© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj se zgodi, če pred obrokom pojeste jabolko?


Uredništvo
24. 9. 2025, 08.07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V svetu diet, kjer se pogosto srečujemo z zapletenimi pravili in dragimi »superživili«, prevečkrat pozabimo na staro, dobro jabolko.

fit ženska s solato in jabolkom
Profimedia
Jabolko je odličen zaveznik pri hujšanju, predvsem zaradi svoje kombinacije visoke vsebnosti vlaknin in malo kalorij.

S svojo preprostostjo in dostopnostjo je morda videti le kot dolgočasen prigrizek, a resnica je, da ponuja izjemne koristi za zdravje in je lahko ključna sestavina uravnotežene diete. Oglejmo si, zakaj si jabolko zasluži posebno mesto na vašem jedilniku.

Vlaknine in nizek kalorični profil – idealno za uravnavanje apetita

Jabolko je odličen zaveznik pri hujšanju, predvsem zaradi svoje kombinacije visoke vsebnosti vlaknin in nizkega kaloričnega profila. Povprečno jabolko vsebuje približno 4 grame vlaknin, ki v želodcu nabreknejo in ustvarijo občutek sitosti. To pomaga zmanjšati lakoto med obroki in vas odvrne od nezdravih prigrizkov. Ker imajo jabolka tudi veliko vode, so izjemno nasitna, a imajo le okoli 95 kalorij. Zaradi tega lahko uživate v slastnem, hrustljavem prigrizku, ne da bi se pri tem obremenjevali z vnosom kalorij.

jabolko
Profimedia
Jabolko s svojo sestavo ponuja številne koristi za zdravje srca, prebave in uravnavanja telesne teže.

Antioksidanti za močno srčno-žilno zdravje

Preberite še

Poleg vlaknin so jabolka zakladnica močnih antioksidantov, kot sta kvercetin in različni polifenoli. Ti naravni zaščitniki pomagajo v boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem v telesu. Redno uživanje jabolk lahko prispeva k zdravju srčno-žilnega sistema, saj polifenoli pomagajo znižati krvni tlak in raven slabega holesterola (LDL). Antioksidanti v jabolkih lahko celo pripomorejo k izboljšanju delovanja krvnih žil, kar zmanjšuje tveganje za bolezni srca.

Pektin – naravna podpora za vašo prebavo

Jabolka so eden najboljših virov pektina, vrste topne vlaknine, ki deluje kot prebiotik. To pomeni, da pektin neprebavljen potuje v debelo črevo, kjer služi kot hrana za koristne bakterije v vašem črevesju. Zdrav mikrobiom je ključen za optimalno prebavo, močan imunski sistem in celo za duševno zdravje. Z rednim vnosom pektina boste podpirali zdravo ravnovesje črevesne flore, kar bo izboljšalo vašo prebavo in splošno počutje.

jabolka
Profimedia
Jabolka so eden najboljših virov pektina, vrste topne vlaknine, ki deluje kot prebiotik.

Jabolko pred obrokom kot strategija hujšanja

Eden najbolj učinkovitih in preprostih nasvetov za zmanjšanje dnevnega vnosa kalorij je, da pojestejabolko približno 15 do 20 minut pred glavnim obrokom. Ta preprosta strategija je podprta z raziskavami. Vlaknine in voda v jabolku napolnijo želodec, kar vodi do hitrejšega občutka sitosti med obrokom. Posledično boste zaužili manj hrane in kalorij, ne da bi se počutili prikrajšani. To je odličen trik za vse, ki se želijo izogniti prenajedanju in postopoma zmanjšati velikost porcij.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.