5 top živil za preprečevanje herpesa in katera ga lahko sprožajo
Herpes se lahko pojavi tudi zaradi pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov, zato je dobro vedeti. katera hrana deluje proti tej nadlogi.

Virusna nadloga herpes, ki ga občutimo kot majhne, boleče in srbeče mehurčke na ustnicah ali okoli nosu, lahko izbruhne zaradi več razlogov. Bistveni so sonce oziroma vročina, uporaba določenih krem, ki dražijo kožo, dehidracija in suha koža, hormonska nihanja, stres in utrujenost ter pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov.
Kateri vitamini in minerali so nepogrešljivi
K pojavu slabše imunosti in herpesa lahko privedejo nizke ravni vitamina C, B12 in cinka. Raziskava, objavljena v reviji Journal of Clinical Virology, je pokazala, da so posamezniki s pomanjkanjem teh hranil bolj dovzetni za ponovitve herpesa. Posredno prispeva k preprečevanju herpesa tudi kalcij, saj podpira delovanje imunskega sistema in pomaga ohranjati zdravo kožno bariero.

Živila za preprečevanje herpesa
Prehrana oziroma pomanjkanje ključnih vitaminov in mineralov naj bi po ocenah strokovnjakov v približno 25 odstotkih prispevalo k verjetnosti izbruha herpesa, saj neposredno vpliva na delovanje imunskega sistema.
Naravno podporo pri preprečevanju herpesa omogoča lizin. To esencialno aminokislino telo potrebuje za tvorbo beljakovin, rast tkiv in delovanje imunskega sistema, hkrati pa zavira razmnoževanje virusa herpesa.
Hrana z visoko vsebnostjo lizina
- Jajca – odličen vir lizina, vitamina B12 in beljakovin. Idealna za zajtrk ali lahko večerjo.
- Piščančje in puranje meso – vsebuje veliko lizina in podpira delovanje imunskega sistema.
- Jogurt in skuta – bogata sta z lizinom in probiotiki, ki pomagajo uravnavati črevesno floro (pomembno za obrambo pred virusi).
- Stročnice (leča, čičerika, fižol) – dober rastlinski vir lizina, še posebej za vegetarijance.
- Ribe (losos, tuna, sardine) – poleg lizina vsebujejo tudi omega-3 maščobe, ki zmanjšujejo vnetje.

Kaj je dobro omejiti
Živila z visoko vsebnostjo arginina, kot so orehi, čokolada, arašidi in sezam, lahko sprožajo herpes. Aminokislina arginin v nasprotju z lizinom namreč spodbuja razmnoževanje virusa herpesa. Omenjena živila je zato smiselno na jedilnik uvrščati manj pogosto, sploh kadar smo izpostavljeni soncu, pod stresom ali smo že imeli pogostejše izbruhe. To je potrdilo že več študij, med drugim objavljenih v reviji Journal of Virology.
Hkrati je pametno omejiti uživanje procesirane hrane z visoko vsebnostjo sladkorja in nasičenih maščob, denimo ocvrtega mesa in sladkarij, ter alkohola. Omenjena živila oslabijo imunski sistem in povečajo dovzetnost za različna vnetja, vključno z izbruhi herpesa.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se