
Prehrana / stran 122

Čiščenja telesa z naturopatinjo Eriko Brajnik: 2. teden
Naše čiščenje se je začelo, prvi teden je za nami, nekateri ste že lepo shujšali dva ali tri kilograme. Če se povsem držimo jedilnika, se to zgodi, pravi naturopatinja Erika Brajnik.

Robert Roškar mora do poletja izgubiti 15 kilogramov
Radijski voditelj je po dolgem času stopil na tehtnico, nad številko pa ni bil navdušen. Zato se je lotil hujšanja. Če mu do poletja ne uspe, bo moral delati celo poletje.

IzdelkI s PalmovIm oljem niso ne zdrava ne trajnostna izbira
Pridobivanje palmovega olja je velika okoljevarstvena težava, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste. Hkrati ga najdemo v številnih izdelkih, čeprav palmovo olje zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti za zdravje nevarnih procesnih onesnaževal tudi z zdravstvenega vidika ni najboljša izbira.



Katera živila vsebujejo cink?
Cink ima zelo pomembno vlogo v organizmu, saj brez njega naše telo ne bi bilo enako. Krepi imunski sistem, pomaga pa tudi pri oblikovanju okusa in vonja. Je mineral, ki ohranja možgane, srce, reproduktivno zdravje ... Ena od njegovih najpomembnejših nalog je ustvarjanje sinteze beljakovin in DNK, močno pa vpliva tudi na posameznikov libido.

Mlade generacije podpirajo sonaravno pridelavo
Pogovarjala sem se z mlado damo Majo Milošević, ki je pred nekaj leti skočila v povsem nov izziv in skupaj z očetom na srbski Fruški gori zasadila vinograd, začela pridelovati vino in voditi čisto svojo vinsko klet.

Bitka s kilogrami se za Niko Čukur nadaljuje
»V letu in pol sem izgubila dvajset kilogramov," je povedala. Kakšen je čudežni recept?

Mavrična dieta za boljšo prebavo ter več energije
Vsak prehranski načrt za boljše zdravje priporoča uživanje svežega sadja in zelenjave, ta pa gre še korak naprej, saj ju vključuje v jedilnik tako, da vaš želodec nikoli ne bo prazen.

Ali vaše telo potrebuje magnezij?
Kako ga zaužiti v zadostni količini?

Ključna napaka: ni pitje vsakega čaja dobro za vsako težavo
Splošno gledano pitje vsakega čaja ne pozdravi bolezni, izbira je tu zelo pomembna.


Nešplje - pozabljen sadež starih slovenskih sadovnjakov
Kdaj ste nazadnje jedli nešplje? Jih sploh poznate? Nekoč so bile posajene v skoraj vsakem sadovnjaku, a jih danes precej redko najdemo. Niso le okusne, temveč tudi zdrave.

Fižol preprečuje utrujenost in pomaga pri hujšanju
Kdaj ste nazadnje jedli fižol? Velja za izjemno zdravo in hranilno živilo, saj je dober vir beljakovin, mineralov, antioksidantov ter prehranskih vlaknin. Umestite ga na svoj jedilnik vsaj enkrat na teden.

Preverjeni triki, s katerimi bodo lasje rasli hitreje
V sodobni družbi so lepi, dolgi in zdravi lasje sinonim zdravja, samozavesti in uspeha. Izpadanje las lahko povzroči čustven stres in pritisk, zlasti ženskam.

Nekoč je bilo proso hrana revežev, danes je hrana za dolgo življenje
Veste, da so proso pridelovali kot eno izmed prvih živ v Evropi za prehrano ljudi? Prosena kaša je bila vsakdanja jed slovenskih kmetov od srednjega veka dalje. Je edino bazično žito brez glutena, zato ne povzroča zakisanosti telesa.

Nika Čukur: Bitka s kilogrami se nadaljuje
Nika Čukur je zelo zadovoljna z novo, vitkejšo postavo, a v boju s kilogrami še ni rekla zadnje besede.

Saša Einsiedler: Travme iz otroštva zdravimo s hrano
Marsikomu dobro znano bitko s kilogrami je mogoče izbojevati s pomočjo hipnoze, je prepričana Saša Einsiedler, ki že nekaj časa izvaja delavnico hujšanja s hipnozo in je vse, kar počne, najprej preskusila na sebi. Že dolgo je namreč znano, da je hipnoza lahko zelo uspešna pri odpravljanju strahu, depresije, odvajanju od alkohola, kajenja in tako tudi pri hujšanju. V nasprotju z dietami pri tej metodi najprej odkrijemo vzrok za kopičenje kilogramov iz preteklosti, nato šele začnemo spreminjati razmišljanje, prehranjevanje in seveda življenje samo. Pri vsem pa sta najpomembnejši motivacija in močna želja po spremembi.


Z jabolki, žajbljem in oreščki do zdravih zob
Ne pravijo brez razloga, da smo to, kar jemo. Poleg tega, da se z uživanjem različnih živil hranimo, hranimo tudi bakterije v ustih.