Zakaj je sol lahko koristna za zdravje?
Vemo, da sol v velikih količinah ni dobra za naše zdravje, toda ali ste se kdaj spraševali, kolikšna je ta količina?

Večina soli, ki jo zaužijemo, je pridobljena iz morja ali izkopana iz globočin zemlje. Morska voda najde pot do umetno zgrajenih kanalov, v katerih se zadrži, in s pomočjo naravnega procesa izhlapevanja vode nam ostane sol, ki jo potem poberemo. Tista sol, ki jo najdemo pod zemljo, pa pride v naše roke s kopanjem luknje v kamen, ki ga stroji nato razbijejo, tako da dobimo na drobne koščke zdrobljeno sol.
Več kot začimba
Za večino ljudi je sol samo začimba, ki popestri našo hrano, čeprav je v resnici veliko več. Sol ima pomembno vlogo pri vzdrževanju hrane. Naši lovski predniki so pogosto ubili več živali, kot so jih lahko naenkrat pojedli. Da bi zaščitili preostanek hrane pred bakterijami in plesnijo, so nanjo posuli sol, ta pa je iz mesa posrkala vlago in ga ohranjala sveže še nekaj časa.
Zdravniki večinoma priporočajo, da zmanjšamo vnos soli, ker je v današnji družbi pojemo preveč, saj jo najdemo vsepovsod. Pri tem pa je ravnovesje, tako kot pri marsičem, ključno, saj je sol v telesu vseeno nujno potrebna
Zdravilni učinki soli

Pomaga pri pravilnem delovanju ščitnice
Ščitnica ima pomembno vlogo pri delovanju našega metabolizma, da pa bi normalno delovala, ji mora telo priskrbeti jod, ki je v številnih hranilih. Premalo joda onemogoča telesu normalno proizvodnjo ščitničnih hormonov. Kako vemo, da se nam to dogaja?
Simptomi pomanjkanja joda vključujejo povečano ščitnico, zaprtje, težave pri razmišljanju, utrujenost in občutljivost za mraz. Jod je dodan večini soli (ali vaša sol vsebuje jod, lahko preverite tako, da poiščete oznako »jodirana sol« na ovitku), kar pomeni, da dodajanje jodirane soli v prehrano pripomore k pravilnemu delovanju ščitnice.
Hidrira telo
Sol spodbuja zdrave ravni hidracije in ravnovesje elektrolitov, kar je nujno potrebno za pravilno delovanje organov. Naše celice, mišice in tkiva potrebujejo vodo, sol pa nam pomaga, da dobijo ravno pravo količino tekočin. Nezadostna hidracija povzroča dehidracijo, kar nas naredi bolj dovzetne za mišične krče, vrtoglavico in utrujenost.
Preprečuje nizek krvni tlak
Nezadostna količina natrija v prehrani lahko vodi do nizkega tlaka. Simptomi nizkega pritiska so vrtoglavica, slabost ali celo omedlevica in zamegljen vid.

Izboljšuje simptome cistične fibroze
Ljudje, ki imajo cistično fibrozo, prirojeno presnovno bolezen, izgubljajo več soli med potenjem kot povprečna oseba, zato potrebujejo več vnosa vode in soli v telo, da bi se izognili dehidraciji. Če trpite za to boleznijo, se posvetujte z zdravnikom, koliko soli potrebujete na dan glede na vašo stopnjo aktivnosti.
Koliko soli torej zaužiti?
Za odrasle ljudi je priporočen dnevna količina manj kot 6 gramov soli, kar je približno ena čajna žlička. V to je že vključena sol, ki jo najdemo v hrani, kot je kruh, pa tudi dodana sol, s katero začinimo hrano na mizi. Najboljši način, da ugotovite, koliko soli zaužijete, je branje sestavin na embalaži hrane. Če jeste vnaprej pripravljeno hrano, kot so juhe, pice in podobne že pripravljene jedi, preverite, koliko soli dobite v samo enem takem obroku.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se