Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Spomin in koncentracija
Čas branja 2 min.

Čokolada in pomaranče so odlična malica, ki podpira delovanje možganov


Uredništvo
16. 5. 2025, 11.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Študentje in dijaki imajo te dni veliko dela z učenjem in pomnjenjem bolj ali manj pomembnih podatkov.

temna čokolada
Profimedia
Čokolada povečuje vsebnost dušikovega oksida v krvi, kar izboljša pretok krvi in zniža krvni tlak, zato mišice učinkoviteje prejemajo gorivo in kisik, poveča se vzdržljivost in skrajša čas okrevanja.

Čeprav raje posežejo po nezdravi hrani, predlagamo, da si preberejo, katera živila so najboljša za dobro delovanje možganov. Poleg pametno izbranih živil je dobro poskrbeti tudi za kakšno uro na svežem zraku in za dovolj spanja.

Jagodičevje

Jagodičevje je polno sestavin, ki ugodno vplivajo na učenje in ščitijo zdravje možganov. Borovnice, maline, jagode in robide vsebujejo veliko flavonoidov, imenovanih antociani (antokiani), ki vplivajo na dobro delovanje možganov. Za zajtrk si pripravite na primer jogurt z misliji z jagodičjem, za malico pa oreščke in borovnice; tako boste možganom dali optimalno gorivo za naporne študijske dni.

jagodičevje
Profimedia
Borovnice, maline, jagode in robide vsebujejo veliko flavonoidov, imenovanih antociani (antokiani), ki vplivajo na dobro delovanje možganov.

Citrusi

Citrusi so zelo hranljivi, osvežujoči in vplivajo na zdravje telesa, tudi možganov. Bogati so z različnimi flavonoidi, ki odlično vplivajo na spomin in hitro dojemanje snovi, prav tako ščitijo celice pred poškodbami, zato dolgo ohranijo dobro delovanje.

Študije dokazujejo, da sok iz svežih pomaranč vpliva na mentalno delovanje. Proučevali so 40 mladih študentov in pri vseh je 500 mililitrov soka iz pomaranč ali grenivk povečalo pretok krvi v možgane ter izboljšalo rezultate pri reševanju testa, ki je vključeval ujemanje simbolov s številkami. Najbolje je, da citruse vključite za malico ali zajtrk z oreščki.

vitamin C, agrumi.jpg
Profimedia
Citrusi so bogati z različnimi flavonoidi, ki odlično vplivajo na spomin.

Črna čokolada ali kakav

V raziskavi, ki je dokazala že omenjeno in jo povzema časopis Appetite, je sodelovalo 968 posameznikov, starih od 23 do 98 let. Znanstveniki so spremljali njihove prehranske navade, zdravje srca in ožilja ter možganske sposobnosti. 

prigrizek med učenjem
Profimedia
Redno uživanje temne čokolade vpliva na spomin in zaznavanje.

Izkazalo se je, da je redno uživanje temne čokolade tesno povezano z boljšim delovanjem tega dela centralnega živčevja, zlasti vpliva na spomin in zaznavanje. Razlog za pozitivne učinke se skriva v flavanolih. Ti so bogato zastopani v temni žlahtni sladici, ki vsebuje veliko kakava, v manjši količini pa v mlečni čokoladi.

Grški jogurt

Namesto da bi posegli po sladoledu, ko vas načne stres, si privoščite grški jogurt, ki mu lahko dodate žita, sveže ali suho sadje. Vitamini in minerali v grškem jogurtu blažijo občutke stresa ter telesu in možganom zagotavljajo energijo.

Pa še nekaj: sodobne raziskave kažejo, da probiotiki iz jogurta varujejo kognitivne funkcije ter ščitijo pred starostno izgubo spomina.

jogurt
Profimedia
Grški jogurt vam ne bo dal le energije, temveč bo izboljšal tudi koncentracijo in podprl splošno zdravje.

Ribe

Esencialnih maščobnih kislin telo ne more proizvesti samo, zato jih moramo zagotoviti z ustrezno prehrano. Za možgane so predvsem pomembne nenasičene maščobne kisline omega 3, ki so v živilih živalskega in rastlinskega izvora. Nenasičene maščobne kisline omega 3 so gradniki celičnih membran živcev v možganih. So izjemno pomembne za delovanje možganov, splošno počutje in pomagajo ohranjati zdravo ožilje.

Med živili, bogatimi z maščobnimi kislinami omega 3, so ribe: losos, tuna, skuše in sardele. Za kosilo priporočamo lososa in veliko skledo solate. Tako boste siti, vendar ne utrujeni.  

Preberite tudi:

Jajca

Holin v jajcih ima zelo dobro lastnost – pomaga ohranjati oster spomin, medtem ko povečuje sproščanje acetilholina, nevrotransmiterja, ki pomaga možganom shranjevati in priklicati podatke. Jajca kokoši proste reje vsebujejo tudi več maščobnih kislin omega 3, ki dajejo možganom moč. Jajca so odlična izbira za vse obroke, od zajtrka, kosila do malice.

Ocvrta jajca
Profimedia
Uivanje jajc v zmernih količinah, pripomore k boljšemu delovanju naših možganov in dobremu spominu.

Avokado

Tudi avokado je zelo primerna hrana, saj ga lahko dodamo sendvičem, namazom, solatam; lahko ga pojemo samega, z lahkoto ga pojeste kar med učenjem. Je sadež, ki vas bo takoj napolnil z energijo. Bogat je z maščobami, vendar njegove maščobe pozitivno vplivajo na zdravje centralnega živčevja.

Poleg tega maščobe iz avokada varujejo pred visokim krvnim tlakom, ki je povezan tudi z alzheimerjevo boleznijo. Avokado je bogat tudi z luteinom, antioksidantom, ki spodbuja kognitivne funkcije.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.