
Prehrana / stran 102

Zakaj zelje spada med zaščitna živila?
Brez sramu in pomisleka bi lahko rekli, da spada zelje med superživila, ki v jesenskem času veselo polni tudi naše ozimnice. Zelje in druge križnice spadajo med zaščitna živila z veliko vitamini, rudninami in drugimi koristnimi snovmi.

Z rožmarinom lahko prikličemo ljubezen
Tokrat se lotevamo začimbe, ki je zapeljevala tako z vonjem kot s pripravki, posvečena pa je bila boginji ljubezni Afroditi. Veste, kako zdravilen je rožmarin?

Ste opazili, da se hitreje prehladite ali staknete infekcijo, ko niste dovolj naspani?
Delovanje vašega imunskega sistema je zelo odvisno od življenjskega sloga. Morda telo za zdaj takšen ritem še zmore, kaj kmalu pa bodo bolezni tu. Kaj storiti?

Kralj jeseni - jabolko, 'odvrže' kilograme stran
Zaradi obilo vlaknin jabolko hitro nasiti, pospešuje presnovo in je eno najbolj zdravih živil na poti do vitke postave. V treh dneh, tri kilograme manj?

Čudežni slez: Nekoč sladilo, danes zdravilo
Tokrat pišemo o slezu. Ali ste ga že pokusili, naj vas spomnimo na ameriške »marshmallows«, ki jih zagotovo vsi poznamo, če ne drugače, iz filmov.

Kolagen, ki po 35. letu hitro upada, je pomemben za kožo, kosti in mišice
O kolagenu veliko slišimo, več o tej temi nam je zaupala Laura Sardinšek, magistrica kozmetike, diplomirana kozmetičarka in diplomirana medicinska sestra.

Pomurske lekarne predstavile zaključke projekta opolnomočenja starejših o pravilni uporabi zdravil
Javni zavod Pomurske lekarne je ob podpori Občine Beltinci lani uspešno kandidiral na razpisu za pridobitev sredstev Evropske unije za mednarodni projekt Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil. V sodelovanju z Ljekarno Čakovec so projekt izvajali v letošnjem letu, ob zaključku projekta pa so predstavili njegove rezultate.


Z majhnimi dejanji do velikih prihrankov pri kuhanju

Rak in beljakovine
Kot je znano, je Svetovna zdravstvena organizacija objavila, da uživanje rdečega (zlasti predelanega) mesa spodbuja razvoj raka.

Zakaj je jesti hitro, poceni hrano v resnici dražje
Smutiji s semeni čije so drago razkošje, toda osnovna živila, kot so korenje, leča in krompir, so poceni, tudi če izberete malo boljšo kakovost, in to od domačih proizvajalcev. V resnici je ceneje jesti zdravo in izbrano hrano, morda zanjo odšteti kakšen cent več, kot posegati po kalorični in poceni hrani. Naj vam povemo, zakaj.

Zakaj kupovati lokalno? Ker je bolj zdravo in odgovorno do okolja
Lokalna hrana je zdaj glavni trend, saj vse več ljudi išče sveže pridelke in izdelke iz svoje okolice. Tudi vse več restavracij nabavlja pri lokalnih kmetih, nekateri največji slovenski kuharski chefi pa imajo celo svoje vrtičke in njive. Seveda vsi nimamo možnosti vrtnarjenja in kmetovanja, zato je toliko bolj pomembno, da lahko zaupamo trgovcu, da nam ponuja izdelke slovenskih kmetov.

Imunski sistem

Zmečkaj, nanesi in zasij!
Samo zmečkamo, nanesemo na želeni predel in že sijemo.

VIDEO: Nataša Pirc Musar za eno leto na dieto brez sendvičev s sirom in pršutom
Predsedniška kandidatka je prvič za javnost odprla vrata svojega doma in o sebi povedala nekaj zanimivih dejstev, med drugim, da se je znebila kar nekaj kilogramov.

Ukrotite željo po sladkem, ki jo prinaša slabo vreme
Ko gre za željo po hrani, je pri večini ljudi najbolj neutolažljiva želja po sladkorju. Na srečo se je sladki skušnjavi mogoče upreti.

Če bodo starši žejo gasili s sladkimi pijačami, jo bo tudi otroci
Pri razvoju zdravih prehranjevalnih navad ima pomembno vlogo družina, ki vzgaja, uči in daje zgled bodočim generacijam, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ob tem predstavljajo nekaj nasvetov, kako naj se potrošniki zdravo prehranjujejo in po kakšnih ukrepih naj posežejo za prebroditev draginje.

Oznake na živilih, ki na veliko obljubljajo, a pogosto lažejo
Se tudi vi vsakič znova ujamete v zanko »bolj zdravih« živil, ki vas privabijo z obetavnimi oznakami? Ali ste preverili, kaj se zares skriva v njih?

Danes so bolezni ščitnice prisotne vse pogosteje
Žleza ščitnica je ena najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem v našem telesu in ima pomembno vlogo, ko govorimo o hormonskem ravnovesju.

Slovenci svetovni prvaki v nabiranju gob, a povsem na dnu po kulturi nabiranja in varovanju narave
V Mikološki zvezi Slovenije opozarjajo, da se je v letošnjem obdobju rasti gob v gozdovih trlo nabiralcev, posledično pa so opazili tudi številne pobrcane ali pohojene gobe, ki jih nabiralci niso poznali in so jih zato uničevali.