© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Kaj jesti, ko pritisne vročina? To je idealna hrana za poletje


Uredništvo
5. 7. 2025, 17.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi od tega, kakšno hrano jemo, je odvisno, kako zelo nam bo vroče.

temnolistna zelenjava
Profimedia
Prednost dajemo nadzemni, temnolistni zelenjavi.

Pri uživanju toplih jedi v telo dodatno vnašate toplotno energijo, pri uživanju hladnih pa jo odvzemate, zato vam tudi tople jedi v vročem vremenu ne ustrezajo. V vročih poletnih dneh je torej primernejša lažja, sočna in surova hrana, izogibamo pa se močni hrani, ki segreva (jajca, kava, čokolada, oreščki).

Čemu se izogibati

Pražene in pečene jedi nas bodo še bolj ogrele, enako velja za vročo in začinjeno, zelo slano in kislo hrano. Mastna hrana prav tako segreva, zato je priporočljivo uživati manj rdečega mesa in mastnih sirov, ki obremenjujejo srce in ožilje. Jedi solite čim manj in jih raje začinite s svežimi zelišči, ki jih poleti ne manjka. Izogibajte se ostrim začimbam in gomoljasti zelenjavi, ki telo dodatno segrejejo.

Kaj je priporočljivo?

Najbolj nas bo ohladila sočna hrana: zelenjava in sadje. Sadje daje energijo, minerale in številne zaščitne snovi - antioksidante, ki varujejo pred škodljivim vplivom močnega poletnega sonca. Prav tako tudi prijetno ohladi, ker vsebuje velik delež žive vode, ki jo zaradi nižje površinske napetosti celice lažje vsrkajo. Zelo primerno je jagodičasto in koščičasto sadje, pa tudi lubenice in melone. Sadje jemo kot samostojen obrok - hkrati uživamo le eno vrsto sadja.

17-diete-poletnahrana-3.jpg
Profimedia
Jedi solite čim manj in jih raje začinite s svežimi zelišči, ki jih poleti ne manjka.

Zelenjava ohladi zaradi visoke vsebnosti vode. Prednost dajemo nadzemni, temnolistni zelenjavi, križnicam in plodovom. Veliko hladilno moč imajo kumare. Odličen je ohlajen in začinjen paradižnik, vendar pazimo, da ne bi uživali nezrelih plodov ali zelenih delov, ki vsebujejo živčni strup solanin. Priporočljiva živila so še avokado, kalčki, buče, črne olive, stročnice, alge, sončnična in bučna semena, oljčno in sončnično olje.

Ne pozabimo na tekočino

Pri potenju, še posebej s telesno aktivnostjo, izgubimo veliko vode in elektrolitov, predvsem natrija, kalija in tudi drugih elementov. Z eno uro zmerne aktivnosti v vročini lahko izgubimo tudi dva litra tekočine!

sadna solata
Profimedia
Najbolj nas bo ohladila sočna hrana: zelenjava in sadje. Sadje daje energijo, minerale in številne zaščitne snovi

Povprečna oseba mora vsak dan nadomestiti dva do tri litre tekočine, v vročem vremenu pa še bistveno več. Izguba tekočine namreč pomembno vpliva na našo telesno zmogljivost. Kadar telesu v vročini primanjkuje vode, se zmanjša tudi potenje in s tem učinkovitost hlajenja telesa, zato je nadomeščanje tekočine zelo pomembno.

Izgubo tekočine najbolje nadomestimo z navadno vodo, ki ji lahko dodamo malo limoninega soka. Žejo lahko gasimo tudi z zeliščnimi in zelenimi čaji. Prijetno ohladi metin čaj. Odžejala nas bo lubenica, svež kumarični sok, kokosova voda in kokosovo mleko. Ne pijemo ledeno mrzlih pijač. V vročem vremenu omejite tudi pitje alkohola, saj ta pospešuje izločanje vode iz telesa. Učinek je manjši pri alkoholnih pijačah z manj kot 2 odstotkoma alkohola.

17-diete-poletnahrana-2.jpg
Profimedia
Vsak dan morate spiti dva do tri litre tekočine, v vročem vremenu pa še bistveno več.

Če ste zmerno aktivni, vnesete dovolj elektrolitov že z običajno prehrano, zato posebno nadomeščanje ni potrebno. Po napornem in dolgotrajnem treningu v vročini pa vam bodo izotonični napitki pomagali k hitrejši rehidraciji. Izotonični napitki vsebujejo ob soli tudi kalij in sladkorje, ki pomagajo pri absorpciji vode.

Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom

Sestavine:

  •  2 žlici oljčnega olja
  •  1 žlica rdečega vinskega kisa
  • ¼ žličke čilija
  • 2 žlici nasekljane mete
  • 4 paradižniki
  • 500 g lubenice
  • 200 g sira feta
  • sol, poper

Za preliv zmešamo olje, kis, čili, meto, sol in poper. Paradižnik narežemo na koščke. Lubenici odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Vse skupaj damo v skledo in polijemo s prelivom ter pustimo stati 10 minut, da se solata prepoji. Nežno vmešamo nadrobljen sir feta in postrežemo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.