© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 411

tree_of_life.jpg

Dr. Jana Wahl, kirurginja, o pravih vzrokih bolezni

Jana Wahl je zdravnica, splošna kirurginja, kakršnih je tudi pri nas kar precej. A v nečem je posebna: njeno zanimanje za zdravje njenih bolnikov presega okvire običajnega znanja zdravnikov, ker jo zanima poglobljeno poznavanje tokov, ki privedejo človeka do tega, da zboli. Tako se je znašla na poti funkcionalne medicine, katere začetnik in utemeljitelj je svetovno znani ameriški zdravnik dr. Mark Hyman. Dr. Wahlova ga je na izobraževanju v ZDA tudi spoznala. Pripovedovala nam je, da si želi priložnosti tudi za naše bolnike, da bi se zdravili celostno.

Milka Krapež
28. 10. 2015, 11.09
klobase, hrenovke.jpg

Novica, ki bo prestrašila ljubitelje mesa

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi rdeče meso, povzroča raka na debelem črevesu, je objavila Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

STA/G.G.
26. 10. 2015, 13.24
kosilo.jpg

Teh ostankov kosila ne smeti jesti!

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste ostanke kosila shranili in jih ponovno pripravili za večerjo? Čeprav to počnemo skoraj vsi, je potrebno vedeti, da moramo biti z nekaterimi ostanki hrane izredno previdni, saj nam lahko škodijo.

M.J.
26. 10. 2015, 11.04
resveratrol2.jpg
Prehrana · Oglas

Molekula, ki upočasni staranje

Staranje je še vedno ne povsem pojasnjen proces, ki pa je povezan s poškodbami znotraj celic, na kar vplivajo tudi prosti radikali. Ti nastajajo tako med normalnimi kemijskimi reakcijami v celici kot tudi zaradi škodljivih okoljskih vplivov. V boju proti prostim radikalom so izjemnega pomena antioksidanti – eden izmed najmočnejših je resveratrol.

26. 10. 2015, 08.00
dreamstime_xxl_50257460.jpg

Eno jabolko na dan, kilogrami stran!

Zaradi vlaknin jabolko hitro nasiti, pospešuje presnovo in je eno najbolj zdravih živil za vitkost. S sočnim sadežem se v le 3 dneh lahko znebite 3 kilogramov!

Marijana Mandić
25. 10. 2015, 08.00
dreamstime_xxl_34626777.jpg

Hujšajte modro!

Dan Buettner je po vsem svetu spremljal navade stoletnikov. Njihov ključ za dolgoživost in vitkost je preprost: proč od ponorelega sveta in predelane hrane.

R.M.
24. 10. 2015, 07.15
pia skofic (2)

Pijine dobrote tudi na sejmu

Seksi voditeljica vremenske napovedi na Planet TV Pia Škofic že nekaj časa prisega na zdrav način življenja, zato se je zdaj odločila, da svojo ljubezen do presne hrane le še nadgradi. Odprla je slaščičarsko podjetje, da bo lahko svoje »zdrave« sladke dobrote delila tudi z javnostjo.

Nejc Simšič
21. 10. 2015, 06.42
resveratrol1.jpg

Vsestranska molekula prihodnosti tudi v Sloveniji

Ljudje od vedno iščemo »čudežni napoj« večne mladosti, ki bi nas obvaroval pred staranjem, in skorajda neverjetno zveni, da bi kaj takega lahko res obstajalo. Vendar vse več študij potrjuje, da te sanje niso daleč od resnice – čudežni spojini je ime resveratrol.

nn
20. 10. 2015, 09.30
Prehlad.jpg

Kako se zaščititi pred prehladi

Smo v obdobju prehladov, ki so hitro nalezljivi. Ampak tudi pred to nadlogo se lahko zaščitimo vsaj do neke mere. Dr. Lu Li ponuja kup uporabnih nasvetov, ki lahko pomagajo tudi vam.

S.J.
17. 10. 2015, 12.05
Otroci, šolska prehrana, kuhinja, malica

Hrana v osnovnih šolah in vrtcih slaba?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je lani izvedel strokovno spremljanje šolske prehrane s svetovanjem v 94 vzgojno-izobraževalnih zavodih po Sloveniji. Mesečna analiza sestave jedilnikov je pokazala, da prehranskih smernic zavodi ne uresničujejo v zadostni meri, kljub temu da so za njih zavezujoče.

sta
13. 10. 2015, 13.50
Katey Loughran

30 let je jedla le krompirček in jajca

Iz Velike Britanije prihaja zgodba, ki ji je težko verjeti. Katey Lougrhan je namreč z javnostjo delila svojo bizarno izkušnjo, kako je zadnjih 30 let živela le od krompirčka in jajc.

mv
10. 10. 2015, 21.16
Mediteranska prehrana – hrana za zdravje

Mediteranska prehrana – hrana za zdravje

Tudi Slovenija je domovina mediteranske prehrane. Slovenci tako kot ostali Evropejci vedno bolj postajamo pozorni na to kaj je na našem krožniku in katera vrsta prehrane nam omogoča ohranjati zdravje ter preprečevati degenerativne bolezni na stara leta. Na to temo bo v Portorožu, 16. in 17. oktobra, prav na Svetovni dan hrane, organizirana konferenca »Mediteranska hrana in prehrana«.

R.T.
10. 10. 2015, 09.28
terapije pom web-_DSC7505

Dr. Lu Li svetuje: strah po nesreči

Včasih po kakšni težki izkušnji dobimo iracionalni strah, ki pa nas težko omejuje v vsakdanjem življenju. Vendar tudi v teh primerih lahko pomaga kitajska zdravnica dr. Lu Li.

Lu Li
4. 10. 2015, 08.59
Rezultati so za bolnike s celiakijo slabi-1

Rezultati so za bolnike s celiakijo slabi

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je skupaj s Slovenskim društvom za celiakijo (SDC) v izbranih gostinskih obratih preverila, v kolikšni meri lahko ljudje s celiakijo zaupajo gostinski ponudbi »brez glutena«. Ugotovitve so predstavili na novinarski konferenci, rezultati pa so za bolnike s celiakijo slabi.

Sašo Avramovič
2. 10. 2015, 20.42

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.