Dializni bolniki morajo svoje obroke in vnos soli skrbno načrtovati
Za dializne bolnike je ustrezna prehrana ključnega pomena. Živila morajo biti sveža, zdrava in prvovrstna, čim manj predelana.

Ledvice uravnavajo stalnost količine vode v telesu, pri ljudeh, ki se zdravijo z dializo, pa se velikokrat pojavita hipervolemija (preobremenjenost telesa s tekočino) oziroma dehidracija, zato bi morali v telo vedno vnesti približno toliko tekočine, kot je izločijo s sečem.
V osnovni dieti za dializne bolnike je en liter tekočine, ki jo zaužijejo s hrano na splošno, in 200 mililitrov tekočine na dan, ki jo zaužijejo z juhami in neposrednim vnosom tekočine. Vsem bolnikom je treba pojasniti, da tekočino vsebujejo tudi suha živila, saj anurični bolniki (z motnjo izločanja urina iz ledvic) ne smejo zaužiti več kot polovice do enega litra tekočine na dan.
Vitamini
Dializni bolniki morajo v prehrano vnašati tudi vodotopna vitamina B in C ter v maščobi topni vitamin D, saj pride do pomanjkanja zaradi omejitve fosfatov, kalija in izgube vitaminov z dializatom.
Vitamin B6 je pomemben zaradi izkoristka beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, za uravnoteženo vsebnost natrija in kalija ter uravnoteženo vsebnost vode in sladkorja v telesu.
Vitamin C v organizmu opravlja več nalog, pomemben je pri obrambi imunskega sistema pred povzročitelji bolezni in tudi za duševno zdravje, saj spodbuja izgradnjo hormonov, je antioksidant in v jetrih pomaga odstranjevati strupe.

Uravnotežena prehrana
Bolniki bi se predvsem morali izogibati kajenju ter pitju kave in alkohola. Bodite pozorni na uravnoteženo razmerje med ogljikovimi hidrati, beljakovinami in zdravimi maščobami. Ogljikovi hidrati so najpomembnejši vir energije, v prehrani pa naj bodo zastopani enostavni in sestavljeni. Zadostiti morajo potrebam po kalorijah za osnovni metabolizem, hojo, gibanje in opravljanje dela.
Dializni bolniki naj v telo vnesejo dovolj beljakovin, in sicer 1,2 grama na kilogram (idealne) telesne teže na dan. Polovica teh naj bi bila iz mesa, rib ali mlečnih izdelkov. Ne smejo pozabiti niti na maščobe, saj so potrebne za absorpcijo v maščobi topnih vitaminov.

Vnos soli omejimo na minimum
Natrij je sestavni element kuhinjske soli in pomemben mineral, ki vpliva na ravnovesje vode v telesu. Bolezen ledvic privede do čezmernega zadrževanja natrija v telesu, posledica pa je tudi čezmerno zadrževanje vode, kar vodi do zvišanega krvnega tlaka in oteklin. Prevelik vnos natrija s soljo izniči učinek zdravil za zniževanje tlaka ali za odvajanje vode iz telesa. Dnevna količina soli naj tako ne presega treh ali štirih gramov.
To pa pomeni, da se mora ledvični bolnik izogibati tudi predelani hrani, saj recimo že en kos industrijskega kruha vsebuje en gram soli. Veliko ga je tudi v živilih v pločevinkah, predelanih mesnih izdelkih, sirih, juhah iz vrečke, mešanici začimb, slanih prigrizkih ... Sol si prizadevajte nadomestiti z zelišči in začimbami, kadar pa je le mogoče, kuhajte s svežimi sestavinami.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se