industrijsko pridelano za masovno prodajo in skoraj povsem ročno izdelano, t. i. obrtniško ali butično čokolado. Trg čokolade je v rokah nekaj multinacionalk, ki s surovinami oskrbujejo čokoladnice po svetu. V teh nato mojstri čokolade ali chocolatierji z osebnimi pristopi in kombinacijami ustvarjajo svoje prepoznavne izdelke.

    00:00

    Priprava zeliščnih baget doma

    V: V naši družini imamo zelo radi zeliščne bagete. Pripravimo jih kot prilogo k različnim jedem ali jih spečemo na žaru. Vedno jih kupimo že pripravljene, vendar smo ugotovili, da so drage (po navadi jih pojemo več kot eno ali dve) in zelo mastne. Kako lahko sami doma pripravimo take bagete ali kak drug hrustljav kruh?

    00:00
    polnjena-zelenjava_558x620_acf_cropped.jpg

    Polnjena zelenjava

    V: V kuharskih revijah in knjigah videvam recepte za polnjeno zelenjavo, ki se speče v pečici. Večinoma so to recepti za polnjene bučke ali jajčevce z zelenjavo. Zanima me, ali lahko pripravim še kakšno drugo polnjeno zelenjavo?


    © 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

    Vse pravice pridržane.