Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Kopriva
Čas branja 2 min.

Zdrava spomladanska rastlina, ki zmanjšuje lakoto


Tina Lucu
20. 3. 2025, 09.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Vsak čas bomo zakorakali v pomlad, ko se začenja obdobje kopriv, ki rastejo po obronkih gozdov, ob rekah, na njivah in za hišami.

kopriva
Profimedia
Koprive vsebujejo tako rekoč vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, predvsem kalcij

Prav tako so dobre mlade koprive jeseni. Tako od zgodnje pomladi do poletja in nato ponovno jeseni nabrane koprive uporabljamo sveže ali posušene. Imajo majhno energijsko vrednost, ko jih pojemo, zavzamejo večji del želodca in tako zmanjšujejo lakoto.

Za prehrano uporabljamo čimbolj mlade vršičke kakor tudi liste koprive. Najučinkovitejše so surove v solatah, namazih in polivkah. Prav tako jih surove dodajamo v smutije, jih sočimo, vendar je sok zelo močan in ga pijemo le v manjših količinah, pomešanega s kakšnim drugim sveže iztisnjenim zelenjavnim sokom.

Preberite tudi:

Zakladnica zdravilnih snovi

Koprive vsebujejo tako rekoč vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje, predvsem kalcij (petkrat več, kot ga vsebuje kravje mleko) in magnezij, železo … Vsebujejo precej beta karotena in vitamina C, različne karotenoide, flavonoide, organske kisline, fitosterole, lektine in druge bioaktivne snovi, med drugim tudi klorofil, ki v črevesju zavira pretvorbo nitratov v kancerogene nitrozamine.

Uživanje kopriv prispeva k boljšemu počutju, utrjuje imunski sistem, izboljšuje in čisti kri, krepi ožilje, pospešuje presnovo, bogati črevesno floro, daje energijo, izboljšuje delovanje jeter in žolčnika, odvaja vodo. Med drugim koprive odpravljajo tudi pesek, znižujejo krvni sladkor, lajšajo revmatične in sorodne težave s sklepi, zmanjšujejo vnetja v telesu, pomagajo pri težavah s povečano prostato.

Čaj odganja pomladno utrujenost

Zelo dobro učinkuje tudi koprivni čaj, ki ga skuhamo iz posušenih ali svežih kopriv. (V vrelo vodo potopimo šopek mladih kopriv, pustimo pokrito 10 minut in odcedimo). Čaj odganja pomladno utrujenost in nerazpoloženje, pomaga pri vneti ustni votlini, angini, preveliki količini sladkorja v krvi in aftah.

kopriva
profimedia
Koprivin čaj je odlično sredstvo za moč, saj spodbuja apetit, organizmu omogoči zadosten vnos železa, pomaga pa tudi pri preprečevanju občutka utrujenosti.

Posušene koprive pa lahko zmeljemo v prah in z njim rudninsko obogatimo najrazličnejše jedi. Pri kuhanju kopriv moramo biti pozorni, da vode, v kateri so se kuhale, ne odlijemo, ker bi s tem zavrgli mnogo koristnih mineralov. Koprive lahko dodamo kuhanemu krompirju ali drugi zelenjavi, skuhamo juhe in enolončnice, uporabimo kot prilogo, z njimi polnimo zavitke, jih vmešamo v zelenjavno rižoto ali pa jih skupaj s pinjolami spremenimo v pesto in dodamo testeninam.  

Spomladanska koprivna juha

Sestavine:

  • 200 g kopriv,
  • 2-3 korenčki,
  • 200 g zelene,
  • peteršilj,
  • skodelica graha,
  • kisla smetana,
  • olje,
  • sol, poper,
  • česen 
juha iz kopriv
Profimedia
Osvežujoča spomladanska juha za poživljanje in očiščevanje telesa po dolgih zimskih dneh.

Priprava:

Vse sestavine drobno sesekljajte. Popražite na olju, zalijte z dobrim litrom vode in začinite po okusu. Ko je juha kuhana, dodajte kislo smetano ali rastlinsko smetano. 

Koprivna pita

Sestavine:

  • 1/2 kg mladih kopriv,
  • 1/2 kg krompirja,
  • 8 listov vlečenega testa,
  • 2 dl kisle smetane,
  • 1 dl olja,
  • sol in poper

Priprava:

V slani vodi skuhajte koprive (3-4 minute), odcedite in sesekljajte na drobno. Skuhajte krompir, narezan na kocke, in ga pretlačite. Krompir in koprive premešajte, dodajte smetano, sol in poper. 

Dno pekača obložite s papirjem za peko in namažite z oljem. Položite dva lista vlečenega testa, nato maso in tako izmenično, dokler ne zmanjka vlečenega testa in mase. Prelijte z 1 dl olja in pecite na 180 stopinjah 45 minut. 

Koprive se lahko uporabljajo tudi v ekološkem kmetijstvu. Dokazano je, da so učinkovito naravno sredstvo proti pršicam.

Koprivni pripravek za zaščito rastlin pripravite tako, da v 10 litrov deževnice potopite 1 kg svežih narezanih listov kopriv. Pokrijte s tkanino in pustite stati 24 ur. Zatem precedite. S pridobljeno tekočino vsak tretji dan popršite rastline, ki so jih napadle pršice. Ta pripravek koristi tudi zdravim rastlinam.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.