Spomladanske rastline za regeneracijo po hladni zimi
Za poletno postavo bo po dolgi zimi treba pošteno zavihati rokave, nedvomno pa ne bo narobe, če bomo pred tem razstrupili telo.

Pomladno sonce na plano prikliče tudi najbolj lene zaspance. Prijetno sonce, žvrgolenje ptic in prebujajoča narava vzbujata željo po številnih športnih dejavnostih, ki jih je zima onemogočala. Kljub želji po gibanju nas pogosto prevzame tudi pomladna utrujenost. Proti njej se lahko borimo na več načinov, ena od njih sta več gibanja in dihalne vaje. Nikar pa ne pozabimo na vitamine in minerale ter uživanje spomladanskih solat in mladih povrtnin.

Koprive
Koprive opazimo že zgodaj spomladi, ko poženejo mlade listke. Naberite jih takoj, ko začnejo rasti. Najbolje bo, da jih drobno sesekljate in z njimi obogatite spomladanske solate. Naj vam zaupamo, da so še kako okusne rahlo dušene in postrežene podobno kot blitva ali pretlačene in pripravljene kot špinača.
Kopriva odvaja vodo in čistilno učinkuje na sečne poti. Odpravlja pesek, znižuje krvni sladkor, lajša revmatične in sorodne težave s sklepi ter je ena najkoristnejših rastlin pri težavah s povečano prostato. Koprive lahko nabiramo v velikih količinah in jih uporabljamo za sušenje, kuhanje, solate, pripravo polivk in kot dodatek k juham in prikuham. Koprivo lahko sicer tudi sočimo, a za to potrebujemo močan, polžast sokovnik. Sok je močan, zato ga pijemo v majhnih količinah ali ga primešamo k drugim sveže iztisnjenim zelenjavnim sokovom.
Preberite tudi:
- Olajšajte si hujšanje: slovo od sladkorja z zdravimi zamenjavami
- V takšni obliki regrat pomaga pri hujšanju
- Znaki, da ste netolerantni na fruktozo
Regrat
Nikar ne pozabimo na solato iz mladega regrata, ki naj bo čim pogosteje na jedilniku. Strokovnjaki menijo, da je njegov učinek na jetra izjemen, pri tem pa ne pozabimo omeniti, da so jetra »filter« našega telesa, za katerega moramo dobro skrbeti. Regrat ima bogato hranilno vrednost, saj se ponaša s številnimi vitamini in minerali.
Nepogrešljiv je pri urejanju prebave, pa tudi pri odpravi napihnjenosti in spomladanske utrujenosti. Najpogosteje ga dodajamo spomladanskim solatam, sicer pa tudi zmešančkom, juham, rižotam in jedem iz testenin. Uporabimo lahko vse dele regrata in z njimi obogatimo spomladanski jedilnik.

Ali regrat lahko pomaga pri zniževanju telesne teže? Lahko, a je pri tem potrebno poudariti, da zlasti zaradi vpliva vsebovanih učinkovin na prebavo, presnovo ter izločanje odvečne vode. Več o tem si preberite tukaj.
Špinača
Ne pozabimo na spomladansko špinačo, ki je še kako koristna za naše zdravje. Ne vsebuje le železa, temveč je ena izmed redkih vrst zelenjave, ki ima najvišje vrednosti zaščitnega pigmenta luteina, zeaksantina ter vitamina K. Predstavlja tudi pravo bogastvo antioksidantov. Špinačo lahko uživate surovo ali kuhano, postreženo v zmešančkih ali v omletah. Možnosti je veliko. Zapomnimo pa si, da spada špinača med zelenjavo, za katero je bolje, da jo uživamo kuhano. Med kuhanjem se sprosti večja količina težko absorbljivih snovi. Špinačo kuhajte le toliko, da jo zmehčate; če uporabljate presno, jo dobro operite, da odstranite oksalno kislino.
Špinača spada med zelenjavo, za katero je bolje, da jo uživamo kuhano.
Mlada čebula
Mlada čebula spada med nepogrešljivo zelenjavo. Ne samo zaradi okusa, pač pa tudi zaradi zdravilnih učinkov. Vsebuje vitamine A, C, E, K in vitamine skupine B, minerale, med katerimi so najbolj zastopani kalij, kalcij, natrij, železo, fosfor in še bi lahko naštevali.
Deluje protivnetno, in če jo bomo uživali pogosto, bomo z njo zlahka premagali spomladansko utrujenost, stres, pa tudi glivična obolenja. Nikakor ne sme manjkati v spomladanskih in poletnih solatah, pa tudi v drugih sezonskih jedeh, saj pripomore k eksploziji okusov, nad katerimi bodo brbončice navdušene.
Šparglji
Šparglji so najprimernejše živilo za čiščenje telesa in bodo pripomogli k boljšemu zdravju ter počutju. Najbolje bo, če bomo zavili po divje šparglje, ki so najbolj zdravi, naberete pa jih lahko med sprehodom v gozdu. Gre za vir številnih pomembnih hranilnih snovi, kot so folati, cink, selen ter vitamina A in K. Vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki predstavljajo hrano za koristne bakterije v našem črevesju.
Pomemben del razstrupljanja je tudi odstranjevanje morebitnih delcev težkih kovin, ki se kopičijo v telesu. Te so nevarne za naše zdravje. V špargljih je veliko klorofila, ki lahko v kombinaciji z aminokislinami pomaga pri odstranjevanju svinca, živega srebra ter drugih težkih kovin. Zato je prispevek špargljev k razstrupljanju izjemnega pomena.
Jagode
Jagode so zagotovo eden prvih sadežev, ki nas presenetijo spomladi. Vsebujejo veliko vitamina C ter nekaj vitamina A in K. So dober vir beta karotena, različnih sadnih kislin, folne kisline, železa, natrija, kalija, mangana in še bi lahko naštevali. Jagode so zelo nizko energijsko živilo, saj 100 gramov jagod vsebuje le 30 kalorij, zato so primerne tudi za shujševalne diete. Smiselno jih je uživati po obroku zelenjave ali rdečega mesa, ki vsebuje veliko železa.
Ker so bogat vir vitamina C, z njimi izboljšamo absorpcijo železa. Uživamo jih tudi, ko želimo prečistiti prebavni sistem. Delovale naj bi kot blag tonik za jetra, imajo pa tudi protibakterijske lastnosti. V prehrani jih uživamo presne. Najboljše so tiste, ki jih naberemo na vrtu.

Čemaž
Čemaž bomo aprila začeli množično nabirati v gozdovih. Najbolje ga je uživati svežega in presnega. Ima močno razstrupljevalno delovanje, saj je odličen pri čiščenju krvi, ledvic, mehurja, jeter in žolčnika. Pospešuje izločanje urina, širi krvne žile in vpliva na hipertenzijo. Mnogi ga uporabljajo pri boleznih dihal, saj njegove sestavine redčijo sluz in čistijo dihalne poti.
Nepogrešljiv je pri krepitvi imunskega sistema, pomaga pa tudi pri varovanju kože, kjer gre zasluga antioksidantom, ki jih vsebuje. Iz čemaža lahko pripravimo tinkture, olja, namaze, juhe, priloge, peste, solate in še bi lahko naštevali. Je torej nepogrešljiva rastlina pri pomladnem razstrupljanju in nabiranju moči.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se