© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Rjav pecelj in lise na zeleni solati: ali je še varna za uživanje?


Uredništvo
10. 9. 2025, 11.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Rjav pecelj in lise na zeleni solati niso nujno znak, da solata ni več dobra. Odkrijte, kdaj je solata še užitna in kako podaljšati njeno svežino.

solata
Profimedia
Rjav pecelj in oranžno-rjave lise na zeleni solati niso znak pokvarjenosti, temveč naravni spremembi zaradi oksidacije ali etilena.

Zelena solata je nepogrešljiva sestavina v številnih kuhinjah. Osveži jedi, je blaga po okusu in lahka za pripravo. A ob nakupu ali doma marsikdo opazi, da ima solata na spodnjem delu – tam, kjer so listi pritrjeni skupaj – rjavkast pecelj. Poleg tega se lahko na listih pojavijo oranžno-rjave lise. Ker oboje ne deluje najbolj privlačno, se hitro porodi vprašanje: ali je solata še primerna za uživanje?

Rjav pecelj – naraven pojav

Spodnji pecelj, imenovan tudi kocen, je naravni del glave solate. Gre za točko, kjer se vsi listi držijo skupaj. Ker je to trši in bolj bel del rastline, je najbolj izpostavljen sušenju, oksidaciji in mehanskim poškodbam ob rezanju in transportu.

Rjavkasti odtenki na peclju so običajno posledica oksidacije, staranja ali izsuševanja. To je predvsem estetska pomanklijovst – če listi ostajajo sveži in hrustljavi, solata ni pokvarjena. Če pa pecelj postane temno rjav, mehak ali neprijetno diši, je bolje, da solato zavržete.

solata, zelenjava, pranje solate
Profimedia
Če so listi še vedno sveži in prijetnega vonja, je solata varna za uživanje.

Kaj pomenijo oranžno-rjave lise na listih?

Preberite še

Lise, ki jih opazimo na hrustljavem delu listov, povzroča plin etilen, ki ga sproščajo določeni sadeži (npr. jabolka, banane, avokado) in ki pospešuje zorenje. Pri solati stik z etilenom sproži kemično reakcijo, ki na listih povzroči obarvanje.

Tudi v tem primeru gre zgolj za estetsko pomankljivost – solata z rjastimi lisami je povsem varna za uživanje, dokler ni sluzasta ali neprijetnega vonja. Da bi lise preprečili, solato hranite stran od sadja, ki sprošča veliko etilena.

Kako podaljšati svežino solate?

  • Solato hranite v hladilniku, najbolje v rahlo odprti vrečki ali posodi.
  • Pecelj lahko ovijete v papirnato brisačo, ki vpije odvečno vlago.
  • Listov ne perite vnaprej – vlaga pospeši kvarjenje.
  • Hranite jo ločeno od sadja, ki sprošča etilen (banane, jabolka, avokado, melone).

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.