© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Pozabite na tablete, te sestavine vaš želodec uravnavajo naravno


Uredništvo
21. 8. 2025, 05.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nasveti tradicionalne kitajske medicine (TKM) vam bodo pomagali skrbeti za zdravo črevesje in prebavni sistem.

prebava.jpg
Profimedia
Pri prebavi so ob neravnovesju najpomembnejša tri področja ali organi: želodec, jetra in vranica.

Za pretvorbo hrane v energijo in hranila za telo je odgovoren vaš prebavni sistem. Zato da lahko ta proces nemoteno poteka, je izjemno pomembna zdrava prebava.

Kako deluje prebava v skladu s TKM? 

Kadar zdravniki TKM govorijo o bolezni, govorijo o notranjih neravnovesjih, ki povzročajo zastajanje vitalne energije či ali krvi. Pri prebavi so ob neravnovesju najpomembnejša tri področja ali organi: želodec, jetra in vranica. Beseda vranica v TKM ne ustreza anatomskemu delu, ki se imenuje vranica. Namesto tega se nanaša na funkcionalno (ne fizično) entiteto, povezano z želodcem. Skupaj z želodcem ureja absorpcijo hrane in razprševanje hranilnih snovi po telesu in pošilja preostale neuporabne tekočine v ledvice in mehur.

Če imamo težave, kot so driska, napihnjenost in glavobol, je to po TKM velikokrat povezano z nepravilnim delovanjem vranice po TKM. Simptomi, kot so bruhanje in pogosti vetrovi, pa so znak neuravnoteženega želodca. Prav tako imajo pomembno vlogo pri prebavi tudi jetra, saj po TKM nadzorujejo pretok vitalne energije či in krvi v telesu ter tako pomagajo vranici in želodcu. 

Prebava, črevesje
Profimedia
Simptomi, kot so bruhanje in pogosti vetrovi, pa so znak neuravnoteženega želodca.

Najprej ugotovite, ali potrebujete več jina ali več janga

Ravnovesje je ključno načelo daoistične filozofije, ki je temelj tradicionalne kitajske medicine (TKM). Uživanje uravnotežene hrane med jinom (hlajenje) in jangom (ogrevanje) je ključnega pomena za ohranjanje pretoka energije či v telesu, kar vodi do dobrega zdravja. Glede na individualne potrebe telesa je treba prilagoditi vnos živil jin in jang narave.

Če imate tekoče blato, slabost in drisko, je to znak, da je v telesu preveč vlage (jin) v želodcu. Če želite ogreti telo, poskusite jesti živila, ki so po lastnostih topla, kot so ingver, proso, oves, korenje in repa. Izogibajte se hladni hrani, mlečnim izdelkom, sladkorju, sladoledu, ledenim pijačam in sušiju, ki v tem primeru škodijo vranici.

Zaprtje pa je znak čezmerne vročine (jang), ki jo spremljajo simptomi, kot so zgaga in nenasiten apetit. Poskusite jesti živila, ki so po lastnostih hladna, kot so citrusi, tofu, zelena solata, jabolka in kumare, izogibajte pa se začinjeni hrani, alkoholu in čezmerno slani hrani, ki lahko draži želodec in povzroči prebavni ogenj. 

Ključne sestavine za dobro prebavo

Riž: parjeni beli riž je nežen in lahko prebavljiv, telo pa nežno ogreje in s tem odvaja odvečno vlago. 

Cimetovo lubje ali rou gui je še ena ključna sestavina za ogrevanje želodca. V segreto juho iz ovčetine dodajte paličico cimeta ali zmešajte cimetov prah z mlačno vodo in ga popijte. Lahko dodate še malo žličko medu, ki bo dodatno okrepil sistem vranice. 

cimetovo olje
Profimedia
Cimetovo lubje ali rou gui je ključna sestavina za ogrevanje želodca.

Čaj iz glogovih jagod krepi vranico, pospešuje pretok krvi in ​​celo pomaga pri hujšanju. Raziskave kažejo, da lahko izvleček glogovih jagod zniža holesterol, razširi krvne žile in okrepi srčno-žilno aktivnost. Za pripravo čaja v približno 4 dl vode 15 minut kuhajte žlico posušenih glogovih jagod. 

Posušeni pomarančni ali mandarinski olupki so dober vir vitamina C in odvajajo vlago, zato so idealen dodatek za vse, ki jih mučita slabost in bruhanje ter imajo težave pri odvajanju blata. Posušene olupke lahko dodate juham, kašam in tudi mesnim jedem. 

Nasveti za izboljšanje prebave 

Med obrokom se posvetite le hrani

Izogibajte se branju, gledanju televizije ali gledanju telefona med jedjo. Te dejavnosti preusmerijo kri stran od želodca do možganov in preprečujejo pravilno prebavo hrane. 

Uporabljajte sezonske sestavine

TKM sloni na uskladitvi človeka z naravo, s katero je neločljivo povezan, zato je eden od načinov za zdrav prebavni sistem, da jeste svežo sezonsko hrano in tako ohranite harmonijo z naravo. 

Zaužijte mogočen in močen zajtrk in lahkotno večerjo

Energija či se giblje skozi telo ciklično, zato so različni organi v različnih točkah dneva bolj obremenjeni oz. zaposleni. Želodec in vranica optimalno delujeta zjutraj, med 7. in 11. uro. Ključno je, da zajtrkujete v tem časovnem okviru. Izogibajte pa se uživanju prigrizkov pozno zvečer ali ponoči, saj to obremenjuje vaš prebavni sistem, kar vodi k slabši prebavi in ​​povečanju telesne teže. Želodec tako dela nadure, ko bi moral počivati! 

mafini, zajtrk
Profimedia
Zajtrkujte med 7. in 11. uro.

Izogibajte se hladni in surovi hrani. 

Po TKM telo preoblikuje hrano tako, da jo segreva s »prebavnim ognjem«. Zato je kuhana hrana preprosto prebavljiva, hladna in surova hrana (kot so solate, suši, oreščki) pa porabijo dodatno energijo, zaradi česar prebavni proces deluje manj dobro. Surovo sadje je v redu, ker je lažje prebavljivo. Da ne boste obremenili želodca, skušajte jesti čim več kuhane hrane. 

Pustite skrbi, poskrbite, da ste srečni! 

Skrb, tesnoba in pretirana zaskrbljenost in razmišljanje so čustva, ki so tesno povezana z želodcem in vranico, ta čustva pa v presežku še posebej vplivajo na vaše prebavno zdravje.

Akupresura za zdravje želodca 

Predel točke džongvan ali CV12 je celotno območje pod prsnico do popka oz. predel nad popkom. Masaža tega predela lahko pomaga okrepiti vaš prebavni sistem in lajša simptome, kot sta slabost in pomanjkanje apetita. Območje nežno masirajte, tako da eno roko položite na drugo in počasi naredite pet krogov, nato še pet krogov. Potem obrnite smer in naredite pet krogov. To rutino ponavljajte približno pet minut.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.