© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 178

murska-sobota, slovensko-društvo-za-celiakijo, brezglutenski-dan
vestnik · Bolezni

(FOTO) Celiakaši iz vse Slovenije na srečanju v Prekmurju

Ob Expanu je potekal 3. veseli brezglutenski dan, ki ga je za člane sedmih podružnic Slovenskega društva za celiakijo letos pripravila pomurska sekcija, ki jo vodi Vinko Gajšt. Osebe s celiakijo soboto izkoriščajo za spoznavanje lepot Prekmurja. Ogledali so si Expano, ob Soboškem jezeru so se sprehodili vse do Dvorca Rakičan, čas pa namenjajo tudi izmenjavi izkušenj in dobrih praks o tej bolezni. Kot pravijo celiakaši, je v zadnjih letih ponudba brezglutenskih izdelkov narasla, problemi pa se pojavljajo v javnih zavodih, predvsem v šolstvu, ter v gostinskih obratih, saj le redki nudijo primerno prehrano. Danes je za vse udeležence vseslovenskega druženja Pekarna Vitapek pripravila prekmursko obarvan obrok. Na krožnikih se je znašel brezglutenski bograč, mlajši pa so lahko uživali tudi ob picah. Fotografije Jure Zauneker

I. B.
5. 9. 2020, 12.47
TUŠIRANJE

Tuširanje zjutraj ali zvečer?

Ljudje imamo različne navade in tako je tudi pri tuširanju. Vendar, kateri del dneva je boljši za prhanje, jutro ali večer? Poglejte, kaj pravi strokovnjakinja.

kl
4. 9. 2020, 12.29
stevia

Stevija, naravno sladilo, ki ne redi

Stevija je naravno sladilo, ki postaja vse bolj priljubljeno, kot nadomestilo za sladkor in pomoč pri hujšanju in diabetesu. Njena glavna odlika je, da kljub izjemno sladkemu okusu ne vsebuje kalorij.

M.M.Ž. /Revija Zarja
2. 9. 2020, 14.00
Robide

Ste vedeli, da robide spadajo med superživila?

Kdaj ste si nazadnje privoščili ta izjemno zdrav sadež, ki ga danes le bolj po naključju najdemo še ob cestnih poteh in le redko v sadovnjakih? Robida je bogata z vitamini in minerali ter odličen sadež za slabokrvne.

Zoran Franc
1. 9. 2020, 13.00
1598533587_mikroskop.jpeg

Katero plesnivo hrano lahko obrežemo

V poletnih mesecih je hrana precej bolj pokvarljiva kot sicer, zato moramo biti še toliko bolj previdni ob njenem skladiščenju. Kaj se zgodi, ko se na hrani pojavi plesen? Katero hrano lahko obdržimo in katero je treba nemudoma zavreči?

Štajerski Tednik
31. 8. 2020, 03.04

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.