Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Standardi

Uradno: kaj je in kaj ni slovenska potica


J.P.
21. 5. 2018, 12.36
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zaščita potice geografsko ne omejuje, pogoj je le certifikat, da je proizvedena skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.

Potica.jpg
Bobo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v Uradnem listu RS objavilo Pravilnik o Slovenski potici.

Ta med drugim določa, da morajo proizvajalci, ki so do sedaj uporabljali ime Slovenska potica in ga želijo še naprej, certifikat pridobiti najpozneje v enem letu od uveljavitve pravilnika. "Vsi proizvajalci, ki bodo želeli proizvajati potico z zaščitenim imenom Slovenska potica, se morajo certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica itd.," so sporočili z ministrstva.

Zaščitena Slovenska potica

Pripravljena s petimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, ki zagotavlja edino pravo obliko potice, ta je okrogla, z luknjo v sredini, njen zunanji rob pa je gladek ali pokončno rebrast. Potresena je lahko s sladkorjem v prahu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.