Potrošniki ogorčeni nad stanjem žara v eni od prodajaln priljubljene trgovske verige
Na Hrvaškem potrošnike razburja umazan žar za hrenovke in klobase, ki kot kaže, ni bil očiščen že kar nekaj časa. Kaj pravijo inšpektorji?

Vsi gostinci in prodajalne z gastronomsko ponudbo se hvalijo, da imajo različne certifikate o varnosti in kakovosti hrane, o higiensko-sanitarnih pogojih, energetsko trajnostnih objektih. Potem pa potrošniki vidijo ali doživijo nekaj, česar vsekakor ne bi smeli. In to ne samo pri zaposlenih, temveč tudi v samih prostorih.
O prizorih, ki so včasih bolj kot ne ogabni (in jih kupci tudi posnamejo), pa sploh ne gre izgubljati besed ..., so ob eni od zadnjih objav, ki se nanaša na zelo umazan žar, zapisali na priljubljeni Facebook strani "Halo, inšpektor".
Objavili so namreč fotografijo žara za hrenovke in klobase iz zagrebške poslovalnice Plodine, trgovske verige na Hrvaškem. Primerjali so ga z zelo podobno napravo na bencinski črpalki Ina v Zagrebu, kjer po njihovih navedbah dnevno prodajo precej več hrenovk oziroma klobas kot v Plodinah.
Žar na bencinskem servisu, kot pravijo, vzdržujejo kar zaposleni sami, ki ob tem na prodajnem mestu opravljajo vsakodnevna dela, povezana s polnjenjem različnih goriv in prodajo potrošniškega blaga.
Ob tem so se pri potrošniški platformi "Halo, inšpektor" za pojasnilo, kako pogosto so inšpektorji lani in letos nadzirali obrate z gastronomsko ponudbo ter gostinske lokale za pripravo in strežbo hrane, zaprosili hrvaški državni inšpektorat. Zanimalo jih je tudi, kakšne so zakonsko predpisane kazni oziroma v kakšnem obsegu se gibajo.
Pojasnilo inšpektorata
Njihov odgovor je, kot so zapisali, več kot zanimiv, še posebej komentar na koncu, ki se nanaša na situacijo v Plodinah. Kar zadeva tisti umazan in zapackan in kdo ve kdaj nazadnje očiščeni žar za hrenovke in klobase v Plodinah, so kratko in jasno povedali: "Vidno je, da gre za nehigiensko ravnanje s hrano, ki je v nasprotju s poglavjem V. Priloge II., Uredbe (ES) št. 852/2004, zato bo v tem objektu (Plodine) izveden inšpekcijski nadzor".
Kazni od 260 evrov do 13.270 evrov
V skladu z zakonom o higieni živil in mikrobioloških merilih se kazni glede na težo kršitve gibljejo od 260 evrov do največ 13.270 evrov. Zakon predvideva tudi globe, ki se izrekajo na kraju prekrška, so sporočili iz inšpektorata.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se