
Prehrana / stran 100

Ženska si je zašila usta, da bi shujšala
Južnoafričanka si je z "žicami za hujšanje" ožičila usta v obupanem poskusu, da bi shujšala.

Maja v in po Kmetiji doživela preobrazbo - koliko je shujšala?
Gledalci ste zagotovo opazili, da je Maja iz tedna v teden topila kilograme. Na koncu pustolovščine so ji bili ohlapnejši kosi oblačil močno preveliki, kar je pravzaprav ni presenetilo. Kako so se na veliko spremembo odzvali domači in zakaj je danes videti še vitkejša?


Brinove jagode za okus in telesno vzdržljivost
Ste vedeli, da so jih stari Grki uporabljali v medicinske namene, še preden se je začela njihova uporaba v kulinariki? Koristili so jih za vzdržljivost.

Šipkovega čaja ne puščajte v kovinski posodi!
Da so šipkovi plodovi izjemno zdravilni, je znano že stoletja, a mnogi ne vedo, da lahko učinek pripravkov izničite s povsem običajnim ravnanjem.

Teh živil ne smete shranjevati v hladilniku!
Tudi vi večino živil shranjujete v hladilniku? V nadaljevanju preverite, katerih živil ne bi nikoli smeli shranjevati v hladilniku.

Pri povišanem holesterolu nikar ne izpuščajte obrokov
Danes ima veliko ljudi težave s povišanim holesterolom. Delno je za to kriva genetika, delno pa smo krivi sami, ker se neustrezno prehranjujemo.

Ne obremenjujte se s prehranskimi dopolnili za zdravje srca, pravi študija
Glede na nedavno študijo, objavljeno v nedeljo, šest dodatkov, ki jih ljudje običajno jemljejo za zdravje srca, ne pomaga znižati "slabega" holesterola ali izboljšati zdravja srca in ožilja, ampak pomagajo statini.

Muškatni orešček za zdravje in tople dlani
Muškatni orešček je pisal zgodovino človeškega pohlepa, prevar in vojn. Danes velja za pogosto pozabljeno začimbo. Ga imate v svoji kuhinji?

Smrad od znotraj
Če zavohaš v kleti smrad, si rečeš, da bo treba pogledati, kaj je narobe. Če odpreš hladilnik in zasmrdi, pomisliš, da ga bo treba očistiti. Če pa za nami smrdi na stranišču, se nam zdi, da je vse normalno.

Nevarno šaro oglašujejo z lažnim intervjujem z ministrom
Goljufi so na spletni strani, katere podoba spominja na podobo spletnega medija 24ur.com, objavili lažni intervju z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Gre za zavajajoče oglaševanje prehranskega dopolnila za zdravljenje sladkorne bolezni, opozarjajo na zdravstvenem inšpektoratu.

Iskanje mladostnega sna
Ko smo odraščali, smo se zvečer kar prilepili na posteljo. Spanje je bilo globoko. Takega potrebujemo, saj se v njem življenjski procesi najbolje obnavljajo. Žal pa ga je s staranjem vse manj. Ga lahko spet prikličemo?

Slovenj Gradec in Mislinja prvi Dojenju prijazni mesti v Sloveniji, posebno priznanje za Novo mesto

Tanja Fink in celiakija; brezglutenska Fink&Situla

Pri oslabljenem imunskem sistemu je pametno poseči po postbiotikih
Najprej so prišli probiotiki in nato prebiotiki, za katere ste verjetno že slišali. V zadnjem času pa pri prehranskih strokovnjakih vse večkrat lahko zasledite izraz postbiotiki. Za kaj pravzaprav gre?


Zračite samo ob priprtih oknih? Tako ne storite dovolj za zdravje
Začeli so se sivi in mrzli jesensko-zimski dnevi, ko bomo vse več časa preživeli ob toplih radiatorjih, v varnih zavetjih domov. Ne pozabite na redno zračenje, kljub precejšnjim temperaturnim razlikam.

Življenje s celiakijo-od taborov do restavracij
Samo sled glutena je za bolnike s celiakijo lahko usodna. Zato je skrbno izbrana in premišljena hrana zanje pravzaprav zdravilo, pravi naša sogovornica, gospa Tanja Fink. Sicer je diplomirana ekonomistka, toda gastronomiji ni mogla uiti; je že 4. rod znanih gostincev Kos, poročena pa je s še bolj znanim kuharjem Damjanom Finkom.

Naravni antibiotik, ki odpravlja tudi prhljaj
Česen je nedvomno nepogrešljiva začimba, vsekakor pa spada med vsesplošno poznane rastline, ki jih uporabljamo v zdravilne namene. Česen je tako eno najučinkovitejših naravnih zdravil.

Ljudi tudi zaradi zdravja vse bolj zanima lokalna in tradicionalna hrana
Uživanje kakovostne in sveže hrane ni nekakšen hipni trend sodobnega življenjskega sloga, temveč se ljudje zavedajo, da je to bolj zdravo in manj obremenjujoče za okolje. Krajše so poti med pridelovalcem in potrošnikom, bolj varno in zdravo je prehranjevanje, boljši pa je tudi položaj lokalnega gospodarstva in kmetijstva.