Katera buča je prava za juho, katera za sladico? Tukaj je preprost vodič
Katero bučo izbrati za katero jed, ni enostavno vprašanje, a zbrali smo nekaj napotkov, s katerimi bodo vaši recepti z bučami vedno uspeli.
Ste vedeli, da na vrtovih in poljih za uporabo v kuhinji gojimo štiri vrste buč? Muškatne (Cucurbita moschata), smokvolistne (Cucurbita ficifolia), orjaške ali buče velikanke (Cucurbita maxima) ter vrtne buče (Cucurbita pepo).
Vsaka od teh ima še cel kup sorodnic, poleg tega pa buče ločujemo tudi po lastnostih, kot so izvor, velikost in oblika, debelina lupine ali struktura mesa, ter seveda po načinu uporabe.
Ena najbolj priljubljenih je hokaido
Hokaido ali uchiki kuri je oranžna lepotička, ki je že leta stalnica na naših jedilnikih. Uživamo jo lahko z lupino, če pa nas ta moti, jo preprosto odstranimo z lupilnikom za krompir.
Njeno meso je precej škrobnato, zato se odlično obnese v juhah, nadevih, narastkih in polpetih, najenostavneje pa jo je le narezati, začiniti in popeči v pečici.
Po teksturi so ji podobne sorte delica, japan cup, blue hubbard in butter cup, ki so zelene barve, vse pa spadajo v družino buč velikank. Prepoznamo jih po peclju nepravilne oblike, ki po videzu spominja na pluto.
Muškatnim bučam raste priljubljenost
Med muškatne buče z gladko lupino, veliko mesa in petkotnim pecljem uvrščamo buče, kot so musquée de Provence, futsu black rinded, trombolino di Albenga, lunga di Napoli, crookneck, sweet mama, maslenka in druge. Med novejše in vse bolj priljubljene sorte muškatnih buč spadajo buče hawk, metro, ultra in barbara.
Odlične so presne ali pečene, zaradi kremaste strukture pa jih uporabljamo tudi za juhe, sokove, kompote, marmelade in pecivo. Zaradi manjše vsebnosti škroba niso primerne za pripravo njokov in cmokov.
Drobne in sladke
Med ljubke buče manjše velikosti z oreškastim okusom spadajo sorte bela mandarina (baby boo), oranžna mandarina (jack be little), harlekin, želodova buča (acorn pumpkin) in sladki cmok (sweet dumpling).
Odlične so nadevane in pečene, zaradi oblike pa so nekoliko nerodne za lupljenje in vkuhavanje. Sorta sladki cmok se odlično obnese pri pripravi sladoleda.
Čeprav je kdaj treba poskusiti kaj novega, pa velja tudi pravilo – izberite najljubšo vrsto in recept bo vedno uspel po vaših željah.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se