29. Dobrote slovenskih kmetij: »Spoštujmo, kar smo po srcu, spoštujmo naše podeželje«
Pšenični hlebci, okrogle in podolgovate potice najrazličnejših nadevov, zapeljive breskvice, pa seveda tudi žgane pijače ter vina, sokovi, olja v lični embalaži, med in mlečni ter mesni izdelki … Razstava Dobrot slovenskih kmetij je prikaz bogatosti in raznolikosti kulinarike slovenskega podeželja ter seveda znanja kmetic in kmetov na enem mestu – za zidovi ptujskega minoritskega samostana.

Najstarejše mesto je minuli konec tedna postalo mesto tisočerih dobrot in vonjav, in sicer že 29. leto zapored. »Zame so Dobrote velik praznik in verjamem, da tudi za kmetije. Dogodek je res nekaj veličastnega, saj predstavlja, kar imata naše podeželje in slovenski prostor,« je povedal direktor KGZS, Zavoda Ptuj Andrej Rebernišek. Da smo lahko na dogodek, ki se je porodil ravno na Ptuju, ponosni, so prepričani tudi drugi govorci: Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Miran Senčar, župan mestne občine Ptuj, Peter Pribožič, predsednik organizacijskega odbora, ki so zbrane nagovorili na otvoritveni slovesnosti minuli petek.
Slovenski in zamejski kmetice in kmetje imajo znanje, so inovativni, imajo ideje. Na letošnjem ocenjevanju so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 1070 izdelkov, priznanje pa je prejelo kar 962 izdelkov. Letos je bilo podeljenih 165 bronastih priznanj, 278 srebrnih, 519 zlatih priznanj in tudi 92 znakov kakovosti.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se